Receptfeltöltés
Fejtett bab és a benne rejlő lehetőségek
Fejtett bab és a benne rejlő lehetőségek
Szerző: Wessely Márta

A bab régóta fontos alapanyaga az emberiségnek. A rostokban, ásványi anyagokban és fehérjében gazdag babot számtalan formában elkészíthetjük és szinte egész évben asztalra tehetjük, levesek, saláták, raguk és gazdag egytálételek formájában.

Bableves, a mennyei

Tény és való, hogy a legtöbb bab alapú étel az őszi-téli szezonban kerül terítékre, többek között a klasszikus bableves, amely valódi egytál étel, megpakolva mindennel, ami csak kelhet egy jó ragulevesbe. A klasszikus, csülkös, füstölt húsos, gyökérzöldségekkel megpakolt levesen túl a babból könnyebb, vega vagy akár vegán változatokat is készíthetünk, ahol a sok-sok zöldséget kombináljuk a babbal, illetve a babokat is nyugodtan vegyíthetjük, a levesünkbe tehetünk gyöngybabot, vesebabot, tarkababot, lóbabot, sőt más hüvelyesekkel is felturbózhatjuk a fogásunkat. A többféle babbal készített levesnél csak arra ügyeljünk, hogy a különböző méretű babok főzési ideje is jócskán eltér, azaz nem mindegy milyen sorrendben és mikor adjuk a készülő leveshez.

Bab salátába, köretbe

A friss nyári babot nem feltétlen kell masszív fogásokba rejteni, a nyári grillpartira készített salátáinkat, a különféle köreteinket nyugodtan feldobhatjuk vele. Készíthetünk paradicsomos, tejfölös vagy majonézes alapú salátákat, adhatunk mellé friss zöldségeket, keverhetjük sajttal, virslivel, savanyíthatjuk, ezerféleképp fűszerezhetjük. A babot belecsempészhetjük a tésztasalátáinkba és megbolondíthatjuk különféle csírákkal. Jól illik hozzá a mungóbab csíra, a retekcsíra és a borsócsíra is. A köretek esetében, a babsaláta mellett készíthetünk babbal gazdagított rizst, mint a costa ricaiak, mexikóiak, de quinoát, chia magot szintén keverhetünk a salátáinkhoz vagy szimplán hozzátehetjük a fűszerezett babhoz. Spanyol módra, a babból nagyon finom pürét is főzhetünk, amely kitűnő partnere a szaftosabb húsoknak.

Babos egytálak

A babos levesek mellett a sütőben vagy platnin készített babos egytálakkal szintén bárkit levehetünk a lábáról. A babos, csőben sült fogásoknál célszerű a babon kívül más alapanyagokkal is kísérletezni. A babos ételek koronázatlan királyát, a sóletet is számtalan módon alakíthatjuk, tehetünk bele árpagyöngyöt, csicseriborsót kedvünk szerint. A chili con carne főzésekor is csak a fantáziánk szab határt ennek az ételnek, hiszen a mexikói ételbe bármit belekomponálhatunk, amit az adott konyha és a mi ízlésünk megenged. A chili con carne lehet erős, lehet szaftos, lehet sűrű, kerülhet bele a sertéshús helyett darált marha, készíthetjük füstölt hússal, de vegán módon is.

A babbal készített ételek jó kiegészítője a tejföl, amit nem csak belekeverhetünk a készülő levesbe, főételbe, hanem finoman fűszerezve mellé is kínálhatjuk. Ugyanígy jó választás a babos ételekhez a kenyér illetve valamilyen tésztaféle. Ez lehet égetett tésztás fánk, kelt tésztás sós fánk, túrófánk vagy akár lepénykenyér, kenyérlángos is. Az elkészített tésztát a fogás ismeretében nyugodtan fűszerezhetjük is, fekete- vagy zöld borssal, chilivel, fokhagymával vagy cayenne borssal adhatjuk meg a karakterét.

 

bableves.jpg

Kommentet írok

Kommentelni csak bejelentkezve tudsz!

Belépés Regisztráció
Kommentek (0)

Még nem érkezett hozzászólás, legyél Te az első!