Receptfeltöltés
Májusi gasztronómiai programok
Májusi gasztronómiai programok

Májusban mintha minden program a Pünkösd köré szerveződne, a nagyobb fesztiválok és a kisebb rendezvények is gondosan készülnek a hosszú hétvégére, hogy a májusi napsütéshez a legjobb falatokkal, kortyokkal járuljanak hozzá. Természetesen nem csak ebben a néhány napban érdemes kimozdulni, hiszen csokoládéfesztiváltól, pezsgőligetig számtalan program várja a vendégeket egész májusban.

2018. május 4-6. Csokoládays és Debreceni Pulykanapok

Debrecen főterén, 30 óriás standon, édesség különlegességekkel, ingyenes belépéssel várjuk látogatóinkat. Amivel találkozhat: kézműves csokoládé manufaktúrák, bon-bonok, marcipánok, grillázsok, zsanna-manna, tea különlegességek, mézek, lekvárok, házi sütemények, szörpök, kézműves fagylaltok, fánkok specialitások, egyedi sütemények, cukor- és gluténmentes édességek, mézeskalácsok, sajtkülönlegességek, és még számos különlegesség várja önt és kedves családját Debrecen első és egyben legnagyobb édességhétvégéje.

2018. május 10-13. Vegan Food Fest, Budapest

Immáron ötödik alkalommal kerül megrendezésre a Vegan Food Fest, Magyarország legmenőbb és 100%-ban növényi gasztrofesztiválja.  A WestEnd Millennium Tetőkerten kitelepülő éttermek, cukrászdák, street food-osok és kiállítók olyan ételekkel és italokkal készülnek, amelyeket a rendezvényen kívül nem lesz lehetősége máshol megkóstolni a látogatóknak.

A négynapos eszemiszomon túl, tudás és információ éhségüket is csillapíthatják az érdeklődők, hiszen a rendezvény négy napján folyamatosan tartanak majd az előadások és kisebb koncertek a rendezvény színpadán. Nyers és növényi ételes workshopok, egészségügyi és növényi étrenddel kapcsolatos előadások, valamint olyan zenészek lépnek majd fel, akik otthon mozognak a növényi étrend háza táján, így nem csak hangulatos zenéket, de rövidebb előadásokat is hallhatunk majd tőlük.

Ha érdekel, mi lehet egy vegán hamburgerben, milyen íze lehet egy fermentált növényi sajtnak, hogy készülhet a vegán döner, milyen feltét van fatüzelésű kemencés nápolyi vegán pizzán, vagy édesszájú vagy és tejmentes fagyira, csokira, palacsintára és gofrira vágysz, de ha csak szimplán ennél egy bitang jót, akkor nincs más tennivalód mint ellátogatni május második hétvégéjén a WestEnd tetejére és felfalni a vegán Budapestet.

2018. május 11-13. Rosalia 2018 – Rosé- és Pezsgő Liget

Széles borkínálat, kiemelt rosé paletta, gyöngyöző és habzó borok, valamint pezsgők várják a borkedvelőket. Igazi hagyományt teremtett az elmúlt években a Rosalia Fesztivál: a Városligetben május közepén összegyűlnek a borimádók és elkezdik a rozé borok, föccsök és az egyéb finom nedűk fogyasztását, fesztivál jelleggel. Kiállítók, gasztroprogramok, vásár, gyerekprogramok és természetesen bor és jókedv minden mennyiségben - ez a Rosalia Fesztivál.

Ízelítő a kiállítókból:
Lajvér Borbirtok, Butlers Borkvíz Bár (Butlers, Nébih), Ostorosbor Pincészet, NaturAqua Víz Pont, Capella Kecskesajtok, Őshonos Delikát, Vitéz Kürtős, Gyermekjátszó, Kemencés Szittya Buci, Maczkó Róbert Pincészete, Juhász Testvérek Pincészete, Varsányi Pincészet, Várszegi Pincészet, Zelna Borászat - Balatonfüred, Haraszthy Pincészet, Creatura Wine Borműhely, Laposa Birtok, Etyeki Kúria, Dubicz Borászat & Szőlőbirtok, Koch Borászat Vin Art Pincészet, Borbély Családi Pincészet, Gere Tamás és Zsolt Pincészet - Royal Tokaji Borászat, Tiffán Pincészet, Nyakas Pince, Simigh Családi Pincészet.

