Receptfeltöltés
Tópart Étterem: a balatoni hangulat esszenciája
2019.09.24.
Tópart Étterem: a balatoni hangulat esszenciája
Szerző: Wessely Márta

A nyár végi Balatonnak van valami magával ragadó, semmivel össze nem téveszthető varázsa. Amikor a tó már nyugodt, a partját - a zsizsegő nyaralók helyett - a kissé fáradt, de még meglepő erőben lévő napsütés bitorolja, a tiszta, őszi időben minden kicsit megpihenni látszik, mintha a természet egy nagy, mély levegőt venne.

Ebben az őszi idillben is érdemes felkeresni a Balatont, felkutatni a tökéletes pihenést kínáló helyeket, azokat a rejtett gyöngyszemeket, amelyeket a part még rejt magában. Ilyen kincs a Tópart Hotel és Étterem, amely alig egy órányira Budapesttől, Balatonvilágoson várja vendégeit. A saját partszakasszal rendelkező hely megközelítésében már érezni, hogy kicsit eldugott, ennek megfelelően csendes és visszavonulásra alkalmas helyre érkezünk, és ez az érzés még kézzelfoghatóbbá válik a fogadóépület megkerülése után. A hely szinte ontja magából a nyugalmat.

Az ősfás parkban nem csupán egy régi üdülőből kialakított, közel 20 szobás szálloda húzódik meg, hanem egy vízparti panorámával rendelkező étterem, amely lehetőséget teremt a vendégeknek arra, hogy akár csak egy ebéd, vagy vacsora erejéig is élvezzék a hely atmoszféráját.

Az idén felújított tóparti étteremből tényleg páratlan kilátás nyílik a Balatonra és a szálloda parkjára, az élményt pedig Schneider József mesterszakács és csapata tudja tovább fokozni, a jó érzékkel összeállított étlappal, amelynek fogásai között minden vendég könnyedén megtalálhatja a számára ideális tételeket.

A házias alapokon nyugvó, a környék alapanyagait ügyesen használó, az évszakra természetesen reflektáló étlap fogásai nincsenek túlgondolva, nincsenek elaprózva, kiforrott, jól átgondolt ételek. A fogásokat finom harmónia jellemzi, ügyes társítások, az ízek és a textúrák – felesleges túlzásoktól mentes – kapcsolata teszi teljessé.

topartegy.jpg

A választékban a nemzetközi kínálatból merített fogások mellett a magyar konyha szintén teret nyer, nem csak emblematikus fogásokként jelenik meg, hanem alapanyagaiban is sok helyütt visszaköszön.

Az étlap ottjárttunkkor tesztelt fogásai közül nehéz lenne kedvencet választani. A sült főzőtökkel kínált rókagombasaláta szép felütése volt az ebédnek, könnyed indítás, amelyben számtalan íz és textúra találkozott.

toparttok.jpg

A körtével gazdagított zellerkrémleves szintén harmónikus, szerethető, finoman édeskés, őszi hangulatú tétel volt, amely után egy kecskesajttal készített polentára esett a választásunk.A kukoricát, a kukoricadarát többféle formában is felvonultató, laktató fogás szintén a szezon kedvelt tételei közé tartozhat, kis átalakítással a vegetáriánus alapból vegán főétellé is avanzsálhat.

topartpolenta.jpg

A tartalmas menüsor végét egy klasszikus felfújttal zártuk. A kalácsból készített desszert kelt tészta rögei között narancslekvár bújt meg, a sült tésztát angol krém lágyította, lazította.

topartdesszert.jpg

Az étterem egész évben várja vendégeit, ám indulás előtt minden esetben érdemes megérdeklődni, hogy tudnak-e minket fogadni, mivel – egyedi adottságainak köszönhetően – kedvelt esküvői helyszín, így a nyári hétvégék után ősszel, sőt télen is előfordul, hogy egy-egy nagyobb lagzi, zártkörű rendezvény, amikor a ház nem fogad más vendégeket.

Kommentet írok

Kommentelni csak bejelentkezve tudsz!

Belépés Regisztráció
Kommentek (0)

Még nem érkezett hozzászólás, legyél Te az első!