Receptfeltöltés
Pizzára, salátába vagy csak úgy magában: Mozzarella
2018.04.17.
Pizzára, salátába vagy csak úgy magában: Mozzarella
Szerző: Wessely Márta

A salátáink nélkülözhetetlen eleme, a nyári grillpartik kedvelt sajtja, a pizzatészta nagy barátja, a könnyen és gyorsan megszerethető és eltüntethető mozzarella, amiből soha nincs elég.

A mozzarella valóban elengedhetetlen része az olasz gasztronómiának, a különféle saláták, tészták, pizzák mind-mind megkívánják a jó minőségű friss sajtot, amelyhez a legjobb választás a mozzarella.

Mozzarella történelem

Igazság szerint a valódi, a klasszikus mozzarella nem az általunk ismert és szeretett tehéntejből készült sajt, hanem a dél-olasz legelőkön élő bivalyok tejéből készített friss sajt, amelynek létrejöttét meglehetős nagy homály fedi. Annyi bizonyos, hogy már a rómaiak is ettek valami egészen hasonló, juhtejből készített sajtot és a III. század környékén már ismert volt a mozza elnevezésű sajt, amit Nápolytól északra fekvő capuai szerzetesek és a hozzájuk betérő vándorok fogyasztottak, egy kis kenyérrel kísérve. Mire eljutottunk a XVI. századig, addigra a sajt is elért Campagnaból Rómáig és itt, már mint mozzarellára hivatkozik – egy írásos dokumentumban – a pápai udvar egyik szakácsa erre a bizonyos, friss, gyúrt sajtra.

Nem csoda, hogy az út ilyen sokáig tartott, a nem pasztőrözött tejből készített friss sajt sokáig nem hagyta el a régió határait, az elkészítéstől számított 1-2 napon belül felhasználásra került. A modern eljárásoknak és a hűtéstechnológia fejlődésének köszönhetően ma már a világ szinte minden szegletében megtalálni a mozzarellát, amelyet számtalan módon felhasználhatunk.

Mozzarellát a salátákba!

Mozzarellával bármilyen salátát feldobhatunk. Főleg az apró sajtgöröngyökkel varázsolhatunk könnyedén izgalmas, a gyerekek számára szintén vonzó salátákat, de nem szabad megfeledkeznünk a klasszikus, nagy sajtokról sem, amelyeknek vékonyra szelt szeleteit paradicsommal rétegezve, kevés friss pestoval meglocsolva már meg is kapjuk az olasz konyha egyik méltán híres klasszikusát, a caprese salátát.

Mozzarellát a főfogásokba!

A salátán kívül a mozzarella golyócskáit levesbetétként is felhasználhatjuk, illetve ha van kedvünk és időnk játszani, akkor bepanírozva, rántva partifalatként kínálhatjuk, de ennél jóval egyszerűbb, ha -borkorcsolya gyanánt - inkább olajbogyóval, kapribogyóval, sonkával, koktélparadicsomokkal együtt apró nyársakra tűzzük.

A főfogások esetében a mozzarella legtöbbször a gratinírozott ételeknél kerül előtérbe, hiszen jól olvad, semleges, tejszínes íze jól illeszkedik a legtöbb fogáshoz. Mozzarellát tehetünk a különféle rakott fogásainkba, helyettesíthetjük vele a trappistát, de az sem baj, ha inkább többféle sajtot használunk és a mozzarella, meg a trappista mellett – egyfajta fűszerként – beemeljük a fogásunkba a parmezánt is, amelynek a mennyiségével azonban minden esetben óvatosan bánjunk, aromás sajt, könnyen elviszi a fogás ízét.

A mozzarella nélkül elképzelhetetlen egy autentikusabb olasz pizza, akár vékony tésztás nápolyi pizzáról, akár vastag, olajos tésztájú szicíliai pizzáról beszélünk. Itt sem a mennyiségen van a hangsúly, inkább a jó minőségű alapanyag számít.

pizza.jpg

Mozzarella rokonság

Amennyiben lehet, minél frissebb mozzarellát vegyünk, s ha lehetőségünk nyílik rá, akkor teszteljük, ismerjük meg a bivalymozzarellát, amelyet most már a kisebb diszkontokban is gyakran megtalálni. Ugyancsak érdemes a tesztelésre a mozzarella érlelt, füstölt változata a scamorza, amelyet szintén remekül lehet használni a főzés során. A scamorza ideális a csőben sült ételekhez, a melegszendvicsekhez. Akinek viszont az egészen friss mozzarella válik a kedvencévé, annak javasolt kipróbálni a burrata nevű mozzarella-féleséget, amely mozzarellába töltött tejszínes, friss sajt.

Kommentet írok

Kommentelni csak bejelentkezve tudsz!

Belépés Regisztráció
Kommentek (0)

Még nem érkezett hozzászólás, legyél Te az első!