Receptfeltöltés
Mesés gasztro-ősz a Mátrában
Mesés gasztro-ősz a Mátrában

Az indián nyár tökéletes alkalom arra, hogy felkerekedjünk és kalandozzunk egy kicsit Magyarországon, gyönyörködjük az őszben. A Mátra az aranyló lombok mellett, számtalan kulináris izgalmat is tartogat.

Farkasmályi pincesor

A mátrai kirándulások alkalmával nem feltétlen kell a Kékes vagy a Galya-tetői csúcsot megdönteni, az is jó program, ha egy könnyed kisvasutazással bebarangoljuk a környéket. A régen kiterjedt vasúthálózattal rendelkező vidéken ma már csak két útvonalon jár vonat, helyes kis kocsik zötyögnek végig a tájon. A Gyöngyösről induló vasúttal pedig egyszerűen és kényelmesen eljuthatunk az egykor hatalmas népszerűségnek örvendő, most az újra felfedezés fázisában lévő Farkasmályi pincesorhoz, amely megér egy kitérőt. A vasúttól pár perc sétára lévő, vadregényes pincesor Európa legnagyobb egybefüggő kézzel vájt pincerendszerét rejti, amit még a napóleoni háborúk francia hadifoglyai vájtak a tufába. A pincék előtt csinos présházak várják, hogy valódi, izgalmas funkciót kapjanak, de így, elhanyagolt voltukban is gyönyörű díszletei a mátrai ősznek.

matra.jpg

Mátrai borok és sajtok

Bár a Farkasmályi pincék nem tartogatnak a vendégek számára bort, de Mátrai borvidék településein érdemes megfordulni, ha borozni szeretnénk, sőt Abasárra nem csak a borok miatt kell betérni, hanem a helyben készült sajtért, amelyek akár rögvest a borok mellé is fogyaszthatunk. A Kecskemici szabadtartású kecskéinek köszönhetően az egész Mátra elénk kerül a sajtokban, hiszen a kecskék a hegyvölgyet járva kedvük szerint legelik a gyógynövényeket, eszik a bogyókat.

A dióval, fügével, szőlővel kiegészített sajttál tökéletes társa lehet bármelyik helyi bornak, legyen szó a szomszédos Gyöngyöstarjáni Kovács és lánya pincészet borairól vagy a gyöngyöspatai Kékhegy illatos borairól, a Centurio birtok pezsgőjéről nem is beszélve.

bori-mami-gastrotura-074.jpg

Bori Mami

A Gyöngyös környéki kalandozás vagy egy kiadós túrázás után a Mátra kapujában vár ránk a Bori Mami, mindenki nagymamája, aki a helyi alapanyagok felhasználásával a házias ízeket hozza el számunkra, modernebb köntösben. A Bori Mami étterem szezonális kínálatában könnyedén megtalálhatjuk a gyerekkori kedvenceinket, mindegyikben pont annyi csavar van, amitől a karaktere nem vész el, csak jelen idejűvé válik az étel. Ilyen fogás a szarvasgombával finoman megbolondított krumplileves vagy a házi csirkepörkölt, amiben minden ott van, amiért ez az étel szerethető, de mégis minden egy kicsit másképp. A szezonnak megfelelően a vadételek is az őszi-téli étlap részét képezik, a dödöllével, céklával és sütőtökkel kínált őzgerinc nem csak látványában elragadó, hanem ízében, textúrájában is minden elem a helyén van és az összhatás hibátlan. Az omlós hús, a belül porhanyós, kívül pirult dödölle és a többféle módon is tányérra kerülő zöldségek jól megkomponált egysége biztos befutó.

bori-mami-ozgerinc.jpg

Desszerteknél szintén visszaköszön a hagyomány, a nemzetközi porond kedvelt édességei mellett ott a házias, morzsás tetejű, almával zsúfolásig megpakolt pite, amelyet tejfölhab és almapálinkával készített házi fagylalt tesz teljessé és adja meg az újdonság varázsát ennek az ételnek is.

Kommentet írok

Kommentelni csak bejelentkezve tudsz!

Belépés Regisztráció
Kommentek (0)

Még nem érkezett hozzászólás, legyél Te az első!