Receptfeltöltés
Mostantól hungarikum a Dobos torta!
2019.11.09.
Mostantól hungarikum a Dobos torta!
Szerző: Wessely Márta

A hét elején végre valódi hungarikummá vált a Dobos torta. Igaz, hogy eddig sem volt kérdéses, hogy a Dobos C. József által alkotott emblematikus sütemény a magyar gasztronómia, a magyar cukrászat egyik valóban kiemelkedő alkotása, azonban hivatalosan most ismerték el hungarikumként.

Bár a magyar cukrász szakma már régen kezdeményezte a Dobos torta hungarikummá történő nyilvánítását, ennek előkészítéséig egészen 2016-ig várni kellett. Ebben az évben vette be a bizottság a nemzetközileg is ismert és nagyon népszerű tortát - első lépésként - a Magyar Értéktárba, ami nem más, mint a hungarikumok előszobájába.

A hungarikummá nyilvánításnak ugyanis megvannak a maga szabályai. Ugyanis ahhoz, hogy valami bekerüljön a Hungarikumok Gyűjteményébe, első körben a Magyar Értéktárbe kell bekerülnie, ehhez azonban először egy megyei, települési vagy ágazati értéktárba kell bekerülnie. Majd az értéktárból értéktárba kerülés után juthat tovább az adott hungarikum-jelölt, hogy elnyerje az őt megillető címet.

Mi is pontosan a hungarikum?

Az Értéktár oldalán az alábbi definíció olvasható: "Hungarikum: gyűjtőfogalom, amely egységes osztályozási, besorolási és nyilvántartási rendszerben olyan megkülönböztetésre, kiemelésre méltó értéket jelöl, amely a magyarságra jellemző tulajdonságával, egyediségével, különlegességével és minőségével a magyarság csúcsteljesítménye."

Dobos-történet

A roppanós grillázs dobbal befedett torta nevével kapcsolatban, ami napig sokakban él az a tévképzet, hogy a karamellizált cukorból készített rétegre utal a torta neve, holott erről szó sincs, a torta az alkotójának, Dobos C. Józsefnek a nevét viseli, a magyar gasztronómia egykor volt egyik legjelentősebb alakjának, munkásságának állítván emléket.

A torta 1884-ben született, Dobos C. József 1885-ben a Budapesti Országos Általános Kiállításon az általa üzemeltetett étteremben mutatta be újszerű termékét, amely a kor szokásától eltérően nem főzött krémmel rétegzett, hanem vajkrémmel, és a kész piskótamasszához még olvasztott vajat is kevert, amitől a tortalapok porhanyósabbak lettek.

Az 1885-ös kiállításon I. Ferenc József és Erzsébet királyné elsők között kóstolhatták meg 5 réteg habkönnyű piskótalapból, vajas csokoládékrémből álló tortát, amelynek tetején roppanós karamellből pihent. A torta hamar népszerűvé vált, a sok gyatra utánzat kiküszöbölése végett Dobos 1906-ban  átadta a fővárosi Cukrászok és Mézeskalácsosok Ipartestületének az eredeti dobos torta receptjét, azzal a kikötéssel, hogy bármely ipartestületi tag szabadon hozzáférhessen. Majd ez követően - utódja nem lévén - felszámolta az üzleteit és nyugdíjba ment.

Kommentet írok

Kommentelni csak bejelentkezve tudsz!

Belépés Regisztráció
Kommentek (0)

Még nem érkezett hozzászólás, legyél Te az első!