Receptfeltöltés
Batáta, avagy az édes krumpli
2018.11.15.
Batáta, avagy az édes krumpli
Szerző: Wessely Márta

Az emberiség egyik ősi tápláléka, amely ugyan a XVI. század óta jelen van Európában, a magyar konyhákban mégis az utóbbi néhány évben jelent csak meg. A burgonyával nem rokon, leginkább a sütőtökre emlékeztető gumó nem véletlen lett mostanság népszerű, gazdag beltartalma és könnyed felhasználhatósága előkelő helyre jutatta a zöldségek ranglistáján.

Batáta sztori

A batáta igazi amerikai alapanyag, a kontinensen már az időszámításunk előtti II. évezredben ismerték és fogyasztották, az időszámításunk előtti 750 környékén Peruban már termesztették is. Mire Kolumbusz Kristóf áthajózott Európából, addigra a batátának egyértelmű és megalapozott helye volt a kontinens középső részén élő népek konyháiban. Kolumbusznak ízlett a batáta, magával is hozta Európába, ahol azonban nem aratott osztatlan sikert, de a kereskedőknek köszönhetően a XVI. században eljutott Kínába, Japánba, majd Ázsiába, Afrikába is, illetve a konkvisztádorok, Európából érkező telepeseknek hála meghódította egész Latin-Amerikát.

A botanikai érdeklődésükről híres angoloknál már a XVI. század végi természettudományos munkákban találkozni a batátával. John Gerard botanikus, London legnagyobb növénykertjét magának mondható tudós kiemelkedő Herball, or General Historie of Plantes művében nem csak az európai növényekről tesz említést, hanem a felfedezők által behozott növényeket is a műve részévé teszi. Gerard azonban nem elégszik meg a batáta részletes leírásával, hanem felhasználását szintén leírja, azaz, hogy pörkölve, szalonnával összefőzve hogyan fogyasztható, sőt úgy ítéli meg, hogy a batáta nem csak egyszerűen jó alapanyag, hanem igazi afrodiziákum.

Az angolok azonban nem csak tudományos munkákban emlékeznek meg a batátáról, az Európába érkeztét követően, egészen hamar el is kezdik használni: VIII. Henrik asztalán is számtalan alakban megfordul ez a zöldség, és irodalmi utalásokból tudható, hogy az édes krumpli valóban gyakorta fogyasztott és kedvelt élelmiszerévé vált a szigetországnak.

Batáta belbecs

A batáta elképesztően gazdag A-vitaminban, de emellett számos más vitamin is megtalálható benne: B1-, B2-, B3-, B5-, B6-, C- és E-vitaminforrásnak szintén kitűnő. Ezen kívül számtalan ásványi anyagot is tartalmaz, többek között káliumot, rezet, illetve mangánt. Élelmi rostforrásnak is remek, elenyésző zsírtartalma van. Cukortartalma ellenére cukorbetegek is – mértékkel - fogyaszthatják, mivel a vércukorszintre jótékonyan hat.

Batáta a konyhánkban

Az édes burgonyát számtalan módon elkészíthetjük. Édeskés ízvilágának köszönhetően nem csak előétel, leves, főétel, köret vagy sós snack válhat belőle, hanem különféle édességek alapja is lehet. Magas cukortartalma alkalmassá teszi, hogy számtalan kevert tészta, keksz vagy süteményhez készített töltelék alapanyaga lehessen.

Fő felhasználási területe azonban a köretek, főfogások közé illeszti. A batáta nagyon jó alapja lehet egy rakott krumplinak, készíthetünk belőle palacsintatésztában sült falatkákat, egyben sütve, tejföllel, sajttal kínálva szintén megállja a helyét. Lehet belőle „szalmakrumpli”, akár chipsnek is megsüthetjük, főzve, kevés tejjel összetörve kitűnő püré, és krémlevest is egyszerűen készíthetünk belőle.

A téli grillezések, sütögetések során érdemes egy-egy batátát szintén a parázsba tenni, nagyon kellemes, kicsit karamelles íze lesz, ugyanezt a hatást természetesen a sütőben is elérhetjük, elég csak egy kevés olívaolajjal meglocsolt, kikent tepsire fektetni a batáta szeleteket.

A batáta könnyen fűszerezhető, jól illenek hozzá a zöld fűszerek, de szerecsendióval, gyömbérrel, kevés fahéjjal, szegfűszeggel, szegfűborssal, rózsaborssal, chilivel is ízesíthető.

Kommentet írok

Kommentelni csak bejelentkezve tudsz!

Belépés Regisztráció
Kommentek (0)

Még nem érkezett hozzászólás, legyél Te az első!