Receptfeltöltés
Folyékony arany – mese Tokajról
2019.09.13.
Folyékony arany – mese Tokajról
Szerző: Wessely Márta

Szép, jó ritmusú, finoman andalító és egyben kijózanító, de egyáltalán nem szájbarágós filmet forgatott Almási Tamás a tokaji borvidékről. A Folyékony arany mese a reményről, a hitről, a kitartásról, az alázatról, egy olyan mese, amiben a nagy évjáratnak számító aszú maga a Szent Grál, a Nirvana, amelynek megszerzésére, elérésére minden helyi borász törekszik, de az oda vezető út hosszú, rögös, és még a sokat megélt borászok számára is pont ugyanolyan ritka áldás, mint a városból kiköltözött, romantikus álmokat kergető, kezdő borászoknak.

folyekony-arany-tizenhat.jpg

Tokajhoz a képzeletünkben hozzátartozik az aranyszín ragyogás, amely az érő tőkéken megcsillanó napfény után a következő snittben már a ferdén tartott borospohárban pihenő nedűben tükröződik. Hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy ennek az évszázados múltra visszatekintő, királyok italának számító borkülönlegesség előállítása egyszerű, szinte rutin művelet a helyi gazdák, borászok számára. A film finoman, gyönyörű képekben és nagyon szerethető borászokon keresztül mutatja be a valóságot, amely nem csak a borszakértők számára nyújt másfél óra minőségi szórakozást, hanem a laikusoknak is ad egy olyan keretet, amelyben végre a valódi helyén kezelhetik ez az ital.

A Folyékony arany nagyon kerek történet, amely egy igazán remek szüret ígéretével indul, majd felölel egy teljes esztendőt, hogy a végén egy újabb tökéletes szüret reményében búcsúzzon el a nézőtől.

folyekony-arany-hat.jpg

 

A film világpremierjét a 16. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválon tartják, szeptember közepén. A közönségtalálkozóval egybekötött premier szeptember 14-én, szombaton lesz a miskolci Művészetek Házában. A Folyékony arany - a miskolci világpremier után - öt exkluzív, speciális vetítésen is megtekinthető lesz országszerte. Budapesten, Debrecenben, Kecskeméten és Szombathelyen egyedi, borkóstolóval egybekötött vetítéseken lehet megtekinteni a Folyékony arany című alkotást, ezeken az eseményeken a filmnézés mellett négyféle tokaji bort is kóstolhatnak az érdeklődők.  

folyekony-arany-plakat.jpg

 

Kommentet írok

Kommentelni csak bejelentkezve tudsz!

Belépés Regisztráció
Kommentek (0)

Még nem érkezett hozzászólás, legyél Te az első!