Receptfeltöltés
Pirog, pirog, pirog
2019.03.26.
Pirog, pirog, pirog
Szerző: Wessely Márta

Az orosz és a lengyel konyha is egyként rajong a töltött tészta szláv változatáért, a pirogért. Amíg az oroszok élesztős tésztát töltenek ezerféleképp, addig a lengyeleknél a vékony tésztás, az olasz raviolira emlékeztető pirogot fogyasztják levesbe, főfogásként és desszertként is.

Az orosz pirog

Az élesztős tészta alapon nyugvó, töltött orosz pirog legtöbbször bő olajban sül, bár az is gyakorta előfordul, hogy a kisebb-nagyobb bucikat lekenik elhabart tojással, és forró sütőbe téve készítik el, nagyjából úgy, mint az általunk olyannyira kedvelt buktát.

Az oroszok számtalan tölteléket készítenek, gyakori a zöldséges, káposztával, különféle gombákkal vagy burgonyával készített pirog, nem véletlen, hogy a lengyel pirogok között megtalálni az úgynevezett orosz pirogot, amelyet minden esetben krumplival töltenek. A zöldségeken kívül az orosz pirogban helyet kapnak a húsok is. De nem csak sós változatai léteznek ennek az ételnek, az alap kelt tésztát sokszor készítik kissé több cukorral, és ilyenkor az erdei bogyós gyümölcsök, málna, szeder, szamóca, ribizli lesz a tölteléke, illetve kedvelt az almás vagy a barackos pirog is.

Ha otthon szeretnénk orosz pirogot készíteni, alapvetően szabad kezet adhatunk magunknak, a lényeg, hogy egy jól nyújtható, rugalmas élesztős tészta legyen az alap, tölteléknek pedig javasolt előre összeállított, megpárolt zöldségeket, húsos ragukat használni. Remek töltelék válhat a maradék sült húsokból és a szintén maradék ragukból, tokányokból is. A sós és édes pirogok mellé adhatunk joghurtot, kefirt vagy bármilyen más, a piroghoz passzoló tejterméket. A különféle tejes önteteket ízlés szerint fűszerezhetjük.

kelt-teszta.jpg

A lengyel pirog

A lengyel pirog - az orosszal ellentétben - nem tartozik a street food kategóriába. Amíg az orosz pirog tökéletes iskolai tízórainak, kirándulásra, uzsonnának, addig a lengyel pirog klasszikus főételnek számít, illetve a desszertek világába is elkalauzol bennünket. A vékony, gyúrt tésztába csomagolt töltelék nagyjából azonos skálán mozog az orosz pirogéval. A különbség az, hogy a lengyel pirogot kifőzik, majd egy serpenyőben, zsíron megfuttatják, lepirítják, vagy egyszerűen csak tálra teszik, és olvasztott vajjal vagy szalonnapörcös zsírral finoman meglocsolják. A pirog mellé tejfölt szintén lehet fogyasztani.

Az édes lengyel pirog tölteléke szintén hasonlatos az orosz édes pirogéhoz, a töltött, kifőzött pirogot azonban leggyakrabban tejszínnel nyakon öntve, lekvárral körítve kínálják.

Ha otthon szeretnénk lengyel pirogot készíteni, akkor egy klasszikus gyúrt tésztát készítsünk, amelynek tésztáját egy kevés vajjal gazdagítsuk. A kinyújtott tésztát töltsük meg tört, fűszeres krumplival, gombaraguval, sonkával, dinsztelt hagymával vagy készítsünk hozzá édes tölteléket, tegyünk bele lekvárt, fűszerekkel, mézzel, cukorral átkevert párolt almát, fahéjas cukorral betöltött fél szilvát, sárgabarackot, és így főzzük ki a tésztát, majd tálra szedve, édesített tejszínnel kínáljuk.

varsohet.jpg

Kommentet írok

Kommentelni csak bejelentkezve tudsz!

Belépés Regisztráció
Kommentek (0)

Még nem érkezett hozzászólás, legyél Te az első!