Ezen kívül a szervezők izgalmas színpadi programokkal is várják az érdeklődőket.

rose-borok.jpg

2018. május 13. Egyszer egy évben: egész nap REGGELI , Stílusos VillásReggeli fesztivál, Balástya

Ropogós friss péksütemények, kecskesajt krém, őrségi tökmagkrém, akácvirágos-mézes palacsinta citromos zsendicével, medvehagymás omlett batyu, erdélyi padlizsánkrém, vadmájas, Kisasszondi sajtválogatás, füstölt tokhal, rugelach, fürjtojás, füstölt csülökkrém, ibolya szörp, bodzás joghurt eperrel, zakuszka, friss tavaszi gyümölcsök és habzó bor… a Stílusos Vidéki Szállodáknak ezek jutnak az eszébe, ha egy igazán fényűző reggelire gondolnak. Az Egyesület tagjai úgy döntöttek, hogy a Szeged melletti Platános Kúria 30 hektáros kertjében nem csak ezekből a finomságokból, de az igazi, vidéki, ragyogó életérzésből is hoznak kóstolót.

A Stílusos Vidéki Szállodáknak már széles rajongótábora van, ám ez az első alkalom, hogy kilépnek falaik közül, és egyik tagtársuk kertjében adnak randevút a vidéki gasztronómia iránt érdeklődőknek - természetesen stílusosan. Az emblematikus reggeli ételek féltett és titkos házi receptek alapján készülnek.  A cél, hogy bemutassák, milyen csodásan indul a nap a Stílusos Vidéki Szállodák vendégeiként. Felgyorsult világunkban a reggeli méltatlanul mellőzött műfaj. Nem titkolt szándékuk, hogy a rendezvénnyel újra életre keltsék a lelassulós, közös családi napindítást. A gasztronómia és az utazás szerelmesei ezen a napon nemcsak a vidék ízeibe kóstolhatnak bele, a természet és a lovak rajongóira, sőt, a kisgyermekes szülőkre is gondoltak a szervezők. A Platános Kúria egész napos programokkal várja a vendégeket. A szervezők kényelmes heverőkkel, plédekkel, chill-out hangulattal és medenceparti pezsgő- valamint fröccs-bárral is készülnek.

Az első Stílusos VillásReggeli 10:00-kor kezdődik és formabontó módon 17:00-ig tart. A belépés a rendezvényre ingyenes, de regisztrációhoz kötött. A reggeli finomságokból kóstoló adagokat lehet majd vásárolni a standokon, 300 Ft és 1500 Ft közötti áron.  

2018. május 17-20. Gourmet Fesztivál, Budapest

A hazai vidék legízesebb réteseitől a világ 10. legjobb étterméig idén is mindenből a legjobbat vonultatja fel Magyarország legnagyobb presztízsű gasztrofesztiválja a pünkösdi hétvégén. A fesztivál idei témái a gombóc, a kaviár és a pezsgő.

Pünkösd hétvégéjén a gasztronómia szerelmesei számára ismét kihagyhatatlan hely lesz a Millenáris, ahol a Gourmet Fesztivál idén is felvonultatja az ország legjobb éttermeit, cukrászdáit, pincészeteit. "A Gourmet Fesztivál célja, hogy továbbra is az első számú gasztrorendezvény legyen Magyarországon, ezért a hazai élvonal mellett, már a nemzetközi csúcsgasztronómia legjobbjait is igyekszik bemutatni.” – mondta Gerendai Károly, a Gourmet megálmodója. 

A Gourmet minden évben megjelöl két témát, arra kérve a sztárséfeket, hogy a saját ételeik elkészítése mellett ezeket is dolgozzák fel a saját értelmezésükben. Az idei rendezvényen a gombóc és a kaviár a két téma, ami mellé ezúttal egy ital is társul, mégpedig a pezsgő. 

