Receptfeltöltés
A tökéletes angol citromkrém
2019.04.20.
A tökéletes angol citromkrém
Szerző: Wessely Márta

A lemon curd, azaz az angol citromkrém leginkább a lekvárra emlékeztet, de állaga, gazdag íze, selymessége egészen egyedülálló, külön kategóriát kíván ennek a krémnek. A 1800-as évek közepe táján született citrusos krém nélkül elképzelhetetlen jó néhány angol desszert, aprósütemény, és a citromkrém az ötórai tea szertartásához is szervesen hozzátartozik.

A lemon curd születése

A legtöbb élelmiszer születésének nincs egyértelmű dátuma, sok esetben több kultúrában is megfogant a felismerés, hogy egy-egy alapanyag hogyan és mivel dolgozható fel, így sok esetben, ha nem is a kissé földtől elrugaszkodott legendák között veszünk el, akkor a több helyütt való őshonosság és a beazonosíthatatlan születési idő teszi nehézkessé az adott fogás pontos létrejöttének meghatározását. Nem így a lemon curd-nél, ahol pontosan tudni, hogy Lady Charlotte Campbell Bury különleges szakácskönyvének megjelenésekor robbant be a köztudatba. Az 1844-ben „A hölgyek saját szakácskönyve” címmel megjelentetett receptes könyvben találni először – nyomtatott változatban - a Lemon curd-öt, amely természetesen nem ekkor keletkezett, de nevesítése, intézményesítése erre a pillanatra tehető.

A citromkrém korábbi változatai több - XVIII. század végi - klasszikus szakácskönyvben is megjelentek, de ezek elkészítési módja még sokkal komplikáltabb volt, mint a Campbell Bury-féle lemon curddé.

Mi is az a lemon curd?

A lemon curdben mindenből a legjobb van, és minden alapanyag a legszebbik arcát mutatja benne, a citrusos krémnél fontos a jó minőségű citrom (lehetőleg kezeletlen), a nagyon jó minőségű vaj, és tojás.

Elkészítéséhez a citromokat meg kell reszelni (a fehér részeket véletlenül sem szabad a héjhoz reszelni), majd kifacsarni a levüket. Gőz felett a tojásokat kihabosítjuk a citrom levével, majd jöhet bele a cukor, s a már besűrűsödött masszához az illatos citromhéjat és a vajat is hozzáadjuk. Az így kapott krémet jól záró üvegekbe tesszük, majd ezeket a hűtőben tároljuk.

Hogyan ízesíthető a lemon curd?

A lemon curd ízvariációhoz jó alap lehet, ha másféle citrusból vagy citrusokból készítjük. Már a viktoriánus korban kedvelt volt a mandarinos változat, de naranccsal, lime-mal is dolgozhatunk, illetve ezek – változó arányú keverékével, sőt el is engedhetjük a citrusos vonalat, és a szezon kínálatából szemezgetve választhatunk más-más alapot a különféle krémekhez.

A fűszerezésnél jó választás lehet bármilyen friss zöldfűszer, kezdve a mentával, citromfűvel, bazsalikommal, de citromos kakukkfűvet, rozmaringot, levendulát is nyugodtan adhatunk a krémekhez. A hagyományos desszert vonalon mozogva jöhet még a vanília, a szegfűszeg, a fahéj, a szerecsendió vagy épp a kardamom, de érdemes csak annyit használni ezekből, amennyi plusz ízt ad, de nem nyomja el a gyümölcs-tojás-vaj trió selymes, egyedülálló ízét.

Mire jó a lemon curd?

A lemon curd a tavaszi piskóták, aprósütemények tökéletes tölteléke: üde, friss, tartalmas. Nem csak önmagában alkalmazható, egy könnyed epre süteménybe is nyugodtan belecsempészhetünk egy réteg – bazsalikommal megbolondított – citromkrémet. Nem fog neki ártani.

Ezen kívül amerikai palacsintához, hagyományos palacsintához, gofrihoz szintén kínálható, tölthetünk vele linzert, fánkot, adhatjuk különféle pohárkrémek krémjéhez, felhasználhatjuk túrótorták, joghurttorták ízesítéséhez, de rétegezhetünk vele könnyed nyári pohárdesszerteket is.

Kommentet írok

Kommentelni csak bejelentkezve tudsz!

Belépés Regisztráció
Kommentek (0)

Még nem érkezett hozzászólás, legyél Te az első!