Receptfeltöltés
Gyorsan, minőséget: Sajttál
2018.12.26.
Gyorsan, minőséget: Sajttál
Szerző: Wessely Márta

Az ünnepi időszakban sokszor problémát jelent az idő. Annak ellenére vagy éppen azért, mert ez az ünnep a pihenésről is szól, egy-egy váratlan rokoni látogatás vagy baráti vendégség készületlenül érhet minket. Az ilyen esetekre is tökéletes megoldást kínál a sajttál, amelyet sokféle költségvetésből kihozhatunk, rengetegféleképp alakíthatunk.

A sajttál szinte bármilyen alkalommal megállja a helyét, de a téli ünnepek idején valóban üdítő megoldás. A sok tésztás édesség után szinte biztos, hogy mindenki örül egy kis sós falatnak.

A különféle sajtokból összeállított tálak kitűnő kísérői a borozós, forralt borozós, beszélgetős estéknek is, amikor nem kifejezetten az étkezére vonatkozik a meghívás, de természetszerűleg falatokkal azért készülünk a vendégeink érkeztére.

Mi kerüljön a sajttálra?

Ez a kérdés sokféleképp megválaszolható. Egyfelől függ a sajttálra szánt keret nagyságától, a vendégek számától és attól, hogy mennyire nyitottak a különlegesebb (pl. nagyon érett, hosszan érlelt, extra tejből készített) sajtokra.

A sajttálra legalább három fajta sajtot érdemes felsorakoztatni, de jobb, ha legalább öt fajtában gondolkozunk. Az összeállításnál törekedjünk a sokszínűségre, azaz legyen benne mindenféle sajt a lágytól a keményig.

A tálra tehetünk lágy fehér penészes sajtot, amelyek közül kitűnő választás a camembert vagy a brie. A fehér penészes fajták mellett az úgynevezett rougette, azaz rúzsos sajtokat is megmutathatjuk a vendégeinknek, ezek a finoman fűszeres ízű sajtok nagyon jó kísérői a boroknak. Ha szeretjük az egészen friss sajtokat, akkor a bivalytejes mozzarella vagy a tejszínnel töltött, egészen friss burrata szinté a sajttálunk részét képezheti.

A lágyabb, pontosabban a félkemény kategóriába sorolt sajtok vonalán mozogva gorgonzolát is kínálhatunk, ebből többféle közül lehet választani, a friss sajtszakértőknek a dolce, azaz az édes változatát javasoljuk ennek a sajtnak, a gyakorlottabbak a piccante, azaz pikáns gorgonzolát is választhatják.

A félkemény sajtok közül érdemes még a rövid érési idővel rendelkező goudát megemlíteni, de jöhet egy jóféle házi trappista vagy épp füstölt friss parenyica is az tálra kerülhet.

A kemény sajtok között javasolt kicsit kutakodni, ott a svájciak gruyere sajtja, amely egészen különleges, gazdag aromájú sajt, de választhatjuk az angol cheddart, az olaszok messze földön híres parmezánját is. A kemény sajtok titka a mennyiségben rejlik. Amíg a friss sajtokból nagyjából 3 dkg kell ahhoz, hogy valóban érezzük az ízt, az aromát és az állagot, addig a kemény sajtokból olykor egy tisztesebb forgács is elég.

A sajtok kóstolásánál is az előbbi irányt javasolt követni, azaz a lágy sajtoktól kell – a félkemény sajtokon át – haladni a kemény sajtok felé.

A tálra természetesen számtalan más finom falatot tehetünk. A különféle friss gyümölcsök, az alma és a körte mellett, az aszalványoknak bérelt helyük van ezeken a tálakon, a szilván, a sárgabarackon túl falatnyi fügével, mangóval vagy épp ananásszal is fokozhatjuk az élvezeteket.

A magok ugyancsak jó kísérői a sajtnak, a dión kívül pirított mandula, mogyoró, pekándió, pisztácia, földimogyoró, makadámdió vagy tökmag kerülhet a sajtokhoz.

A sajtok mellé kínálhatunk kenyeret, a friss fehér kenyéren túl adhatunk baguette szeleteket, pizzakenyeret, grissinit, frissen átsütött pitát, tortilla lapot, de sós kekszekkel is készülhetünk.

A sajtokhoz dukál egy kevés olajbogyó, jól illenek hozzá a falatnyi savanyúságok, mint az uborka vagy a savanyított gyöngyhagyma. A sajttálhoz kínálhatunk egy kis mézet, lekvárt vagy épp balzsamecetet, ebben megforgatva, ezzel megcsorgatva is fogyaszthatjuk a kiválasztott falatokat.

Hogyan tálaljuk a sajtot?

A speciális szervírozó tálakon kívül bármilyen nagyobb üvegtál vagy fatál megteszi. A sajtokat a fogyasztás előtt egy bő fél órával vegyük ki a hűtőből, hogy megfelelő hőmérsékletűek legyenek, majd porciózzuk ki és tegyük a tálra. A magokat, aszalványokat tehetjük a sajtok mellé, a friss gyümölcsöket egy külön tálba halmozzuk. A sajtok mellé készítsünk ki borokat vagy épp sört. A borok közül jó választás lehet valamilyen viszonylag könnyű száraz fehérbor, de a sajtok roséval vagy vörösborral is nyugodtan összekóstolhatók.

Kommentet írok

Kommentelni csak bejelentkezve tudsz!

Belépés Regisztráció
Kommentek (0)

Még nem érkezett hozzászólás, legyél Te az első!