Receptfeltöltés
A legjobb augusztusi gasztrofesztiválok
2018.07.25.
A legjobb augusztusi gasztrofesztiválok

A nyár utolsó hónapjában a zene és a bor veszi át a főszerepet, és karöltve kínál jobbnál-jobb programokat az országot járó vagy épp Budapestre érkező vendégeknek.

2018. augusztus 2-4. Paloznaki Jazz Piknik

Aki a nyár leghangulatosabb fesztiválját keresi, évek óta Paloznakon találja magát. A Paloznaki Jazzpikniken a fűben ülős, napsütéses délutáni koncertektől a klubhangulaton át a „nagykoncert” élményig minden megvan, csak éppen közben ki sem kell mozdulnunk az apró, de annál színesebb balatoni faluból. 2018-ban itt az idő, hogy egy karnyújtásnyira a vízparttól együtt hullámozzunk Jamie Cullum hol őrült, hol elringató zongorajátékára, elkalandozzunk a funky, a swing és a hiphop világába a hihetetlenül energikus Electro Deluxe-szal, vagy táncoljunk a Kraak & Smaak electro-funk slágereire. Itt lesz egy igazi jazz és soul klasszikus, a Grammy-díjas SOUL II SOUL ft Jazzie B & Caron Wheeler csapata, és a Geszti+Jazz+Az+Lányok is egyedi felállással, különleges produkcióval.

A Paloznaki Jazzpiknik 7. évében újra lehet majd készülni a különleges hangulatú nulladik napra egy egész estés nagy koncerttel, jönnek a már bevált kisebb, klub-hangulatú helyszínek, újra lesz fényfestés, fűben ülés, környékbeli borok és a balatoni gasztronómia legjava. 3 nap, több mint 20 zenei produkció, gyerekprogramok, fesztiválbusz és persze a Balaton közelsége, hogy a koncertek előtt csobbanni is lehessen.

paloznaki.jpg

2018. augusztus 2-5. Debreceni Bor- és Jazznapok

Az ország egyik legrangosabb borfesztiválján majd minden borvidék képviselteti magát: 60-70 családi borászat nedűit ízlelhetjük, de lehet gyümölcsborokat, pálinkákat és pezsgőket is kóstolni.

Az italok mellé a hagyományos magyar konyha ételeit, minőségi házi sajtokat kínálunk. Debrecen egykori szőlőskertje, az Érmellék is újra bemutatkozik. A három jazzszínpadon több mint 40 jazzformáció – közel 200 hazai és külföldi zenész – gondoskodik a hangulatról. 

2018. augusztus 4. Gombócfesztivál, Balatonfűzfő

Mára a Gombócfesztivál idegenforgalmi vonzerőként nyújt az ide látogatóknak tartalmas szórakozást, gasztronómiai élményt, gyermeknek-felnőttnek egyaránt kellemes, nyári kikapcsolódást.

Gombócfesztivál minden év augusztusának első szombatján. A Vendégváró és Gasztronómiai Egyesület által szervezett fesztivál keretében gasztronómiához kapcsolódó szakszerű italbemutatók és előadások, a helyi művészeti csoportok fellépése, a veterán jármű-bemutatók, a Magyar Fotóművészek Szövetsége Senior Alkotó Csoportjának vándorkiállításai, a szlovákiai Nagycétény testvértelepülés női és férfi művészeti csoportjainak szereplése. A fesztiválon 2013 óta a lisztérzékeny vendégeinknek is tudtunk gombócot kínálni.

2018. augusztus 4-5. Felsőtárkányi Rétesnapok

Híres a tárkányi rétes! Hogy miért? Gyere és kóstold meg! Egy titkot elárulunk: itt kézzel húzzák a tésztát. A finom falatok mellé színes programokat is kínálunk. A Felsőtárkányi Rétesnap több mint 15 éve kerül megrendezésre településünkön. A helyi nyugdíjasok azok, akik útnak indították és a mai napig munkájukkal életben tartják a rétesnapot. A tárkányi lakodalom fő csemegéje a sós-túrós rétes volt, amely teljes egészében kézzel készül. A réteseket a helyi nyugdíjasok és a falu lelkes közössége készíti a helyszínen, ahonnan minden évben több ezer rétes kerül ki. A helyszín a Felsőtárkányi Tópart, amely magában is már egy értékes turisztikai vonzerő. Idén is a tóparton húzzák az asszonyok a házi rétest, a hagyományos sós-túrósat, de persze lesz édes is! Színvonalas programok egész nap kicsiknek és nagyoknak. Szombaton este a Barrio Latino forrósítja fel a hangulatot, vasárnap délután a Csík Zenekar zárja a programot.

