Receptfeltöltés
Máglyarakás és társai: kidobásra ítélt maradékból isteni fogások
Máglyarakás és társai: kidobásra ítélt maradékból isteni fogások
Szerző: Wessely Márta

Még a leggyakorlottabb háziasszonnyal is megesik, hogy elszámítja magát és nem annyi péksüteményt, kenyeret vásárol vagy süt, ami időben elfogyna. A boltiak napok alatt kopogósra száradnak, a házi péksütemények – kicsit lassabban ugyan, de - szintén megadják magukat az időnek. Ilyenkor azonban nem feltétlen a kuka vár rájuk, hanem jöhet ezeknek az alapanyagoknak a másodvirágzása: születhetnek a sós és édes felfújtak, rakottasok.

Hogyan lazítsuk fel a száraz kenyeret?

A kenyérből vagy kifliből, száraz zsemléből készített rakott fogásoknál, felfújtaknál többféle módszer is létezik a tészta felfrissítésére, puhítására. Az igazi klasszikus a tejben, tejszínben való áztatás, de vízben is nyugodtan áztathatjuk, illetve – főleg a sós fogásoknál – a vékony rétegben lerakott kenyeret olívaolajjal szintén locsolgathatjuk.

Ha nincs megfelelő mennyiségű száraz kenyér a háztartásban, de feltétlen kenyérfelfújtban gondolkodtunk, akkor a sütőben hamar kiszáríthatók a bolti zsemlék, kiflik, a kenyérpirítóban a szeletelt kenyereket készíthetjük elő, vagy süthetünk úgynevezett gubarudat, ami kifejezetten a tervezett, péksütemény alapú rakottashoz készül.

Sós kenyérfelfújtak

A sós változatok sok esetben nem főételként, hanem köretként jelennek meg a tányéron. A fellazított kenyeret összekeverhetjük a maradék hideg sülttel, tehetünk bele halkonzervet, apróra vágott sonkával, kockázott főtt tojással is dúsíthatjuk. Fűszerezni a tölteléknek megfelelően érdemes, nem árt, ha a felöntéshez használt tejet, habart tojást ízesítjük, így a felfújt minden szegletébe eljutnak a megfelelő ízek.

Nagyon sokféleképp variálhatjuk a sós felfújtakat, sajttal, magvakkal, aszalványokkal gazdagíthatjuk őket. A felhasználni kívánt péksüteményt nem feltétlen afféle töltelék formájában süthetjük csak össze, hanem – mint a lasagne-t – a száraz, olívaolajjal, olvasztott vajjal, tejszínnel vagy épp fűszeres paradicsom szósszal megitatott kenyérszeletekkel rétegezhetjük is a fogásunkat. A rétegek közé kerülhet bármilyen húsos vagy zöldséges ragu, grillezett padlizsán, párolt spenót, besamelmártás, és persze sok-sok lágy vagy félkemény sajt.

PKM tipp: A sós – és az édes vonalon is – megalkothatjuk az egyszemélyes felfújtakat. Ebben az esetben töltött zsömlébe álmodjuk az általunk választott tölteléket vagy a muffinformába porciózzuk ki a felfújtnak valót.

Édes kenyérfelfújtak, rakottasok

Az édes felfújtak között számtalan klasszikussal találkozni. Ilyen a mézzel és mákkal operáló mákos guba, ahol értelmet nyer a házilag sütött gubarúd, de ebbe a körbe tartozik a tojásfehérje paplan alatt pihenő máglyarakás is. Természetesen nincsenek kőbe vésett szabályok, az édes felfújtak esetében - akár a sósoknál - csak a képzelet és a kamra szab határt az elkészíthető felfújtaknak.

Az édes felfújtaknál javasolt mézzel, sziruppal vagy lekvárokkal édesíteni. A lekvárok közül szinte bármit választhatunk, de biztos befutó a baracklekvár, illetve a szilvalekvár. Ha az édesítésnél kristálycukorral dolgoznánk, akkor azt az összeállítás előtt olvasszuk fel a melegített tejben vagy tejszínben, hogy egyenletesen édes desszertet kapjunk. A tej, tejszín, tojásos tej itt is tökéletes a fűszerezéshez, ebbe csorgathatjuk bele a vanília esszenciát, tehetjük hozzá az őrölt fahéjat, szerecsendiót, szegfűszeget. A tejet természetesen magtejekre, kókusztejre is lecserélhetjük.

A gyümölcsök közül nem csak szezonális gyümölcsöket (alma, körte, szilva, barack, eper, málna) tehetjük a felfújtba, hanem a fagyasztott vagy kompótnak eltett, lecsepegtetett gyümölcsöket is felhasználhatjuk, a különféle aszalványokról nem is beszélve.

Az édes felfújtakban ezen kívül jó helyen van a darált mák, a darált vagy durvára tört dió, mogyoró, a szeletekre vágott, lepirított mandula vagy a fenyőmag. A karikára vágott száraz kiflit, felkockázott kalácsot ezen kívül keverhetjük maradék csokoládékkal. Az el nem kopott mikulások, félfülű húsvéti nyulak és táblás formában valamiért nem csúszó csokoládék itt valóban új életre kelnek.

Szószok a felfújtak mellé

Bár a kiszáradt kenyeret áztatjuk, számtalan szaftos alapanyaggal keverjük, mégis gyakorta előfordul, hogy a végeredmény kissé töményebb lesz, mint amire számítottunk. Ilyenkor jönnek jól a különféle – a kenyérpudinghoz – igazított mártások, öntetek, amelyekkel nyugodtan meglocsolhatjuk a tányérra szedett adagokat. A sósaknál a paradicsommártás vagy a sajtmártás javasolt, az édes változatoknál jó választás lehet egy vaníliás alapú sodó, amit könnyedén fűszerezhetünk, vagy egy kis alkohollal is gazdagíthatunk.

Kommentet írok

Kommentelni csak bejelentkezve tudsz!

Belépés Regisztráció
Kommentek (0)

Még nem érkezett hozzászólás, legyél Te az első!