Receptfeltöltés
A legjobb karácsonyi forró italok
2017.12.16.
A legjobb karácsonyi forró italok
Szerző: Wessely Márta

A karácsonyi trakta egyik legklasszabb része a melengető italok készítése és fogyasztása. A sütemények mellé kínálható italok jól jönnek egy átkorcsolyázott délután vagy egy kiadós hógolyócsata után is.

Eggnog, a klasszikus ünnepi

Az angolszász karácsony egyik pillére a krémes, selymes, tojással és tejjel készített meleg ital. Az eggnog a legtöbb esetben egy kis rumtól kapja az erejét, amit a szezonnak megfelelő fűszerezés kísér. Persze kedvünk szerint variálhatjuk, tehetünk bele konyakot vagy bármilyen más töményebb szeszt, fűszerezését is az elképzeléseink szerint alakíthatjuk. Az eggnogba minden mehet, amit egy mézeskalácsba szívesen teszünk: fahéj, kardamom, gyömbér, ánizs, szegfűbors, szerecsendió vagy épp szegfűszeg. Alkoholmentesen is nagyon kellemes, tartalmas ital.

Puncs, nem csak karácsonyra

Az öt alapelemből álló puncs az angolszász kultúrában fontos helyet foglal el. A különféle, társadalmilag is fontos események mellett, ez az ital a karácsonyi időszakban feltétlen asztalra kerül. Bár ma már nem metszett üveg puncsostálakban kínálják a legtöbb helyen, a puncs még mindig elegáns kiegészítője bármilyen ünnepnek. A puncsot alkotó öt elem pedig az erőből, azaz a puncs lényegét adó rumból, a gyengeségből, azaz a rumot lazító víz, gyümölcslé, ne adj’ Isten pezsgő jelenlétéből, az édesből, ami lehet cukor vagy bármilyen más édesítő, a savasságból, ami a citrusfélék jelenlétére utal és a fűszerességből tevődik össze. Az öt összetevő mibenlétét és egymáshoz viszonyított arányait mi határozhatjuk meg, belátásunk szerint.

Krampampuli, túl a süvegcukorhegyen

A krampampuli igazi téli csemege, hiszen a Mikulással érkező krampuszok megátalkodottságát hordozza magában, forró, alkoholos, becsapósan édes, ellenállhatatlan ital, amelynek az elkészítése is látványosságszámba megy. A krampampulit nagyobb rézüstökben vagy hőálló edényben szokás készíteni, amelynek a tetejére süvegcukrot illesztenek és az italhoz hozzáadott, meggyújtott alkoholt erre a cukorra öntik. A krampampulit azonban nem csak a cukor édesíti, hanem a benne főtt finomságok, az apróra vágott füge, datolya, mazsola, szőlő, cukrozott narancshéj, dió, mandula vagy egy kis aszalt szilva.

Forró cider, azaz alkoholos almapuncs

A forró cider az utóbbi években jelent meg hazánkban. Az angol és francia gasztronómiában kedvelt cider vagy cidre önmagában is kitűnő, de a téliesített változata egyszerűen ellenállhatatlan. Intenzív ízének köszönhetően nem nagyon kell fűszerezni, elegendő bele egy kevés fahéj. A tökéletes forró cider azonban elképzelhetetlen benne főtt alma, körte vagy épp birs nélkül. A friss gyümölcsök mellett aszalványokkal is gazdagíthatjuk a ciderünket, ami főleg akkor hasznos, ha száraz, azaz alacsony cukortartalmú italból dolgozunk. A svédek forralt boraiban oly otthonosan mozgó hántolt mandulát nyugodtan kipróbálhatjuk a cider mellé, a lényeg, hogy az italhoz kínáljunk a beltartalom kiemelésére szolgáló eszközt vagy eszközöket (desszertvilla, kávéskanál).

Kommentet írok

Kommentelni csak bejelentkezve tudsz!

Belépés Regisztráció
Kommentek (0)

Még nem érkezett hozzászólás, legyél Te az első!