2018. augusztus 10-12. Tolcsvai borfesztivál

Idén a nyár egyik legborosabb és (talán) legbulisabb fesztiválja a Tolcsvai Borfesztivál. Augusztus 10-én, pénteken startol, hogy aztán egészen vasárnap éjjelig a gondtalan szórakozásé, a finom borok élvezetéé és a könnyűzene varázsáé legyen a főszerep. A fesztivál közel másfél évtizedes múltja alatt ezen a kis borsodi településen sikerült olyan hagyományt teremteni a fesztivállal, hogy aki volt már, az szívesen jön vissza, aki pedig eddig csak hallott róla, az a hallottak alapján semmiképpen nem szeretne kimaradni belőle. Nem véletlen, hogy a rendezvény évről évre egyre több látogatót vonz, amely nem csak a mesés környezetnek, hanem a családias, vidám hangulatú programoknak is köszönhető. A Tolcsvai Borfesztiválon a zenei programok három helyszínen - a kastélypark színpadán, a bormúzeum udvarán és a világörökségi pincesoron felállított színpadon - zajlanak majd. 

2018. augusztus 11-12. Fügekert brunchok – Provence-i brunch, Zánka

Kevés lelkesebb tulajdonos van a Balaton-mentén, mint a zánkai Fügekert-Bed&Wine tulajdonos-házigazdája, a filmes és zenés berkekből érkező Havas Miklós – ő egyébként az egyik producere Fabricius Gábor Szex, Drót, Rock 'n Roll című filmtervének, melyet a Karlovy Vary filmfesztiválon idén a „Legjobb vízió díjával” tüntettek ki. Hozzá csatlakozott idén Pallag Dávid, a Michelin csillagos Tanti ex sous chefje. Ők ketten bármilyen reggelit és brunchot elvisznek, úgy, hogy közben minden időtlen, hangulatos, és az ember nem akar tovább indulni. A hosszú reggelikből születtek a hosszú brunchok. Az étlap táblás ajánlat, déltől a termelői finomságokat grillen készült ételek váltják fel, és az ikonikus lecsó, aminek itt, ahogy lehet, kihúzzák a szezonját.  A provence-i brunchra Káli Kövek Frizzantéval, bruschettával, grillezett balzsamos füge brezaolával, levendulás házi kenyérrel, szardellás fehér körözöttel készülnek többek között.

brunch.jpg

2018. augusztus 17-20. Mesterségek ünnepe, Budapest

Idén 32. alkalommal változik a Budavári Palota a hagyományőrző kézművesség legkiválóbb képviselőinek találkozóhelyévé. A sokak által már jól ismert Mesterségek Ünnepe az év várva várt családi fesztiválja, ahol kicsik és nagyok ismerkedhetnek a népi tárgykultúrával, kipróbálhatják a népi mesterségeket, megcsodálhatják a kézművesek míves munkáit, találkozhatnak halbőr varróval, íjkészítővel, kalligráfussal, miniatűr készítővel és sok más, különleges mesterség képviselőjével.

A rendezvény főszereplői a magyar kézműves mesterek, akik sok évszázados gyakorlati és szellemi tudást és értéket hordozó kézműves szakmák éltetői és továbbadói. A több mint 800 hazai és határon túli mester mellett a fesztivál évek óta vendégül lát külföldi kézműveseket is, 32. Mesterségek Ünnepe díszvendége V4 országok lesznek. A rendezvény fő témája idén a szövés és a fonás lesz, ami a népi mesterségek egyik legősibb ága.

Mindezek mellett egész napos színpadi programok, táncelőadások,  gyermekjátszók, koncertek és igazi fesztiválhangulat is várja az érdeklődőket a nyár kihagyhatatlan családi fesztiválján, a 32. Mesterségek Ünnepén. A rendezvény ideje alatt a Mesterségek Ünnepe karszalaggal a Budapesti Történeti Múzeum kiállításai ingyenesen látogathatók.

2018. augusztus 18-19. ArtPiknik, Győr

Akár már elcsépeltnek is tűnhetne a kijelentés, de mégis jó kimondani: gasztroforradalom zajlik Magyarországon. Pár éve már tapasztalható jelenség, hogy egyre jobban dívik stílusos, újragondolt, mégis minőségi helyeken étkezni, ahol az ember nem "csak" az ízlelő bimbóit, hanem egyéb más érzékszerveit is jóllakathatja. Szerencsére napjainkban nem kell már ilyen élményért a fővárosba utazni, Győrben például augusztus 18-án és 19-én is érdemes lesz éhesnek lenni. A művészetekre is.  A SVÉT, vagyis a Stlíusos Vidéki Éttermiség védnökségével megvalósuló rendezvényre már megkezdődött az előregisztráció.

