Receptfeltöltés
Főszerepben az árpagyöngy, azaz elérkezett a ricset ideje
2019.09.10.
Főszerepben az árpagyöngy, azaz elérkezett a ricset ideje
Szerző: Wessely Márta

A hűvösebb idő érkeztével előtérbe kerülnek a laktató, tartalmas egytálételek, amelyeknél már az sem baj, ha tovább üzemel a sütő a megszokottnál. Az ilyen gazdag fogások alfája a sólet, amelynek árpagyöngyből készített változata is létezik, a ricset.

Árpagyöngy az ókorban

A ricset esetében az árpagyöngy nem csupán kiegészítő alapanyag, hanem a fogás alapja. A 10000 éves múltra visszatekintő gabonát az ókorban előszeretettel használták, mind az egyiptomi, mind a mezopotámiai, kis-ázsiai emlékekben feltűnik, mint fontos kereskedelmi tényező és alapanyag.

Az ápra és a rizs számított az Indus völgyében élők fő táplálékának is, az árpa népszerűségét még az is növelte, hogy sört erjesztettek belőle. A keleti konyhákban való jelentős szerepe később átterjedt a Római Birodalomra is, ahol az egyiptomi búza is megjelent már a gabonák kínálatában, de jellemző módon főleg árpából készített kenyeret fogyasztottak a római átlagpolgárok.

Gazdag beltartalmának köszönhetően az árpa nem pusztán lisztként került a konyhákba, éléskamrákba, hanem szemes formában is, mivel előszeretettel fogyasztották kásának elkészítve. Az előáztatott árpát gazdagon fűszerezve, általában sósan készítették.

Ricset versus sólet

Az általunk kedvelt, a zsidó gasztronómia egyik alappilléreként ismert sóletben is gyakorta feltűnik az árpagyöngy a bab mellett. Itt azonban csak másodhegedűs, afféle kiegészítő alapanyag. De létezik egy fogás, amiben a gersli valódi főszerephez jut, a ricset.

A ricset szabályai nincsenek kőbe vésve, a ricset leginkább abban különbözik a sólettől, hogy nincs benne bab, vagy ha igen, akkor a gerslinél jóval kisebb mennyiségben. Illetve, hogy minden más alapanyag, ami a sóletben otthonosan mozog, az a ricsetben is otthonra talál. A ricsetet gyakorta készítik zöldségesen, azaz a szezon zöldségeivel keverve születik meg ez a gazdag egytálétel, amely a vegetáriánusok számára is egy remek alternatíva a sólettel szemben.

A ricset természetesen készülhet hússal is, keverhetünk hozzá maradék ragut, kerülhet bele kolbász, füstölt hús is, illetve a levét nem csak zöldséges alaplével, hanem gazdag húslevessel is megadhatjuk.

Az árpával készített ricset előkészítése, főzési ideje lényegesen rövidebb lehet a sóleténál, de az sem baj, ha van ideje szépen, lassan magába szívni a partnerek ízét, felvenni a főzéséhez. Párolásához használt alaplevet, kiengedni a benne rejlő keményítőt és gazdag, sűrűn szaftos fogássá nemesedni.

Az egészséges ricset

A ricset gazdagságában nagy szerepe van az árpagyöngynek, amely kitűnő rostforrás, amely jótékony hatással van az emésztésre, ezen kívül számtalan nyomelem található benne. Az árpagyöngy, az árpa fogyasztása jótékonyan hathat a koleszterinszintre, enyhén vizelethajtó hatással bír, növeli a szellemi és fizikai teljesítőképességet. Az árpában megtalálható az A-, B1-, B2-, B6-, E- vitamin, valamint kálium, kálcium, magnézium, foszfor, réz, cink és vastartalma is említésre méltó.

Kommentet írok

Kommentelni csak bejelentkezve tudsz!

Belépés Regisztráció
Kommentek (0)

Még nem érkezett hozzászólás, legyél Te az első!