Receptfeltöltés
Fügés - Kecskesajtos torta
Fügés - Kecskesajtos torta
Szerző: Bakos Csenge

fuges-sajttorta.jpg

Hozzávalók a piskótához:

  • 3 db tojás
  • 95 g cukor
  • 95 g vaj
  • 75 g tej
  • 125 g liszt
  • 1 tk. fahéj
  • 10 g sütőpor
  • 1 csipet só
  • 125 g darált mandula (esetleg darált dió)   
  • Hozzávalók a kecskesajtos krémhez:
  • 150 g krémes kecskesajt
  • 250 g mascarpone
  • 120 ml habtejszín
  • 45 g akácméz  
  •  Hozzávalók a fügés réteghez:
  •  195 g fügebél
  • 15 g cukor
  • 15 g kukoricakeményítő
  • 1 csipet fahéj
  • Hozzávalók a karamell öntethez:
  •  2 ek. cukor
  • 100 ml habtejszín
  • 1 ek. vaj 

Hozzávalók a karamelizált mogyoróhoz:

  • 1 marék mogyoró
  • 2 ek. cukor

A piskóta elkészítése:

A piskótához a száraz hozzávalókat keverjük össze. A vajat olvasszuk össze a tejjel, nem kell forralni, épp csak hagyni, hogy egybeolvadjon. A tojást habosítsuk ki a cukorral. Csurgassuk a vajas tejet a száraz hozzávalókhoz, majd keverjük hozzá a cukros tojássárgákat is.

Béleljünk ki sütőpapírral egy 15 cm átmérőjű formát és 170 fokra előmelegített sütőben süssük kb. 50 percig. Végezzünk tűpróbát!

A kecskesajtos krém elkészítése:

Keverjük ki a kecskesajtot a mascarponéval és a mézzel, majd csorgassuk hozzá a tejszínt, és verjük addig, amíg szép habos, krémes állagú nem lesz. Nem szabad túlverni, mert összeesik a krém. Ha kész, tegyük hűtőszekrényben, amíg elkészítjük a torta többi részét.

Fügés réteg elkészítése:

A fügebélt kicsit törjük át, turmixoljuk le. Adjuk hozzá a cukrot és a fahéjat és egy kis lábasban kezdjük el melegíteni. Amikor összeesik és levet ereszt, vegyünk ki belőle kb. 50 g-ot és keverjük ki a keményítőval. Öntsük vissza a többi péphez és lassú tűzön főzzük puding állagúra. Hagyjuk kihűlni.

Karamell Öntet elkészítése:

Egy kisebb lábasban karamellizáljuk, közben forrósítsuk fel a tejszínt a vajjal és öntsük a karamellre. Vigyázzunk, hamar felfut! Lassú tűzön kevergessük, amíg teljesen fel nem oldódik minden darabka. Öntsük kis hőálló tálkába és hagyjuk kihűlni.

Karamelizált mogyoró elkészítése:

A mogyorót zúzzuk durvára, a cukrot egy lábasban tegyük fel karamellizálódni. Öntsük bele a mogyorót. Kissé vissza fog kristályosodni a cukor, de kevergessük addig, amíg vissza nem olvad az egész. Öntsük egy kiterített sütőpapírra és hagyjuk megkötni. Miután megszilárdult, törjük apróbb darabokra.

A torta összeállítása:  

Az első lap alá helyezzünk tortakartont. Kenjük meg egy kevés krémmel, így a ráhelyezett piskótalap odatapad.

Kenjük meg a piskótalapot a kecskesajtos krémmel, majd habzsák segítségével készítsünk gyűrűt körbe, ebbe megy majd a fügés krém. Óvatosan kenjük meg azt is kecskesajtos krémmel és helyezzük rá a következő piskótalapot. Rétegezzük tovább. A maradék krémmel kenjük be körbe a tortát.

A tetejét csurgassuk meg a karamellszósszal és szórjuk meg a karamellizált mogyoróval.

fuges-sajttorta2.jpg

Az ünnepi készülődéshez szeretnénk egy kis könnyítést adni: A tortához minden kelléket és segítséget megtalálhatsz a www.edesstory.hu oldalon, ráadásul  most a primakonyha10 kuponkóddal 10% kedvezményt kaphatsz  2024.december 31-éig a webshopban leadott rendelésekre (szállításra nem vonatkozik). Jó sütést kívánunk!

Kommentet írok

Kommentelni csak bejelentkezve tudsz!

Belépés Regisztráció
Kommentek (0)

Még nem érkezett hozzászólás, legyél Te az első!