Nagy öröm, hogy a minőségi ételek, a rendhagyó de mégis stílusos nyugodt környezet egyre több embernek vonzó. Miért is ne lenne az, hiszen az egyik legjobb dolog inspiráló, szép helyen finomakat enni, miközben a természettel és a művészetekkel is feltöltődhetünk. A Stílusos ART Pikniket a Rába két ága között található Radó-szigetre álmodták meg a szervezők. Változatos ételek, szemet gyönyörködtető kreációk várják az éhes látogatókat, ami pedig egészen biztos: a szívből jövő vidéki vendéglátás és a regionális gasztronómiai értékek kombinációjából csak valami igazán nagyszerű sülhet ki! Ha ez nem lenne elég, az alkalom megkívánja a művészeti alkotásokat és a muzsikát is. Ezekkel sem fukarkodnak tehát majd a szervezők.

A Stílusos ART Piknik megnyitóját augusztus 17.én tartják a La Maréda étteremben, ahol a résztvevők exkluzív környezetben kóstolhatnak bele a rendezvény részleteibe. Figyelem! Érdemes időben regisztrálni, hiszen így kedvezményesen hozzájuthat bárki az elővételes kóstoló bónokhoz.

2018. augusztus 24-25. Vino kóstoló ünnep, Eger

A hagyományteremtés jegyében újra itt a II. VINO Kóstoló Ünnep, ahol új helyszínen, méltó környezetben, az Érseki Palotában és annak udvarán mutatják be az Egri borvidék ismert borászatait és éttermeit, valamint kézműves termékeit. Több, mint 20 egri és vendég borászat, éttermek, kézműves termékek, édességek, kávé különlegességek és izgalmas koncertek várják az Egerbe látogatókat.

vino-kreativ-kek.jpg

2018. augusztus 24-26. Országos Csokoládé Fesztivál, Szerencs

Szerencsen az Országos Csokoládé Fesztiválon Péntek délutántól vasárnap estig változatos kulturális programok, nyereményjátékok, sportversenyek, édességbemutatók és kóstolók, csokoládéból készülő mesefigura-szobrok, csokoládé kalandpark, vásári forgatag és még sok-sok édes meglepetés kínál felhőtlen szórakozást gyerekeknek és felnőtteknek. Soha nem látott programsorozat várja a Szerencsre látogatókat. Péntek délutántól vasárnap estig változatos kulturális programok, nyereményjátékok, sportversenyek, édesség bemutatók és kóstolók, vásári forgatag, csokoládéból készülő mesefigura-szobrok, csokoládé kalandpark, és még sok-sok édes meglepetés kínál felhőtlen szórakozást gyerekeknek és felnőtteknek.

2018. augusztus 31 – szeptember 1. Vingardium Borliget, Budapest

A VINGARDIUM Borliget egy zöldben borozgatós, felszabadultan bulizós, gyerekkacajtól hangos, játékos és ugyanakkor ínyenc pesti fesztivál, amely immáron harmadik alkalommal várja a borok, a gasztronómia, valamint a zene szerelmeseit. Az aszfaltos belváros helyett zöld közösségi térbe csábít. A több száz éves fák árnyékában hangulatos zene, fűben fekvős borozgatás, nagy bulik, kalandos gyermekprogramok, remek ízek, érdekes borkurzusok és számos élmény vár a vendégekre.

A Vingardium az a borfesztivál, ahol a gyerekek is jól érzik magukat, hisz minden szögletben vár rájuk valami kaland, érdekesség, látványosság, játék. A gyermekjátszóban jobbnál jobb játékokra találnak, a fák között gibbon slackline-on egyensúlyozhatnak, a gasztroudvar nyalánkságokkal csábít, a pihenőkertben elnyújtózhatnak a sok kaland után. Az idei meglepetéseinkről akkor még nem is szóltunk.

Borliget borkurzus: Alapfokú borismereti kurzusokat tartunk a fesztivál ideje alatt a Magyar Sommelier Szövetség szakmai támogatásával. Részvétel csak karszalaggal, előzetes bejelentkezés alapján. A kurzusok maximum 25 fővel indulnak. Az Erzsébetliget és az Örs vezér tere között fesztiváljárat közlekedik, amely ingyenesen vehető igénybe. Az igazi látványosságnak számító IKARUS nosztalgia buszt hadra fogjuk idén is, tavaly is nagyon szerettétek! 

Kommentet írok

Kommentelni csak bejelentkezve tudsz!

Belépés Regisztráció
Kommentek (0)

Még nem érkezett hozzászólás, legyél Te az első!