Hozzávalók a piskótához:
- 3 db tojás
- 95 g cukor
- 95 g vaj
- 75 g tej
- 125 g liszt
- 1 tk. fahéj
- 10 g sütőpor
- 1 csipet só
- 125 g darált mandula (esetleg darált dió)
- Hozzávalók a kecskesajtos krémhez:
- 150 g krémes kecskesajt
- 250 g mascarpone
- 120 ml habtejszín
- 45 g akácméz
- Hozzávalók a fügés réteghez:
- 195 g fügebél
- 15 g cukor
- 15 g kukoricakeményítő
- 1 csipet fahéj
- Hozzávalók a karamell öntethez:
- 2 ek. cukor
- 100 ml habtejszín
- 1 ek. vaj
Hozzávalók a karamelizált mogyoróhoz:
- 1 marék mogyoró
- 2 ek. cukor
A piskóta elkészítése:
A piskótához a száraz hozzávalókat keverjük össze. A vajat olvasszuk össze a tejjel, nem kell forralni, épp csak hagyni, hogy egybeolvadjon. A tojást habosítsuk ki a cukorral. Csurgassuk a vajas tejet a száraz hozzávalókhoz, majd keverjük hozzá a cukros tojássárgákat is.
Béleljünk ki sütőpapírral egy 15 cm átmérőjű formát és 170 fokra előmelegített sütőben süssük kb. 50 percig. Végezzünk tűpróbát!
A kecskesajtos krém elkészítése:
Keverjük ki a kecskesajtot a mascarponéval és a mézzel, majd csorgassuk hozzá a tejszínt, és verjük addig, amíg szép habos, krémes állagú nem lesz. Nem szabad túlverni, mert összeesik a krém. Ha kész, tegyük hűtőszekrényben, amíg elkészítjük a torta többi részét.
Fügés réteg elkészítése:
A fügebélt kicsit törjük át, turmixoljuk le. Adjuk hozzá a cukrot és a fahéjat és egy kis lábasban kezdjük el melegíteni. Amikor összeesik és levet ereszt, vegyünk ki belőle kb. 50 g-ot és keverjük ki a keményítőval. Öntsük vissza a többi péphez és lassú tűzön főzzük puding állagúra. Hagyjuk kihűlni.
Karamell Öntet elkészítése:
Egy kisebb lábasban karamellizáljuk, közben forrósítsuk fel a tejszínt a vajjal és öntsük a karamellre. Vigyázzunk, hamar felfut! Lassú tűzön kevergessük, amíg teljesen fel nem oldódik minden darabka. Öntsük kis hőálló tálkába és hagyjuk kihűlni.
Karamelizált mogyoró elkészítése:
A mogyorót zúzzuk durvára, a cukrot egy lábasban tegyük fel karamellizálódni. Öntsük bele a mogyorót. Kissé vissza fog kristályosodni a cukor, de kevergessük addig, amíg vissza nem olvad az egész. Öntsük egy kiterített sütőpapírra és hagyjuk megkötni. Miután megszilárdult, törjük apróbb darabokra.
A torta összeállítása:
Az első lap alá helyezzünk tortakartont. Kenjük meg egy kevés krémmel, így a ráhelyezett piskótalap odatapad.
Kenjük meg a piskótalapot a kecskesajtos krémmel, majd habzsák segítségével készítsünk gyűrűt körbe, ebbe megy majd a fügés krém. Óvatosan kenjük meg azt is kecskesajtos krémmel és helyezzük rá a következő piskótalapot. Rétegezzük tovább. A maradék krémmel kenjük be körbe a tortát.
A tetejét csurgassuk meg a karamellszósszal és szórjuk meg a karamellizált mogyoróval.
Még nem érkezett hozzászólás, legyél Te az első!