Receptfeltöltés
Életmentő spejz: Hagyma
2018.02.23.
Életmentő spejz: Hagyma
Szerző: Wessely Márta

A hagyma elengedhetetlen része a háztartásunknak. Nem kell belőle nagyobb mennyiségeket tartani, de egy fél kiló vöröshagyma mindig kell, hogy legyen a kamránkban, a fokhagymáról nem is beszélve.

A vöröshagymán és a fokhagymán kívül még számtalan más hagymát is tarthatunk, ezek mibenléte függ a szezontól, illetve attól, hogy mit készülünk sütni, főzni a közeljövőben. A hagymáinkat minden étkezésnél használhatjuk és valljuk be, használjuk is.

Hagyma a reggelinkben

Nem feltétlen egy dolgos munkanap kezdetén, de a vöröshagymával készített tojáskrém, az újhagymával ízesített körözött vagy épp egy hagymás rántotta gyakori vendég a háztartásokban. A hagyma ízével és kellemes ress, karamellizát vagy épp csak dinsztelt állagával rengeteget ad a fogásokhoz. Mit érne egy jó zsíros kenyér, ha a tetején nem harsognak a karikára vágott lilahagyma és hogy venné ki magát egy jóféle parasztreggeli, ha nem lenne mellé újhagyma?

Hagyma az ebédlő asztalon

A magyar konyha fogásainak jelentős része (főleg azok, amelyeket a háziasszonyok rendre főznek) tartalmaz hagymát. Dinsztelt hagymán indul majd’ minden ragunk, főzelékünk és számos levesünk. Előszeretettel teszünk egy fej vöröshagymát a készülő húslevesünkbe, amely ízét és színét is adja a készülő fogáshoz.

hagymaleves-hozzavalok.jpg

Fokhagymával ízesítjük a sült húsainkat, a sajtos ételeinket, fokhagyma dukál számos ragunkba, a húsokhoz készített páclevekbe és egy-két gerezd fokhagymától lesz igazán jó a leves mellé kínált pirítós és a krumplipüré is. A krumplihoz gyakran adunk dinsztelt hagymát vagy csak egyszerűen összefőzzük ezt a két remek alapanyagot és kevés pirospaprikával már kész is a paprikás krumplink.

A sült csirkét gyakorta töltjük hagymával, sőt a különféle zöldségágyakban is ott a helye a hagymának, legyen az póréhagyma, lilahagyma, vöröshagyma, fokhagyma, mogyoróhagyma vagy épp sonkahagyma.

Hagyma a kamrában

A hagymákat előszeretettel savanyítjuk, ilyen a gyöngyhagyma, de kisebb lilahagymából vagy vöröshagymából is nagyon finom savanyúságot készíthetünk, főleg akkor, ha egy kevés balzsamecettel tesszük el ezeket a zöldségeket. A balzsamecettel a lilahagymából készített lekvárnál se fukarkodjunk, segít megadni a krémességét, mélyíti az ízét, színét és az édességét is megteremti.

gyokerzoldsegek-cekla-repa.jpg

Kommentet írok

Kommentelni csak bejelentkezve tudsz!

Belépés Regisztráció
Kommentek (0)

Még nem érkezett hozzászólás, legyél Te az első!