Receptfeltöltés
A jó grízes tészta
A jó grízes tészta
Szerző: Wessely Márta

A tésztás tészta klasszikus hó végi étel, de nem csak akkor érdemes készíteni, amikor már üres a kamra. A grízes tészta egy-egy kiadósabb raguleves után tökéletes második fogás, akár sósan, akár édesen kínáljuk.

bableves.jpg

A pirított grízzel elkevert tojásos tésztának nincsenek nagy titkai, csupán csak annyi, hogy sokunk gyerekkori kedves emlékei között szerepel. Az alapvetően két összetevőt igénylő fogás elkészítését kicsit alakíthatjuk, variálhatjuk, hogy még finomabb végeredményt kapjunk.

Grízes tészta friss házi tésztából

Bár a durumlisztes vagy sok tojásos búzafinomliszttel készített tésztából is nagyon jó grízes tésztát készíthetünk, legfinomabb grízes tésztát mégis a frissen gyúrt széles metélttel kapjuk. Természetesen a tészta formája sem kötelező, hiszen fodros nagykockával, tört lebbenccsel, olasz garganellivel vagy tagliatellével is nyugodtan készíthetjük ezt az ételt. A lényeg az, hogy széles, nagy felületű tésztát válasszunk, amelyen jól megtapadnak a pirított, főtt grízszemek.

teszta.jpg

Grízzel, pirítva

A grízes tészta lelkes a jól lepirított búzadara. Kevés olajon, gyakori kevergetés mellett kell alaposan lepirítani a grízt, majd picit sózni, felönteni, és kevergetve addig főzni, amíg megpuhul és minden felesleges víz elfő róla. A kész grízt viszont ne hagyjuk sokáig állni, mert darabos lesz, és nem fogjuk tudni jól összekeverni a kifőtt, lecsepegtetett tésztával.

Búzadara helyett tönkölydarát is használhatunk, illetve a gluténmentes változatához a megfelelő tésztával és rizsdarával szintén elkészíthetjük ezt az ételt.

Édesen vagy sósan?

A pirított grízes tésztánál mindkét lehetőség adott. Az édes változathoz a legjobb a nagymama baracklekvárja, de bármilyen más gyümölcslekvárral is kitűnő. A felhasználni kívánt lekvárt érdemes fogyasztás előtt felmelegíteni, hogy kissé folyós legyen, így jobban bevonja a tésztát. A lekvár mellett kerülhet a grízes tésztára tört, pirított dió, darált mák, de igazából ez a tészta csak porcukorral meghintve is finom.

Sokan sósan is vagy csak sósan szeretik a darás tésztát, számukra az alap sós ízérzetet tovább fokozhatjuk fűszerekkel, frissen őrölt fekete borssal, szalonnapörccel, pirított hagymával, illetve különféle mártásokkal és reszelt sajttal is.

Kommentet írok

Kommentelni csak bejelentkezve tudsz!

Belépés Regisztráció
Kommentek (0)

Még nem érkezett hozzászólás, legyél Te az első!