A téli szezon zöldségei között meglepően jól megbújik egy viszonylag nagy gyökérzöldség, a zeller. A zellergumót legtöbbször csak a leveseink ízesítéséhez használjuk, annak ellenére, hogy a salátától, a levesen át egészen a desszertekig bezárólag nagyon sok finomság készíthető belőle, vele.
A zeller felhasználása viszonylag egyszerű, nyersen is nagyon finom, gyorsan megfő, íze így szintén kellemes, sütve ugyancsak kitűnő.
Zellerből leves
A zeller klasszikus levesízesítő, az összes bolti és házi fűszerkeverékben megtalálható, nem véletlen. A zeller nagyon jól működik nem csak a klasszikus, húsos levesekben, hanem ragulevesekhez, krémlevesekhez is adható. Érdemes a ezeknél a fogásoknál - a sárgarépa és a krumpli mellett - a zellert is apróra kockázva adni a leveshez.
A ragulevesek mellett a krémlevesek világában szintén otthonosan mozog a zeller, önmagában is kitűnő választás, de más gyökérzöldségekkel, sárgarépával, fehérrépával, pasztinákkal, fekete retekkel, édesburgonyával, krumplival, csicsókával is remekül muzsikál, vagy sütőtökkel is párosítható.
Töltött zeller
A zellergumókat egyben szintén felhasználhatjuk. Ehhez semmi másra nincs szükség, mint egy nagyobb vagy több kisebb gumóra, amit zöldségforgáccsal, sajttal, besamellel, paradicsomszósszal, darált hússal, pirított gombás töltelékekkel gazdagíthatunk. A kivájt zellert érdemes a töltés előtt előfőzni, majd úgy megtölteni, tepsibe tenni és sajttal meghintve betolni a sütőbe, és átsütni.
Zeller, mint köret
A zeller nagyon jó alternatívája a hagyományos köreteknek. Pürésítve kiválthatjuk vele a krumplipürét, finoman sózva, borsozva, szerecsendióval ízesítve sült húsok, raguk mellé kínálhatjuk. Vékonyra vágva, hirtelen sütve jó alternatívája a sült krumplinak, ha pedig vékonyan legyaluljuk - akkor sütőben szárítva, vagy olajban sütve - chipset készíthetünk belőle.
Zeller, mint saláta
A zellergumóból - a klasszikus Waldorf-salátából kiindulva - számtalan hasonló salátát alakíthatunk ki. A zeller önmagában is jó alap, a szezon zöldjeivel, zöld salátával keverve, angol zellerrel szintén nagyon gazdag, izgalmas salátákat készíthetünk. A zellersalátákban jó helyen vannak a különféle főtt, lecsepegtetett hüvelyesek, mint a bab, vagy a csicseriborsó, de kukoricával, borsóval is keverhetjük őket. Tovább gazdagíthatjuk sült szárnyassal, főtt vagy sült virslivel, szafaládékarikákkal, főtt tojással. A majonézes dresszingek mellett tejszínes, tejfölös vagy épp paradicsomos önteteket ugyancsak készíthetünk a salátákhoz.
Zeller a desszertekben
A zeller – akárcsak a cékla, a sütőtök vagy az édesburgonya – jó alapja lehet a kevert, sütőporos süteményeknek. Édességének és magas rost- valamint nedvességtartalmának köszönhetően nem csak kevesebb hozzáadott cukorra van szükség ezeknél a desszerteknél, hanem a zelleres sütemények jóval kevesebb zsiradékkal, vagy akár zsiradék nélkül is készíthetők. A zeller jól illik a magvas süteményekhez, darált diós, pekándiós, mandulás kevert tésztákhoz nyugodtan használhatunk egy kevés főtt, turmixolt zellert.
Még nem érkezett hozzászólás, legyél Te az első!