A Gourmet arról is híres, hogy három nap alatt, anélkül, hogy órákat kelljen utaznunk, végigkóstolhatjuk az ország legjobb éttermeit. Idén is ott lesznek a főváros Michelin-csillagos éttermei, a vidék legjobbjai, mi több, ezúttal számos, eddig még a Gourmet-n nem látott étterem is bemutatkozik majd. 

“Az idei év nemzetközi “headlinere” Heinz Reitbauer, a bécsi Steirereck tulajdonos-séfje” – meséli Nemes Richard, a Gourmet főszervezője.  “A 2 Michelin–csillagos, 19/20 Gault Millau pontos éttermet a világ 10. legjobbja, Reitbauer-t tavaly az évtized séfjének választotta Ausztriában a Gault Millau, jelenleg ő a legjobb osztrák séf, egy élő legenda” – teszi hozzá a főszervező, aki elmondta, hogy a varsói gasztroszcéna élvonalába tartozó 4 Bib Gourmand étterem is érkezik majd Budapestre.  

“És elmondhatjuk már azt is, hogy nem csak a környező országok sztárséfjei látogatnak el hozzánk” – mondja a Gourmet főszervezője, “a színpadon is láthatjuk és exkluzív vacsorát is ad majd például Latin Amerika legjobb női séfje, Kamilla Seidler, aki a Noma társtulajdonosa, Claus Meyer által alapított La Paz-i Gustu étterem executive séfje volt ezidáig, jelenleg egy új étterem nyitásán dolgozik” – tudtuk meg Nemes Richardtól valamint azt is, hogy Isztambul egyik legjobb étterme, a Neolokal executive séfje, Maksut Askar is tiszteletét teszi Budapesten. Ő a The Diners Club World’s 50 best restaurants tavalyi török felfedezettje, aki éttermével régi alapanyagokat hoz vissza épp a török gasztroköztudatba és újraértelmezi az anatóliai konyhát, Askar exkluzív vacsorát ad és a színpadon is fellép a Gourmet-n. 

A Gourmet nem csak a gasztronómia terén nyújtja a legjobbat, de évek óta arra is törekszik, hogy a látogatók számára gyorsabbá, egyszerűbbé és kényelmesebbé tegye a fesztiválon a fizetési folyamatot. Ebben nyújt partneri segítséget az OTP Bank, amely már hosszú ideje névadó szponzora a rendezvénynek. “Az egyérintéses kártyák mellett idén a fesztiválozók a Simple appnak köszönhetően már okostelefonjaikkal is fizethetik fogyasztásaikat. Az alkalmazás használatához, így a fizetéshez sincs szükség OTP-s számlaszámra, elég egy digitalizált bankkártya” – mondta Nagy Zoltán Péter az OTP Bank marketing és kommunikációs igazgatója.

Pontos helyszín:
Millenáris Park (II. ker., Kis Rókus u. 16-20.)

Belépő:
Csütörtöki napijegy - 4 300 Ft
Pénteki napijegy - 4 300 Ft
Szombati napijegy - 4 300 Ft
Vasárnapi napijegy - 4 300 Ft 4 napos bérlet - 8 600 Ft

gourmet.jpg

2018. május 18. Kávéházak éjszakája, Budapest

Kávéházaink mindig is kiemelkedő szerepet töltöttek be fővárosunk történelmében. Kosztolányi Dezső száz évvel ezelőtt egyszerűen csak kávévárosként emlegette Budapestet. Nem tévedett nagyot, hiszen aligha tehettünk volna meg néhány lépést anélkül, hogy ne ütközzünk egy kávéház teraszába vagy épp cégérébe.

