Receptfeltöltés
Októberben is Budafoki pincejárat!
2019.09.30.
Októberben is Budafoki pincejárat!

A varázslatos budafoki pincéket hozza közelebb számunkra a Budafoki Pincejárat, amely minden hónap első szombatján térül-fordul Budapest és Budafok között, több megállóból gyűjtve össze a lelkes érdeklődőket. A Pincejárattal könnyedén megközelíthetővé válik a „kisváros a nagyvárosban”, azaz Budafok rejtett kincseit lehet így könnyűszerrel megtalálni és feltérképezni, legyen szó nagyobb pezsgőgyártókról, kisebb borászatokról vagy a méltán híres barlanglakásokról.

Az ősz igazi arcával jelentkező októberi Pincejáraton a megszokott színvonalú, tartalmas programokkal várják a szervezők az érdeklődőket. A vendégek számára fontos tudni, hogy az események egy része előzetes regisztrációhoz kötött, erről minden tájékoztatást megkapnak az esemény weboldalán, a www.pincejarat.hu oldalon.

MusiKell! borkóstolóval egybekötött musical gála

Kezdési időpont: 2019. október 05. 19:30

Esemény vége: 2019. október 05. 21:00

Helyszín: Katona Borház (1222, Bp., Borkő u. 6.b.)

2019. október 5. 19.30-21.00

Nádasi Veronika, Vágó Zsuzsi, Kádár Szabolcs János és Magócs Ottó, akiket jól ismerhet a közönség a Budapesti Operettszínház repertoárján megfordult musicalek főszerepeiből, hiszen mind a négyen bizonyították kivételes tehetségüket ebben a műfajban. Az első részben világhírű dalok szólalnak meg előadásukban, jól ismert melódiák csendülnek fel, szólók és duettek, amiket - a műfaj szerelmesei - hallhattak már tőlük. A második rész olyan meglepetést tartogat, amire még nemigen volt példa. 
"Szerepcserére" kerül sor: a két fiú elénekli a musicalirodalomból választott kedvenc dalát, amit eredetileg női hangra komponáltak a szerzők, és a két aranytorkú hölgy - ehhez hasonlóan - férfi-dalt ad majd elő. Lesznek duettek, és természetesen nem marad el a finálé, amivel megkoronázzák ezt a páratlannak ígérkező programot.

Jegyek a jegy.hu-n, a Klauzál-Házban, helyszínen az előadást megelőző 30 percben. jegyár: 2900 Ft (magába foglalja a 3 tételes borkóstolót)

Absolute Acoustic koncert

Kezdési időpont: 2019. október 05. 15:00

Esemény vége: 2019. október 05. 20:00

Helyszín: Seybold-Garab Pince (1221, Bp., Péter Pál u. 39.)

2013 nyarán alakult meg az Absolute Acoustic, a duó tagjai Kaszab Tibor és Kovács József László. Kaszab Tibor az 1983-as Ki Mit Tud II. helyezettje, a magyar Johnny Cash, dalszerző, a country műfaj meghatározó alakja. Az elmúlt években több country zenekar kiváló szólóénekese – gitárosa, több ezer sikeres hazai és külföldi koncert közreműködője.
Kovács József László (ex 100 Folk Celsius, 1978-1995 ) BlackriderS 1996, hivatásos előadóművész, 5 arany és 2 platinalemez tulajdonosa, kiváló gitáros és egy különleges hangszer az 5 húros banjo virtuóza. Közreműködött 40 nagylemezen, együtt dolgozott olyan híres hazai előadókkal, mint Koncz Zsuzsa, Zorán, Szörényi Levente, Frenreisz Károly, Komár László, Flipper Öcsi, Somló Tamás.

A duó akusztikus hangszerekkel válogat a country muzsika gyöngyszemeiből és a popzene klasszikusaiból egyedülálló, szórakoztató, humorral fűszerezett Absolute Acoustic ízzel. Az elmúlt 5 évben közreműködtek Utcazene Fesztiválokon, Kapolcson, visszatérő előadók budapesti és vidéki zenés pubokban és élvezik a magyar és külföldi vendégek hálás tapsát és elismerését.  

A menü: Kemencében sült csülök vele sült burgonyával, házi vegyes salátával, 3 tételes borkóstolóval csomag ára: 3000 Ft.

