Mivel a magyar étkezés sokban eltér a világ számos egyéb pontján tapasztaltaktól, azaz mi délben esszük a legtöbbet és nem az esti órákban, így a reggeli mennyiségét is ehhez érdemes igazítani. Nagyon vonzó az angolszász hagyomány, amely több főétkezésnyi reggelit kínál, de amíg ott jóformán egy egész munkanapra oszlik el mindez, addig a magyar lakosság nagy része a déli órákban jelentős mennyiségű ételt vesz magához.
Müzli, granola, zabkása
A tartalmas reggelik gyors előállításának letéteményesei a különféle „madáreleségek”, amelyeknek magas beltartalmi értéke - azaz ásványi anyag- és vitamintartalma - mellett fontos tulajdonsága a rostosság is. Az élelmi rostokban gazdag fogásokat sok esetben csak tejbe vagy valamilyen tejtermékbe kell belekanalazni, s már ehetjük is. Az ilyen típusú ételeknél arra ügyeljünk, hogy az előre kevert változatokban lehet számunkra problémát jelentő allergén alapanyag, illetve a látszat ellenére ezeknek a keverékeknek a kalóriatartalma igen jelentős, tehát célszerű betartani az ajánlott mennyiséget. A zabkása esetében pedig vagy előző este rákészülünk a másnapi reggelire, vagy kipróbálhatjuk az egyre szélesedő palettán kínált gyors, adagokra bontott zabkásákat, amelyek elkészítéséhez csak egy bögre és némi forró víz szükségeltetik.
A granola - amely akárcsak a zabkása, most kezd újra divatba jönni - gazdag ízvilágú, roppanós állagú reggeliző keverék. A granolát nem csak tejbe, hanem joghurtba vagy akár kefirbe, aludttejbe is tehetjük, illetve jó helyen van a gyerekeknek készített uzsonnás dobozban is, jó alternatívája bármilyen rágcsának.
Smoothie
Az elmúlt évek nagy sztárja a smoothie, illetve a különféle zöld energiaitalok, amelyek leginkább a turmix újkori változatának tekinthetők. Alapjukat a zöldségek és gyümölcsök adják, nincsenek szabályok, smoothie-t bármiből készíthetünk. A smoothie-ban lehet banán, spenót, alma, bármilyen idény gyümölcs vagy éppen zöldség. A kész italt krémesíthetjük ivójoghurttal, joghurttal, tejjel, kókusztejjel vagy bármilyen magtejjel, vízzel, préselt vagy frissen facsart gyümölcslével, vagy ha meleg van, akkor tört jéggel is ihatjuk. A smoothie-ban jó helye van egy kanálnyi tört lenmagnak, chia- vagy bazsalikommagnak, sőt egy kevés őrölt fahéjjal, gyömbérrel, vaníliával vagy zöld fűszerekkel (bazsalikom, citromfű, menta) is ízesíthetjük, a beltartalomtól függően.
Tojás
Ha nincs elég időnk zabkását vagy turmixot gyártani, de olyan reggelire vágyunk, amely minden szempontból kielégítő, akkor válasszuk a tojást. Bár ezt az alapanyagot is megtépázta néhány téves tanulmány, mára már szerencsére bizonyítottá vált, hogy a tojás jó, egészséges és - ami nem utolsó szempont - minden olyan esszenciális anyagot tartalmaz, ami számunkra fontos. A tojás sokféleképp elkészíthető, lehet belőle rántotta, omlett, kínálhatjuk kemény- vagy lágy tojás formájában, de posírozott tojásként is adhatjuk, mondjuk egy kisebb adag saláta mellé.
Még nem érkezett hozzászólás, legyél Te az első!