Receptfeltöltés
Bazsalikom - fejfájásra és salátába
2018.05.16.
Bazsalikom - fejfájásra és salátába
Szerző: Wessely Márta

A bazsalikom az olasz konyha megkerülhetetlen fűszere, de legalább a nyári hónapokban a magyar konyhákba is örömmel beköltözik, hogy limonádék, sütemények, lekvárok, húsos raguk vagy épp könnyed, pestós tészták ízesítőjévé váljék.

A bazsalikom nagyon széles családfával büszkélkedhet, számtalan rokonával találkozni a világban. A nagy és kisebb levelű változatok mellett, Ázsiában népszerű a thai bazsalikom.

Bazsalikom történelem

A bazsalikomot már több mint 4000 éve lelkesen használjuk. Mint számos, ma már főleg fűszerként használt gyógynövényünk története, a bazsalikomé is a gyógyítással, sőt a mágiával indult. A bazsalikomról ugyanis sokáig azt hitték, hogy mágikus ereje van (feltételezhetően a gyógyító hatása miatt). Előszeretettel alkalmazták kígyómarás ellen, de az ókori egyiptomiak a balzsamozási ceremónia részét képezte, s valószínűleg ennek köszönhetően vált később a görög vallási, temetkezési szertartások szerves részévé, valamint a gyász szimbólumává, de egyben magát az ellenségességet, gyűlöletet is jelképezte.

A basileus phutonnak, azaz csodálatos, királyi vagy gyógynövénynek is nevezett bazsalikom azonban nem csak az elmúláshoz kapcsolódott, hanem a zsidó hagyományok szerint erőt adott a böjt alatti koplaláshoz, sőt – valamilyen úton-módon – óvta a szegényeket is.

Indiában a túlvilágon lévő halott családtagokat szintén a bazsalikom védelmébe ajánlották, a templomok köré ültetett fűszerrel, illetve a halotti máglyára helyezett sok csokornyi friss bazsalikommal próbálták egyengetni elhunyt szeretteik útját. A görögöknél szintén a gonosz, ártó szellemek ellen védekeztek egy-egy csokornyi - ablakpárkányra kitett - bazsalikommal.

Bár a görögök és a rómaiak is hajlamosak voltak ellenségesen tekinteni a bazsalikomra, az jól látszik Plinius és Apicius írásaiból, hogy hasznosságával és ízletes mivoltával azért tisztában voltak. A görög és római konyhakertekben fellelhető gyógynövény hírnevét Plinius próbálta tisztára mosni, számtalan gyógykészítményt ír le, amelyekben fontos alkotóeleme a bazsalikom. Ugyancsak Plinius az, aki a bazsalikom termesztéséről, szaporitásáról is értekezik, és az ókori legnagyobb becsben tartott mesterszakácsa Marcus Apicius Gavius De re coquinaria című szakácskönyvében számos recepthez használja fel a bazsalikomot. A kor híres mezőgazdász írója, Columella is méltató szavakkal emlékezik meg a bazsalikomról, amit kifejezetten olajbogyó fűszerezéséhez ajánl.

Bár már az ókori szerzők is a bazsalikom védelmére keltek, egészen az újkor hajnaláig számtalan meglehetősen képtelen elképzelés és pletyka mérgezte a bazsalikom hírnevét. Ilyen volt például az a nézet, hogy a bazsalikom képes a szervezeten belül skorpióvá válni.

A 20. század szerencsére rehabilitálta a bazsalikomot és ma már izgalmas aromája az, amely leginkább jellemzi, sötét és zavaros múltját maga mögött hagyta.

Az egészséges bazsalikom

Annak ellenére, hogy az elmúlt néhányezer év alatt számtalan képtelenséget hordtak össze a bazsalikomról, gyógyító hatását minden kor elismerte. Ami nem is csoda, hiszen a bazsalikom gyógyászati szempontból használható fejfájás, torokfájás, köhögés és émelygés enyhítésére, valamint az idegi feszültség, a stressz csökkentésére. Mint a menta család tagja, igen hasznos az emésztési panaszok megszűntetésében, és bizonyított tény, hogy a bazsalikom magvak antibakteriális tulajdonságokkal rendelkeznek.

A bazsalikom nagyon jó forrása az A-vitaminnak, magnéziumnak, azaz védi a szív- és érrendszert, kiemelkedő mennyiségben tartalmaz K-vitamint, valamint találni benne mangánt, rezet, C-vitamint, kalciumot, vasat, folsavat és omega-3 zsírsavakat.

Bazsalikom a konyhában

A bazsalikom egyik legjobb megjelenési formája a pestó, ahol a friss fűszernövényt fokhagymával, olívaolajjal és fenyőmaggal kombináljuk. Az így kapott aromás, zöld krémet bártan használjuk paradicsomos vagy tejes, tejszínes ételekhez, de egy kevés friss pestó önmagában is ideális választás, ha a frissen kifőtt tésztánkhoz keresünk szószt. A pestó kitűnő sajttálakhoz, húsok, halak pácolására is használhatjuk, illetve krémlevesek, főzelékek, salátaöntetek, raguk fűszerezésére is kitűnő.

A friss bazsalikomot felhasználhatjuk az olasz caprese salátához, vagy bármilyen más paradicsommal vagy épp mozzarellával készített előételhez. Ez a fűszernövény jól illik a padlizsánhoz, cukkinihez, káposztához, a szárnyasokhoz. Zöld frissességével jól kiegészíti a chili fűszerességét, a thai, ázsiai fogások elengedhetetlen eleme.

Teák, limonádék, gyümölcsös hűsítők fontos fűszere, amelyet a koktélokhoz is előszeretettel használnak. A bazsalikom a sütemények, desszertek környékén szintén megjelenik, jó barátságot ápol a piros bogyós gyümölcsökkel.

salata-napfeny.jpg

Bazsalikom tárolása

A friss bazsalikomot érdemes szárítva, illetve fagyasztva is tartani, ez utóbbi jobb megoldás, ugyanis a növény intenzív íze ebben a formában jobban megőrződik. Ezen kívül a bazsalikomot olajban, illetve különféle borecetekben is tartósíthatjuk.

Kommentet írok

Kommentelni csak bejelentkezve tudsz!

Belépés Regisztráció
Kommentek (0)

Még nem érkezett hozzászólás, legyél Te az első!