Előzetes regisztrációhoz kötött:  +36 70 313-2978 telefonszámon vagy orszagcimer@gmail.com     

Seybold-Garab Pince (1221, Bp., Péter Pál u. 39.) nyitvatartás: 15.00-20.00        

Barlanglakás Emlékmúzeum

Kezdési időpont: 2019. október 05. 15:00

Esemény vége: 2019. október 05. 20:00

Helyszín: 1222, Budapest Veréb u. 4.

A látogatás folyamán a látogatók betekintést nyerhetnek a barlanglakások kialakulásának folyamatába, a barlanglakók mindennapi életébe.

Az 1830-as években már közel 700 ember lakott a nagy kiterjedésű, durva mészkőbe vájt lakásokban, de mellettük megtalálhatók voltak a pincék, istállók, egyéb gazdasági helyiségek is. Napjainkra egyetlen rekonstruált barlanglakás maradt fenn. A barlanglakásokat véglegesen az 1960-as évek közepén számolták fel, többségüket feltöltötték, betömték (sok esetben veszélyes hulladékkal).
Utolsó lakója halála után, 1970-ben a veréb utca 4. szám alatt nyílt meg a Budafoki Barlanglakás Emlékmúzeum. Az itt található barlanggóc a volt tulajdonos lakásával és az egykori albérlők lakrészével együtt látogatható. A kiállítás néhai özv. Tóth Győzőné egykori otthonát mutatja be eredeti bútoraival és használati tárgyaival. A muzeológus által vezetett séta végén a vendégek 1 pohár bor és frissen sült pogácsa mellett hallgathatják Mészáros Csaba harmonikajátékát.

Vacsora és pincekvíz

Kezdési időpont: 2019. október 05. 19:00

Esemény vége: 2019. október 05. 21:00

Helyszín: Borköltők Társasága Étterem (1223, Bp., Jókai Mór u. 26.)

A Quiz@ egy csapatjáték 2-6 fős társaságoknak, amiben barátokkal együtt játszva kell megoldani különböző feladványokat. A kérdések minden témakört érintenek: általános műveltség, logikai feladványok, képek, filmkockák, zenék felismerése és még sok egyéb. A Magyarországon egyedi kérdésköröket tartalmazó vetélkedőben, a kreatív gondolkozásra is szükséged lesz és a taktikai érzékedet is használhatod. Minden alkalommal egy kis időutazást teszünk a nyolcvanas és kilencvenes évekbe, új, érdekes dolgokat tudunk meg a világról és próbára tesszük emlékező képességünket, miközben legjobb barátainkkal iszogatunk és szórakozunk. 

Tedd próbára magad, ismerj meg új embereket és játssz egy jót. A győztes csapat 4 darab VIP Pincejárat jegyet nyerhet.

A mesélő Péter Pál utcai házak

Kezdési időpont: 2019. október 05. 16:00

Esemény vége: 2019. október 05. 17:30

Helyszín: Seybold-Garab Pince (1221, Bp., Péter Pál u. 39.)

A Péter-Pál kápolnát 1748-ban szentelték fel. Mellette áll az Ősök Fájaként tisztelt kb. 250 éves magyar juharfa. Az utcát egy gyönyörű, védett vadgesztenye fasor szegélyezi. Az alsó, történelmi utcaszakaszon számos XVIII. század végi, XIX. század eleji lakóházat találunk, melyek nagy része, az akkori szőlőművelés és borászat igényeinek megfelelően kisebb, nagyobb pincével rendelkezik.

A Savoyai Jenő téri templom felől közeledve már messziről feltűnik a fák között nagy tornyával a még ma is szemet gyönyörködtető Czuba-Durozier- kastély.  Séta közben megállunk egy egykori nyaraló előtt, ahol Thurzó Gábor író gyerek- és kamaszkorának tizenöt nyarát töltötte.  

Sétánk kiindulópontja és egyben végállomása a történelmi múltú Seybold-Garab Pince melynek előterében megcsodálhatjuk a Seybold Frigyes borkereskedő által 1895-ben kialakított, jénai üveglapokkal bélelt, 216 hl-es betonhordót. A hordó előlapját egy Zsolnay pirogránit relief díszíti, ami Nagy-Magyarország egyesített középcímerét az angyalokkal ábrázolja. A pincéről és az odavezető útról oszt meg érdekesebbnél-érdekesebb igaz történeteket Budafok díszpolgára, a méltán népszerű helytörténész Garbóci László.

A csomag ára: 2200 Ft., amely tartalmazza a 2 tételes borkóstolót és frissensült sörperecet  a Seybold-Garab Pincében 

Előzetes regisztrációhoz kötött: +36 70 313-2978 telefonszámon vagy orszagcimer@gmail.com.

