Receptfeltöltés
Reggelizz, mint egy király!
Reggelizz, mint egy király!

Mivel a magyar étkezés sokban eltér a világ számos egyéb pontján tapasztaltaktól, azaz mi délben esszük a legtöbbet és nem az esti órákban, így a reggeli mennyiségét is ehhez érdemes igazítani. Nagyon vonzó az angolszász hagyomány, amely több főétkezésnyi reggelit kínál, de amíg ott jóformán egy egész munkanapra oszlik el mindez, addig a magyar lakosság nagy része a déli órákban jelentős mennyiségű ételt vesz magához.

Müzli, granola, zabkása

A tartalmas reggelik gyors előállításának letéteményesei a különféle „madáreleségek”, amelyeknek magas beltartalmi értéke - azaz ásványi anyag- és vitamintartalma - mellett fontos tulajdonsága a rostosság is. Az élelmi rostokban gazdag fogásokat sok esetben csak tejbe vagy valamilyen tejtermékbe kell belekanalazni, s már ehetjük is. Az ilyen típusú ételeknél arra ügyeljünk, hogy az előre kevert változatokban lehet számunkra problémát jelentő allergén alapanyag, illetve a látszat ellenére ezeknek a keverékeknek a kalóriatartalma igen jelentős, tehát célszerű betartani az ajánlott mennyiséget. A zabkása esetében pedig vagy előző este rákészülünk a másnapi reggelire, vagy kipróbálhatjuk az egyre szélesedő palettán kínált gyors, adagokra bontott zabkásákat, amelyek elkészítéséhez csak egy bögre és némi forró víz szükségeltetik.

A granola - amely akárcsak a zabkása, most kezd újra divatba jönni - gazdag ízvilágú, roppanós állagú reggeliző keverék. A granolát nem csak tejbe, hanem joghurtba vagy akár kefirbe, aludttejbe is tehetjük, illetve jó helyen van a gyerekeknek készített uzsonnás dobozban is, jó alternatívája bármilyen rágcsának.

Smoothie

Az elmúlt évek nagy sztárja a smoothie, illetve a különféle zöld energiaitalok, amelyek leginkább a turmix újkori változatának tekinthetők. Alapjukat a zöldségek és gyümölcsök adják, nincsenek szabályok, smoothie-t bármiből készíthetünk. A smoothie-ban lehet banán, spenót, alma, bármilyen idény gyümölcs vagy éppen zöldség. A kész italt krémesíthetjük ivójoghurttal, joghurttal, tejjel, kókusztejjel vagy bármilyen magtejjel, vízzel, préselt vagy frissen facsart gyümölcslével, vagy ha meleg van, akkor tört jéggel is ihatjuk. A smoothie-ban jó helye van egy kanálnyi tört lenmagnak, chia- vagy bazsalikommagnak, sőt egy kevés őrölt fahéjjal, gyömbérrel, vaníliával vagy zöld fűszerekkel (bazsalikom, citromfű, menta) is ízesíthetjük, a beltartalomtól függően.

Tojás

Ha nincs elég időnk zabkását vagy turmixot gyártani, de olyan reggelire vágyunk, amely minden szempontból kielégítő, akkor válasszuk a tojást. Bár ezt az alapanyagot is megtépázta néhány téves tanulmány, mára már szerencsére bizonyítottá vált, hogy a tojás jó, egészséges és - ami nem utolsó szempont - minden olyan esszenciális anyagot tartalmaz, ami számunkra fontos. A tojás sokféleképp elkészíthető, lehet belőle rántotta, omlett, kínálhatjuk kemény- vagy lágy tojás formájában, de posírozott tojásként is adhatjuk, mondjuk egy kisebb adag saláta mellé.

Kommentet írok

Kommentelni csak bejelentkezve tudsz!

Belépés Regisztráció
Kommentek (0)

Még nem érkezett hozzászólás, legyél Te az első!