A 2018-as fogadalmaink közé nyugodt szívvel betehetjük, hogy idén bizony több halat fogunk fogyasztani. Egyrészt a hal egészséges, másrészt 2018-ban már kisebb anyagi ráfordítással is hozzájuthatunk a halhoz, hiszen a korábbi 27 százalékról 5 százalékra csökken a hal általános forgalmi adója, azaz olcsóbban vehetjük majd meg, mint eddig.
Az olcsóbban beszerezhető hal hosszú távon remélhetőleg előrébb visz minket a nemzetközi ranglistán is, aminek jelenleg a sereghajtói között vagyunk. Annak ellenére állunk a lista legvégén, hogy az elmúlt években nőtt a halfogyasztás, a korábbi 4 kilós éves átlagfogyasztás helyett már közel 5,5 kg halat eszünk, ami még mindig messze elmarad az uniós 24,9 kg/éves átlagtól, nem beszélve a listavezető portugálok közel 57 kg-os átlagát.
Persze nem egyik napról a másikra kell halfogyasztó nemzetté válnunk, de érdemes ezt az értékes húst tudatosan beépíteni az étkezésünkbe, akár hetente többször is fogyasszunk halat.
Ha nem szeretnénk mi magunk bíbelődni a halak elkészítésével, akkor sincs semmi probléma, számos étterem és bisztró közül választhatunk, amely kifejezetten azt tűzte ki célul, hogy felpörgeti a magyar lakosság halfogyasztását, megmutatja, hogy van élet és élet a halászleven és a balatoni hekken túl.
Az egyre növekvő számban fellelhető haléttermek egyik úttörője, a 2012-ben nyílt Halkakas, amely egyedülálló koncepciójával képes volt megtalálni a maga törzsközönségét, idén új helyre költözött, hogy a megnövekedett forgalomhoz megfelelő vendégtérrel szolgáljon a halra éhezőknek.
A magyar haltenyészetekből érkező alapanyagokat számtalan újféle formában tárja a Halkakas a vendégek elé. A klasszikus halas fogások mellett, a halrajongók itt számtalan más formában is találkozhatnak a hazai halak sokszínű világával.
Az étlapon szereplő klasszikusok és a határokat feszegető népszerű fogásokon kívül a szezonalitás is jellemzi a Halkakas konyháját, a szezonális alapanyagok és az idényszerűen fellelhető halak a séf ajánlatában kapnak helyet, így színesítve tovább az amúgy sem hétköznapi kínálatot.
Az étterem kedvelt fogásai közé tartozik a hely saját hallevese, a Halkakas leves, a pontyból készített tempura, amihez ázsiai üvegtésztás salátát kínálnak, illetve a streetfood trendeknek megfelelő Halburger. Az előételek között ott a pontyropogós és a pirított bagettel kínált harcsa terrine, ami igazán izgalmas formája a pástétomnak. A mexikói konyha szerelmesei tesztelhetik a halas quesadillát, az angol konyha kedvelői pedig egy igazi klasszikussal, a fish & chipsszel verhetik el éhüket.
Szemben számtalan más halra és herkentyűre szakosodott étteremmel, a Halkakas kifejezetten a hazai beszállítókat helyezi előtérbe, az ő kínálatuk alapján állítja össze az étlapját. A hazai vonalat követik az italok is, kisebb pincészetek boraival, illetve magyar kézműves sörökkel öblíthetjük le az esetleges szálkákat.
Még nem érkezett hozzászólás, legyél Te az első!