Pável-Grósz Zoltán festész kiállítása

Kezdési időpont: 2019. október 05. 14:00

Esemény vége: 2019. október 05. 19:00

Helyszín: Záborszky Pince - Borváros (1222, Bp. Nagytétényi út 24-26)

Pável-Grósz Zoltán: Képeim jelentős részével az időtlenséget vizsgálom. Így kerülnek a festett felületekre sakkbábuk, óraalkatrészek, zipp-zárok. Ez egyben kísérlet a megszokott két dimenziótól való elrugaszkodásra is. Nem áll tőlem távol a festészetben szokatlan anyagok, felületek alkalmazása sem, pl. borosüvegre festés, vagy csokival festés. 1985 óta közel hatvan egyéni kiállításon mutattam be képeimet, s tizenkét ország különböző gyűjteményeiben találhatóak meg.

Borvárosba a belépő:1500 Ft. (Pincejárat jeggyel 1200 Ft.)

Mynk kvartett koncert

Kezdési időpont: 2019. október 05. 15:00

Esemény vége: 2019. október 05. 19:00

Helyszín: Katona Borház (1222, Bp., Borkő u. 6.b.)

A Mynk Quartet klasszikus képzettségéből adódóan különös szakértelemmel és fiatalos lelkesedéssel nyúl hozzá  kedvelt és  közismert könnyűzenei slágerekhez. Különböző  személyiségük ellenére teljes összhangot teremt bennük a közös  zenei érdeklődés  és az újszerű stílusok iránti nyitottság. Oldott hangulatú  koncertjeiken a rendszeres koncertlátogató közönség  is észrevétlenül  mozgásba lendül.

Sok műfajt átívelő repertoárjukban  helyet kapnak Scott Joplintól kezdve Piazzolán át Frank Sinatráig remek dallamok. De akár popslágerek is: pl. Michael Jackson-tól . A Queen, Extreme , ABBA , s más ismert  előadók számai sem maradhatnak el. A Filmzenék világából szinte minden korosztály számára  tudnak felemelő érzést adni. A Swing és a Jazz világába  is előszeretettel elkalandoznak.

Lévén, hogy  az együttes  tagjai gyakorló zenekari zenészek és mindennapjaikat is a zenei szférában  töltik, számukra felüdülést és kikapcsolódást jelent a modernebb műfajokkal való megismerkedés.

Ez kihívás is, ahogyan átültetik a rézfúvós Big Band hangzásvilágot vonós hangszerekre - vagy akár a mai elektromos hangszereken játszottakat 4 vonóra, és ezzel egyedi zenei élményt teremtve hallgatóságuknak. 

Edo&Toma koncertje

Kezdési időpont: 2019. október 05. 15:00

Esemény vége: 2019. október 05. 20:00

Helyszín: Várszegi Pincészet (1222 Bp., Nagytétényi út 70)

Az összeszokott párost Hamar Edit és Rátkai Tamás személye formálja meg. Az akusztikus dallomok énekhangjait Edo kelti életre, melyet Toma kísér gitáron. A duó 2017-es alakulása óta több helyszínen is megmutatkozott. Itt kiemelhetjük mind közül a legkedveltebbet, a budapesti Orfeumot. Szívükhöz közel álló Dunakanyar kellő inspirációt és lehetőséget biztosított zenei pályájuk elkezdéséhez. Számos helyi eseményen és kedvelt turisztikai helyszíneken bemutatkoztak már. A nyár folyamán előszeretettel adnak hangulatos esteket a Balatonon és környékén. Fellépésüket körbejárja a nyugodt, felszabadult légkör, mely ideális hátteret nyújthat egy csésze kávé elfogyasztásához, két borospohár összekoccanásához illetve vacsorákhoz, mely akár egy izgalmas táncos estként is befejeződhet.A programra a belépés ingyenes.

Vezetett pinceséta, 3 pohár bor: 1500 ft. (Pincejárat jeggyel:1000 ft)

Betekintés a borászkodás rejtelmeibe

Kezdési időpont: 2019. október 05. 15:00

Esemény vége: 2019. október 05. 20:00

Helyszín: Soós István Borászati Szakiskola Tangazdasága (1221, Bp., Jósika u. 2-28.)

Pinceséta borkóstolóval és borkorcsolyával, a végén a vállalkozó kedvűek, bor-totón egy pohár kóstolót nyerhetnek a Tangazdaság borából.

A csomag ára 1200 Ft (Pincejárat jeggyel 1000 Ft), amely tartalmazza a vezetett pincesétát és  2 féle bor kóstolását.

