Receptfeltöltés
Vegán húsvét
Vegán húsvét
Szerző: Wessely Márta

A húsvéti menüsor szinte minden eleme a sonka köré épül, de akkor sincs különösebb vész, ha a család vegán vagy vegetáriánus tagjai számára szeretnénk terülj-terülj asztalkámat készíteni a tavaszi ünnep során.

Sonka nélkül is van élet

Abban az esetben, ha csak vegetáriánus és nem vegán húsvéti menüről beszélünk, akkor az összes kedvelt tojásos étel az asztalra kerülhet. A tejföllel, zöldségekkel gazdagított, tormával, mustárral ízesített tojássaláta, a halkrémmel töltött tojások, a majonézes tojáskrém tökéletes.

Az sem baj, ha készítünk tavaszias, fűszereres csicseroborsós hummuszt, hagyunk alaposan megérni néhány avokádót és tejföllel, fűszerekkel áttörve, bekeverve kínáljuk a friss hónapos retek, a vékonyra szelt jégcsapretek, a zellerszár vagy a kápia paprika mellé.

Ugyancsak a vegetáriánus vonal vezérfonala lehet a szezonját élő medvehagyma. Ebből alkothatunk pestókat, készíthetünk vele különféle kesudiót vagy más magot alapul vevő kencéket, a körözöttet például elkészíthetjük kölesből is.

Vegán kalács

A kalács, illetve bármilyen édes kelt tészta készítésénél javasolt a nagyobb mennyiségű vajnak és a megfelelő tojássárgájának a használata. Ám a foszlós házi kalácsról abban az esetben sem kell lemondani, ha családtagjaink, vendégeink vegánok, csak kicsit át kell alakítani a receptet és már sülhet is a háromba vagy éppen hatba font kalács. A vegán kalács zsiradéktartalmát adhatja olíva olaj vagy épp kókuszzsír, a tojássárgájától megszokott színt egy kevés kurkumával vagy sáfrányos szeklicével is megadhatjuk a tésztának és a tejtermékeket risztejjel vagy szójajoghurttal is helyettesíthetjük.

A gluténérzékenyek számára is szerencsére egyre több célliszt kapható a boltokban, ahol a megfelelő keverékben található meg mindaz, ami a jó gluténmentes kalács sütéséhez elengedhetetlen.

kalacs-husvet.jpg

Répatorta vegánosítva

A húsvéti desszertek sorából nem maradhat el a répatorta, amelyet könnyű átalakítani, hiszen nedvesség és rosttartalmát alapvetően a répából nyeri. A tojás elhagyásával, helyettesítésével pillanatok alatt elkészíthető a tökéletes vegán desszert, amit torta, kuglóf vagy épp muffin formájában is elkészíthetünk.

husvet-sutemeny.jpg

Kommentet írok

Kommentelni csak bejelentkezve tudsz!

Belépés Regisztráció
Kommentek (0)

Még nem érkezett hozzászólás, legyél Te az első!