Receptfeltöltés
Mit esznek a dánok?
2019.02.01.
Mit esznek a dánok?
Szerző: Wessely Márta

A 2019-es Bocuse d’Or világverseny győzelme után a kérdés szinte adja magát: mit esznek a dánok? Mitől tud többet, mást ez a konyha, mint a vele versenyző másik huszonhárom?

A dán konyha megértéséhez alapvetően egy atlaszra van szükségünk. Dánia elhelyezkedése ugyanis sok mindenre választ ad. Az ország a maga skandináv jellegével együtt vagy épp ennek ellenére –részben - a kontinensünk része, így gasztronómiája is több mint az általános skandináv választék, itt bizony a német, kontinentális gasztronómia alapanyagai, ételei is valamilyen formában visszaköszönnek.

A vikingek leszármazottainál az egyértelműen hangsúlyos halak, tengeri élőlények mellett nagyon fontos alapanyagnak számít a sertés, a kontinentális gyökereket erősíti a krumpliban, káposztában gazdag étrend, és nem utolsó sorban a sörök iránti vonzalom.

Dán reggeli

A dán kultúrában a leghangsúlyosabb étkezés a vacsora, a reggelihez elengedhetetlen a rozskenyér, amely a mai napig a pékáruk jelentős részét teszi ki, számtalan formában. A dánok kifejezetten szeretik a nehéz, sűrű, nagyon sötét kenyereket, külön öröm, ha jó sok mag is található benne, a rozskenyér mellett a fűszeres kétszersült, a krydder szintén kedvelt. A reggeli alapját ez a kenyér adja, amihez lekvárt vagy vajat, sajtot fogyasztanak. Az északiakra oly jellemző kávészeretet itt is él, a reggeli kísérője általában egy bögre kávé, esetleg tea. A hétvégék reggelei ráérősebbek, későbbi falatozás szintén belefér, egy-egy laza brunch, ahol már nem csak a rozskenyér kerül terítékre, hanem olyan különféle édes péksüteményekkel is találkozni, mint az emblematikus wienerbrød.

Dán ebéd

A dánok ebéd gyanánt sokszor fogyasztanak otthonról hozott szendvicseket, amelyekben az általunk is ismert kínálat található: a zöldséges, tojásos tölteléktől a felvágottak széles kínálatán át, a megkerülhetetlen hering számos formájáig bármi előfordulhat a smørrebrød-ban. Ebédidőben a svédasztalos reggelire emlékeztető büfék ugyancsak gyakoriak, itt is összeállítható a könnyű, alapvetően hideg fogásokat tartalmazó ebéd.

Dán vacsora

A könnyű és hideg ebéd után jöhet a könnyed kaffeborde, azaz az uzsonna, amely aprósüteményt, kekszet (koldskål med kammerjunker) és adott esetben kávét tartalmaz, illetve a nap végén a családi körben elfogyasztott tartalmas, meleg vacsora, amelynek első fogása leggyakrabban valamilyen leves, második fogása hús- vagy haltál, amihez nagy valószínűséggel krumpli, esetleg káposzta társul köretként.

A levesek között sok a raguleves, de gyümölcslevest, illetve különféle gabonákkal dúsított leveseket szintén fogyasztanak. A forloren skilpadde  az egyik kedvelt ragulevesük, amelyben a hús mellé főtt tojás kerül, illetve a gule ærter amely szintén húsos leves, sok krumplival.

A főételek közül nem hiányozhatnak az északiak által kedvelt pépesített húsokból, halakból készített különféle fasírozottak, azaz a frikadeller, amihez szívesen kínálnak kartoffelmos-t, azaz krumplipürét, vagy zöldségekkel körítve fogyasztják, ám ebben az esetben már krebinetterként hivatkoznak rá. A hús-krumpli kombináció valóban meghatározó a dán konyhában, a hétköznapok kedvelt fogása a biksemad, a krumplival, hagymával és hússal készített egytál, amit tükörtojással kínálnak.

A dán desszertek közül a leghíresebb a gyümölcslekvárral kiegészített édes tejszín, amely számunkra nehezen értelmezhető, de Dániában nemzeti desszertnek számít, ez a rød grød med fløde. A dán gasztronómiában szintén megtalálható az Európa-szerte kedvelt almás pite, a gammeldags æblekage ennek egy érdekes és finom változata.

A szakácsverseny idei nyertesének titka talán az egyszerűség, a letisztultság, a harmónia keresése, illetve a skandináv és európai gasztronómiai kultúra ötvözése lehet. Ez a mostani győzelem arra mindenesetre jó, hogy mi is felfigyeljünk a dán gasztronómiára és megpróbáljuk megismerni azt.

Kommentet írok

Kommentelni csak bejelentkezve tudsz!

Belépés Regisztráció
Kommentek (0)

Még nem érkezett hozzászólás, legyél Te az első!