Receptfeltöltés
Tálba töltött téli hangulat: zeller
2019.11.03.
Tálba töltött téli hangulat: zeller
Szerző: Wessely Márta

A téli szezon zöldségei között meglepően jól megbújik egy viszonylag nagy gyökérzöldség, a zeller. A zellergumót legtöbbször csak a leveseink ízesítéséhez használjuk, annak ellenére, hogy a salátától, a levesen át egészen a desszertekig bezárólag nagyon sok finomság készíthető belőle, vele.

A zeller felhasználása viszonylag egyszerű, nyersen is nagyon finom, gyorsan megfő, íze így szintén kellemes, sütve ugyancsak kitűnő.

Zellerből leves

A zeller klasszikus levesízesítő, az összes bolti és házi fűszerkeverékben megtalálható, nem véletlen. A zeller nagyon jól működik nem csak a klasszikus, húsos levesekben, hanem ragulevesekhez, krémlevesekhez is adható. Érdemes a ezeknél a fogásoknál - a sárgarépa és a krumpli mellett - a zellert is apróra kockázva adni a leveshez.

A ragulevesek mellett a krémlevesek világában szintén otthonosan mozog a zeller, önmagában is kitűnő választás, de más gyökérzöldségekkel, sárgarépával, fehérrépával, pasztinákkal, fekete retekkel, édesburgonyával, krumplival, csicsókával is remekül muzsikál, vagy sütőtökkel is párosítható.

gyokerzoldsegek-cekla-repa.jpg

Töltött zeller

A zellergumókat egyben szintén felhasználhatjuk. Ehhez semmi másra nincs szükség, mint egy nagyobb vagy több kisebb gumóra, amit zöldségforgáccsal, sajttal, besamellel, paradicsomszósszal, darált hússal, pirított gombás töltelékekkel gazdagíthatunk. A kivájt zellert érdemes a töltés előtt előfőzni, majd úgy megtölteni, tepsibe tenni és sajttal meghintve betolni a sütőbe, és átsütni.

Zeller, mint köret

A zeller nagyon jó alternatívája a hagyományos köreteknek. Pürésítve kiválthatjuk vele a krumplipürét, finoman sózva, borsozva, szerecsendióval ízesítve sült húsok, raguk mellé kínálhatjuk. Vékonyra vágva, hirtelen sütve jó alternatívája a sült krumplinak, ha pedig vékonyan legyaluljuk - akkor sütőben szárítva, vagy olajban sütve - chipset készíthetünk belőle.

Zeller, mint saláta

A zellergumóból - a klasszikus Waldorf-salátából kiindulva - számtalan hasonló salátát alakíthatunk ki. A zeller önmagában is jó alap, a szezon zöldjeivel, zöld salátával keverve, angol zellerrel szintén nagyon gazdag, izgalmas salátákat készíthetünk. A zellersalátákban jó helyen vannak a különféle főtt, lecsepegtetett hüvelyesek, mint a bab, vagy a csicseriborsó, de kukoricával, borsóval is keverhetjük őket. Tovább gazdagíthatjuk sült szárnyassal, főtt vagy sült virslivel, szafaládékarikákkal, főtt tojással. A majonézes dresszingek mellett tejszínes, tejfölös vagy épp paradicsomos önteteket ugyancsak készíthetünk a salátákhoz.

Zeller a desszertekben

A zeller – akárcsak a cékla, a sütőtök vagy az édesburgonya – jó alapja lehet a kevert, sütőporos süteményeknek. Édességének és magas rost- valamint nedvességtartalmának köszönhetően nem csak kevesebb hozzáadott cukorra van szükség ezeknél a desszerteknél, hanem a zelleres sütemények jóval kevesebb zsiradékkal, vagy akár zsiradék nélkül is készíthetők. A zeller jól illik a magvas süteményekhez, darált diós, pekándiós, mandulás kevert tésztákhoz nyugodtan használhatunk egy kevés főtt, turmixolt zellert.

Kommentet írok

Kommentelni csak bejelentkezve tudsz!

Belépés Regisztráció
Kommentek (0)

Még nem érkezett hozzászólás, legyél Te az első!