Receptfeltöltés
Pohner Ádám képviseli Magyarországot a Bocuse d’Or európai döntőjén
2018.02.09.
Pohner Ádám képviseli Magyarországot a Bocuse d’Or európai döntőjén
Szerző: Wessely Márta

A Bocuse d’Or szakácsverseny tegnapi magyar döntőjén eldőlt, hogy a balatonszemesi Kistücsök vendéglő séfhelyettese, Pohner Ádám fog Magyarország színeiben rajthoz állni a szakácsverseny kontinensdöntőjén, Torinóban.

Az alig 25 éves séf már tisztes Bocuse D’Or múlttal rendelkezik, hiszen 4 éves Molnár Gábor segítőjeként, commis-jaként vett részt a versenyben és a 2016-os döntőn már, mint szakács mérette meg magát és lett második, Széll Tamás mögött.

mg-7007.jpg

A mostani döntő hat versenyzője nagyon szép, kiegyenlített eredményt mutatott, Elek Richárd kivételével mindenki az adott időn belül elkészült a tálalással, az ételek látványosak voltak, amit az olasz zsűrielnök, Enrico Crippa is elismert, megjegyezvén, hogy a külcsínhez a belbecsnek még van hova fejlődnie, az ízeken még lenne mit javítani.

img-1777.jpg

A vegetáriánus és húsos tálak bemutatása, kóstolása után elkezdődött a találgatás, a közel 6 órás munkafolyamatból és a korábbi tapasztalatok alapján próbált tippelni a szakma és a helyszínen lévő közönség.

A vegetáriánus tálért járó különdíjat Veres István, a Babel szakácsa kapta, Volenter István húsos tálját ítélte a legjobbnak a zsűri, de Volenter István és segítője – a verseny egyetlen női résztvevője – Friderika Spekova nyerte a legjobb csapatmunkáért járó díjat és Spekova még a legjobb commis-nak járó elismerést is megkapta.

img-7173.jpg

A legjobb konyhai munkáért járó díjat Pohner Ádám vihette haza, aki a díj átvétele után néhány perccel már a dobogó legfelső fokára is felléphetett, mint a szakácsverseny győztese.

A második helyezett a Bocuse d’Or versenyek egyik nagy veteránja, Volenter István lett, a székesfehérvári 67 étterem konyhafőnöke, a harmadik helyet pedig a versenyen először bemutatkozó, kézdivásárhelyi születésű, nemzetközi karriert befutott Veres István szerezte meg, aki jelenleg a Babel Budapest séfje.

mg-7239.jpg

Az ünnepélyes díjátadón a résztvevők azt is megtudhatták Hamvas Zoltántól, a Magyar Bocuse d’Or Akadémia elnökétől, hogy a júliusi torinói kontinenstdöntő elnöke nem más, mint - a 2016-os magyar győztes, az európai győztes és világranglista negyedik helyezett - Széll Tamás lesz.

A verseny ideje alatt többször felmerült, hogy az olaszországi verseny vajon milyen alapanyagokra fog épülni. Feltételezhetően a vegetáriánus tál mostani kötelező alapanyagai közül vissza fog köszönni legalább egy, Gianni Annoni  szerint a carnaroli rizottó rizs lesz az az alapanyag, amivel Pohner Ádám Torinóban is dolgozhat majd.

A torinói Bocuse d’Or kontinensviadalra 2018. június 11-12-én kerül sor.

Fotó: Szűcs Péter

Kommentet írok

Kommentelni csak bejelentkezve tudsz!

Belépés Regisztráció
Kommentek (0)

Még nem érkezett hozzászólás, legyél Te az első!