Receptfeltöltés
Ne csak karácsonykor együnk halat! - Halkakas
2018.01.02.
Ne csak karácsonykor együnk halat! - Halkakas
Szerző: Wessely Márta

A 2018-as fogadalmaink közé nyugodt szívvel betehetjük, hogy idén bizony több halat fogunk fogyasztani. Egyrészt a hal egészséges, másrészt 2018-ban már kisebb anyagi ráfordítással is hozzájuthatunk a halhoz, hiszen a korábbi 27 százalékról 5 százalékra csökken a hal általános forgalmi adója, azaz olcsóbban vehetjük majd meg, mint eddig.

Az olcsóbban beszerezhető hal hosszú távon remélhetőleg előrébb visz minket a nemzetközi ranglistán is, aminek jelenleg a sereghajtói között vagyunk. Annak ellenére állunk a lista legvégén, hogy az elmúlt években nőtt a halfogyasztás, a korábbi 4 kilós éves átlagfogyasztás helyett már közel 5,5 kg halat eszünk, ami még mindig messze elmarad az uniós 24,9 kg/éves átlagtól, nem beszélve a listavezető portugálok közel 57 kg-os átlagát.

Persze nem egyik napról a másikra kell halfogyasztó nemzetté válnunk, de érdemes ezt az értékes húst tudatosan beépíteni az étkezésünkbe, akár hetente többször is fogyasszunk halat.

Ha nem szeretnénk mi magunk bíbelődni a halak elkészítésével, akkor sincs semmi probléma, számos étterem és bisztró közül választhatunk, amely kifejezetten azt tűzte ki célul, hogy felpörgeti a magyar lakosság halfogyasztását, megmutatja, hogy van élet és élet a halászleven és a balatoni hekken túl.

Az egyre növekvő számban fellelhető haléttermek egyik úttörője, a 2012-ben nyílt Halkakas, amely egyedülálló koncepciójával képes volt megtalálni a maga törzsközönségét, idén új helyre költözött, hogy a megnövekedett forgalomhoz megfelelő vendégtérrel szolgáljon a halra éhezőknek.

A magyar haltenyészetekből érkező alapanyagokat számtalan újféle formában tárja a Halkakas a vendégek elé. A klasszikus halas fogások mellett, a halrajongók itt számtalan más formában is találkozhatnak a hazai halak sokszínű világával.

Az étlapon szereplő klasszikusok és a határokat feszegető népszerű fogásokon kívül a szezonalitás is jellemzi a Halkakas konyháját, a szezonális alapanyagok és az idényszerűen fellelhető halak a séf ajánlatában kapnak helyet, így színesítve tovább az amúgy sem hétköznapi kínálatot.

Az étterem kedvelt fogásai közé tartozik a hely saját hallevese, a Halkakas leves, a pontyból készített tempura, amihez ázsiai üvegtésztás salátát kínálnak, illetve a streetfood trendeknek megfelelő Halburger. Az előételek között ott a pontyropogós és a pirított bagettel kínált harcsa terrine, ami igazán izgalmas formája a pástétomnak. A mexikói konyha szerelmesei tesztelhetik a halas quesadillát, az angol konyha kedvelői pedig egy igazi klasszikussal, a fish & chipsszel verhetik el éhüket.

Szemben számtalan más halra és herkentyűre szakosodott étteremmel, a Halkakas kifejezetten a hazai beszállítókat helyezi előtérbe, az ő kínálatuk alapján állítja össze az étlapját. A hazai vonalat követik az italok is, kisebb pincészetek boraival, illetve magyar kézműves sörökkel öblíthetjük le az esetleges szálkákat. 

halkakas3.JPG

Kommentet írok

Kommentelni csak bejelentkezve tudsz!

Belépés Regisztráció
Kommentek (0)

Még nem érkezett hozzászólás, legyél Te az első!