A XIX. században, majd a XX. század elején a kávéház a társadalmi élet első számú helye volt, egyfajta csomópont, ahol a szellemi élet is felpezsdült. A XIX. század végén az írók már második otthonukként tekintettek ezekre a helyekre, ahol a magyar irodalom ekkortájt formálódott. Az idén májusban útjára induló Kávéházak Éjszakájának fő célja, hogy felelevenítsük és népszerűsítsük a mára kiveszőben lévő budapesti kávéházi kultúrát, hogy egy éjszaka erejéig megmutassuk Budapest ezen ékköveit és azt, hogy a kultúra mellett szeretteink, barátaink társaságában eltöltött idő nyújt a legtöbbet mindennapjainkhoz.

A programba húsz belvárosi helyszínt, kávéházat kívánunk bekapcsolni, amelyek tradíciójuk, népszerűségük alapján méltó reprezentánsai lehetnek a Kávéházak Éjszakájának. A repertoárban találunk tradicionális helyeket – mint például a Gerbeaud, a Centrál, a Dunapark, a Hadik, a Zsivágó –, amelyek felidézik a régmúlt hangulatát, de meglátogathatnak újhullámos, kortárs jellegű kávézókat is, mint például a Kelet Kávézó, a La Nube, a Smúz,a Börze és a Frei Café.

2018. május 18-20: Szolnoki palacsinta fesztivál

A három napos fesztivál helyszíne ez alkalommal is Szolnok városának kiemelkedő szépségű természeti értéke, a Széchenyi parkerdő területén található erdei játszótér és vadaspark.
Idén szeretnénk bővíteni programjaink repertoárját, nagyobb hangsúlyt fektetve a színes szolgáltatásokra, gyermekprogramokra, hagyományőrző foglalkoztatásokra. A fesztivál fő témájaként a palacsintát jelöli meg, mint a hagyományos családi étkezések elengedhetetlen desszertjét.

2018. május 18–21. Szekszárdi Nyitott Pincék

Ahogy melegszik az idő, egyre vonzóbbak a szabadtéri programok, mind többen kerekednek fel, és látogatják meg hazánk különböző vidékeit. A Szekszárdi borvidék borászai tartják a hagyományt, és a pünkösdi hosszú hétvégén nyitott pinceajtókkal és jó borokkal várják az érdeklődőket.

 Joggal kérdezheti bárki, hogy mi ebben a különös, hiszen kedves borászt és jó bort is könnyű találni Szekszárdon. Ez így igaz, viszont a pincelátogatás máskor szervezést igényel, most viszont a részt vevő borászok a megadott nyitvatartási időben folyamatosan várják a látogatókat. Mindenkit szívesen látnak, nem szükséges előre jelezni az érkezést, és mivel húsz pince jelezte aktív részvételét, igazán változatos programot állíthatunk össze, akár a helyszínen is. 

Manapság rengeteg a boros rendezvény országszerte, a pünkösdi azonban annyiban más, hogy ezúttal a fogyasztók látogatják meg a borászokat. Ilyenkor van lehetőség akár egy sétára is a szőlőben, a zöldülő tőkék duzzadnak az erőtől ebben az időszakban. A legtöbb helyen a borok mellé harapnivalót is kínálnak, és sokszor gondolnak a családokra is: van, ahol a gyerekeknek is szerveznek programot, és mindenhol számolnak a sofőrökkel is, ennek megfelelően saját musttal, házi szörpökkel készülnek fel azok kiszolgálására, akik nem kóstolhatnak bort.

 Idén a húsz nyitott pince között egyaránt ott találjuk a borvidék meghatározó szereplőit, köztük az Év Bortermelője címet elnyert szekszárdi borászokat is. Mellettük a kevésbé közismert pincék is bemutatkoznak majd, a Kerámia Borműhely Sárköz utcai telephelyén például öt kisebb borászat várja a borbarátokat.

A pünkösdi hétvégén rendezik a Szekszárdi Nyitott Pincékkel párhuzamosan a Pünkösdi Hal- és Vadünnepet is, a rendezvény fő hívó szavai a pünkösdi hagyományok, a minőségi gasztronómia és a színvonalas kulturális program. 

Kommentet írok

Kommentelni csak bejelentkezve tudsz!

Belépés Regisztráció
Kommentek (0)

Még nem érkezett hozzászólás, legyél Te az első!