Receptfeltöltés
A nyár megkerülhetetlen alapanyaga: a paradicsom
2019.08.25.
A nyár megkerülhetetlen alapanyaga: a paradicsom
Szerző: Wessely Márta

Augusztusban már szinte minden a paradicsomról szól, az érett pirosló szemekből nem csak a salátáinkba, lecsóinkba jut, hanem már főnek a spagettiszószok, a különféle paradicsomlevek, készülnek a téli, ínségesebb időszakon átsegítő paradicsomos alapok.

Paradicsomok a történelemben

A paradicsom története egészen az aztékokig nyúlik vissza, ekkortájt jelent meg Közép-Amerikában ez a gyümölcs, amelyet az európai kontinens lakóival a XVI. század elején Amerikába érkező konkvisztádorok ismertettek meg. Az afrodiziákumként is számon tartott növényt Cortez hozta magával, ám a paradicsom – az ajzószerként való ismertsége ellenére – nem futott be azonnali, látványos karriert.

Ennek oka a kor gasztronómiai tárgyi kultúrájában keresendő, ugyanis a gazdagabb háztartások ón edényeiből a paradicsom savai mérgeket oldottak ki, amelyet néhány hirtelen haláleset követett. Ezeknél az elkövetőt minden esetben a paradicsommal azonosították, fogyasztását – érthető okokból – megtagadták. A szegényebb, fa evőeszközökkel, fa tálakból étkező népek azonban megismerték és megszerették ezt az egyébként ártalmatlan alapanyagot, és a paradicsom szépen lassan - évszázadok alatt - megszerezte az őt megillető helyet az európai gasztronómiában is.

Paradicsom a konyhában

Az európai gasztronómiában számos felhasználási módját találni a paradicsomnak. Ehhez a sokszínűséghez nem csak a konyhák eltérő jellege járul hozzá, hanem a paradicsomok biodiverzitása is, hiszen a számtalan formában előforduló zöldség - azaz gyümölcs, vagy mégis inkább zöldség – maga is más-más felhasználási módot igényelt, attól függően, hogy koktélparadicsomról, lucullus paradicsomról vagy épp tehénszív paradicsomról beszélünk.

A paradicsomokat felhasználhatjuk különféle vegyes salátákba, jó alapját képezik a görögsalátaként ismert horiatiki salátának, de ott a helyük az olaszok caprese salátájában, ahol bivalymozzarellával rétegezve, friss bazsalikom kíséretében, olívaolajjal leöntve kerülnek terítékre.

A paradicsomból sokféle leves is készíthető, a hideg gazpacho mellett a klasszikus paradicsomlevest szintén érdemes megemlíteni, illetve számos zöldségleves alapját is ez a paradicsomos lé határozza meg.

A paradicsom a magyar gasztronómiában a főzelékek, egytálételek frontján ugyancsak megjelenik, a paradicsomos káposzta, vagy a paradicsomos krumpli igazi menzai klasszikusnak számít. A friss paradicsom fontos összetevője a lecsónak, amely a nyár szezonális ételeinek egyik alappillére, a paradicsomszósszal készülő töltött paprikával egyetemben.

A paradicsomot érdemes eltenni is. A friss, érett, hibátlan, lédús paradicsomokból főzhetünk lekvárt, készíthetünk házi ketchupot, klasszikus ivólevet, tehetünk el tésztákhoz, pizzákhoz felhasználható, fűszerezett mártásokat, illetve készíthetünk különféle passatakat, azaz passzírozott, ízesítetlen alaplevet, amelyet kitűnően alkalmazhatunk a fent felsorolt ételekhez, levesekhez, főzelékekhez. A paradicsomot azonban nem csak folyékony formában tárolhatjuk, az igazán érett szemeket aszalhatjuk, amit olívaolajban eltéve tartósíthatunk.

Kommentet írok

Kommentelni csak bejelentkezve tudsz!

Belépés Regisztráció
Kommentek (0)

Még nem érkezett hozzászólás, legyél Te az első!