Gasztro talkshow - Ételem az életem

Kezdési időpont: 2019. október 05. 16:00

Esemény vége: 2019. október 05. 17:00

Helyszín: Záborszky Pince - Borváros (1222, Bp., Nagytétényi út 24-26)

A kóstolóval egybekötött pódiumbeszélgetésből megtudhatjuk, hogyan főzzünk egyszerűen és gyorsan, úgy hogy a család elé letett étel egészséges és finom legyen. A beszélgetés végére egy-két jó ötlettel, recepttel és persze finom falatokkal leszünk gazdagabbak. 

Zene és gasztronómia találkozása a többszázéves pincében.

Kezdési időpont: 2019. október 05. 17:00

Esemény vége: 2019. október 05. 20:00

helyszín: Seybold - Garab Pince (1221 Péter Pál u. 39.)

A menü: Kemencében sült csülök velesült burgonyával és házi vegyes salátával, 3 tételes borkóstolóval csomag ára: 3000 Ft.

18 órától rendelhető a vacsora.

Budafoki légópince

Kezdési időpont: 2019. október 05. 12:00

Esemény vége: 2019. október 05. 21:00

Helyszín: Budafok 1222 Sörház utca 5.

Várunk minden kedves érdeklődőt a hosszú éveken át zárva tartott atombiztos légópincébe, melyet a pincejárat alkalmából most megnyitunk!  Látogasson el erre az egyedülálló helyre, ahol több különleges program is várja a látogatókat!

Programok:

Szarvasgomba és borkóstoló: Előzetes regisztrációhoz kötött! 15:00 és 16:00 órai kezdettel (Időtartam kb. 40 perc). Jegyár: 2000 Ft. Maximális létszám: 2x20 fő. Regisztráció: csimiz@gmail.com

Az óvóhely bejárása idegenvezetéssel: Csoportok indulása 17:00 és 18:00-kor. (Időtartam kb. 40 perc) Helytörténeti és óvóhelytörténeti ismertetéssel. Adományos

Kézműves Workshop a Tangly Hands-sel: (Délutáni alkotás, kézműves workshopok újrahasznosított anyagokból. Felnőttek és gyerekek számára is) 14:00-18:00-ig. Adományos

Gombabemutató (gombakiállítás és a termesztett gombák megtekintése ismertetéssel) (Időtartam 12:00-21:00). Adományos

Szarvasgomba és gasztronómia

Ha érdekel a szarvasgomba és a gasztronómia, akkor ez neked szól! Kiderül mitől ennyire különleges. Az ókortól fogva kedvelt fűszer, de manapság csak arról lehet hallani mennyire drága. Gyere el és romboljuk le ezeket a mítoszokat együtt.

Szeretnéd kipróbálni, de nem tudod, hogy mivel párosítsd? A kóstoló folyamán három klasszikus párosítás élményét tapasztalhatod meg szarvasgombás falatkák és hozzájuk illő borok között. Megtudhatod, mire kell figyelni a kóstolás folyamán és hasznos tippeket is hallhatsz.

Kézműves workshop a Tangly Hands-sel

A délután folyamán lehetőségetek lesz két programon is reszt venni: műanyagok újrahasznosításával készült anyagokból varrhattok tárcákat és dohánytartókat vagy csomózott faliképet készíthettek szintén újrahasznosított anyagokból. Minden anyag és eszköz biztosítva lesz, de hozhattok olyan ruhadarabokat, amiket szívesen kihímeznétek.
A csapat facebook oldala: https://www.facebook.com/tanglyhands/

Gombabemutató
A légópince fő hivatása, hogy gombatermesztő és a gombák rendkívül sokszínű világát bemutató közösségi térként szolgáljon. Ennek fényében szeretnénk egy kisebb bemutatóra invitálni a közönséget, ahol az általánosan termesztett gyógy és étkezési gombákon túl, megismerkedhetnek az olyan gombákat alkalmazó biotechnológiákkal, mint a gombabőr és gombakompozitok, illetve  gombaművészeti alkotásokkal is várjuk az érdeklődőket.

Helyszín:
Budafok 1222 Sörház utca 5. 
(Bejárat a Sörház utca 14. felől, a kapun be kell jönni és lemenni a belsőudvarban egészen a kanyar végéig)

Kommentet írok

Kommentelni csak bejelentkezve tudsz!

Belépés Regisztráció
Kommentek (0)

Még nem érkezett hozzászólás, legyél Te az első!