Receptfeltöltés
Ünnepeljük Egri Bikavérrel a karácsonyt!
2019.11.18.
Ünnepeljük Egri Bikavérrel a karácsonyt!
Szerző: Wessely Márta

Az ünnepi menü kifundálása mellett mindig komoly fejtörést okoz a menü fogásaihoz passzoló bor kiválasztása. A kiemelt fontosságú vacsorán, az ünnephez kacsolódó családi, baráti eseményeken érdemes biztosra menni, és olyan bort választani, ami a tradicionális magyar ünnepi fogásokkal és a nemzetközi konyha karácsonyi ételeivel is jól muzsikál. Ilyen az Egri Bikavér.

Az egri bikavér renoméjának sajnos nem tettek jót a szocialista tervgazdálkodás évei, a kékfrankos alapú házasításból sok olyan tétel született, amely nem tette lehetővé, hogy a fogyasztók valóban megszeressék ezt a rendkívül sajátságos, számos arccal, egyéniséggel rendelkező bort, amely az egri régió borainak igazi szerelemgyereke, ha jól bánnak vele.

Az utóbbi 10 évben viszont már újra születnek az egri csúcsborok, a negyvenévnyi Csipkerózsika-álom után, mára már egy második borászgeneráció dolgozik azért, hogy rehabilitálja, valódi, a neki megfelelő helyén kezelt tétellé tegye ezt az egyébként közérthető, jól fogyasztható, telt házasítást.

egeregy.jpg

Az alapvetően négyféle bor házasításából születő bikavér számos formában tud megjelenni, nem csak a dűlők és pincészetek szintén módosulhat a végeredmény, hanem azon belül is, hiszen az egri bikavérre vonatkozó szabályozás pont annyira bölcsen rugalmas, hogy hagyja a borászokat kísérletezni, megkeresni azokat a jegyeket, amelyek szerintük elengedhetetlenek egy jó bikavérhez.

Mitől Bikavér a bikavér?

A 2017 óta hungarikumként is elismert bikavér szabályozásának alapja, hogy csak az Egri borvidékről származó szőlő kerülhet bele, a kékfrankos használata kötelező, ebből kell, hogy a legtöbb megjelenjen a cuvée-ben (ez jellemzően legalább 40%-át adja a házasításnak, de 30%-60% között kell lennie). Az egri bikavér három minőségben kerülhet a boltok polcaira: classicus, superior és grand superior.

Az Egri borvidék sajátossága, hogy az itt termő szőlőfajták a házasításokban válnak igazán naggyá, az Egri Bikavér, és fehér párja az Egri Csillag jó lehetőséget kínál a borászoknak a csúcsborok keresésére és megtalálására. Sokan nem a kész, már feldolgozott borok házasítása révén jutnak el a bikavérhez, hanem – a klimatikus viszonyok változása okán lehetővé vált – egyszerre történő szürettel és feldolgozással varázsolják egyetlen tétellé a minimum négy, de sokszor hat különböző szőlőfajtát.

egerkilenc.jpg

Egri Bikavér az ünnepi asztalon

A bikavér ennek a sokszínűségének köszönhetően válik igazi jolly jokerévé az ünnepi asztalnak. A magyaros, pirospaprikával készített, fűszeres fogásokhoz jól illik ez a vörösbor, egri bikavér kísérheti a halászlevet, a különféle halpaprikásokat, illik a savanyított fogások mellé is, azaz a töltött paprikát szintén nyugodtan kínálhatjuk egy pohár bikavér társaságában.

egerhet.jpg

Az őszi-téli zöldségrepertoár ugyancsak kedvez a bikavérnek, a szezon kedvencei, a sütőtök, az édesburgonya, a zeller, a gomba, a káposzta, a pasztinák, a csicsóka, cékla, gesztenye mind-mind jól párosítható ezzel a borral. A húsok közül a vöröshúsokhoz, vadhúsokhoz egyértelműen illik a bikavér, de egy roséra sütött kacsának ugyancsak kitűnő partnere lehet. A főfogásoknál akár már a főzéshez is használhatunk egri bikavért.

egerot.jpg

A desszertek világában is megvan a helye az egri bikavérnek. Itt érdemes egy dűlőszelektált, minimum egy évig hordóban érlelt grand superiort vagy egy superior bort választani. A kiválasztást megkönnyíti a borvidék egységes palackja, az egri palack, amibe csak ezek a nagyformátumú borok kerülhetnek.

A desszertek közül a csonthéjas, mákos desszerteket öblíthetjük le egy kis bikavérrel, minőségi csokoládés desszertekhez.

egerhat.jpg

Hogyan válasszuk ki a megfelelő bort?

Az egri bikavér vásárlásánál jó irány lehet a superior és grand superior tételeket tartalmazó egri palack megkeresése a boltok polcain, illetve a 10 egri borászatot tömörítő Egri borműhelyhez kapcsolódó pincészetek boraiból válogatva megtalálni az ideális bikavért.

egerketto.jpg

Kommentet írok

Kommentelni csak bejelentkezve tudsz!

Belépés Regisztráció
Kommentek (0)

Még nem érkezett hozzászólás, legyél Te az első!