Receptfeltöltés
Édes karácsonyi levesek
2017.12.08.
Édes karácsonyi levesek
Szerző: Wessely Márta

Az édes leveseknek év közben nincs túl nagy keletje. A nyári szezonban elengedhetetlen meggylevesen és a különféle kompótokra támaszkodó, görög gyümölcsleves néven futó vegyeslevesen kívül ritkán kerül terítékre édesített leves. Ellenben karácsonykor előszeretettel fogyasztjuk a tartalmasabb, édesre hangolt leveseket.

Gyümölcsök a fókuszban

Az édes hangvételű levesek gerincét télen is a gyümölcsök adják. A szezon sztárjai, az alma, a körte és a citrusok mellett, a különféle kompótokból, befőttekből, aszalványokból vagy fagyasztott gyümölcsökből szintén kitűnő ételeket főzhetünk. A gyümölcslevesek sűrűségét többféleképp szabályozhatjuk, adhatunk hozzájuk tejfölös habarást, a gyümölcs egy részét turmixolhatjuk, de keményítővel is könnyedén behúzhatjuk a levesünket. A gyümölcslevesekhez a legtöbb esetben nem szokás alkoholt adni, azért jó tudni, hogy a különféle gyümölcspárlatokkal, likőrökkel finoman felturbózható szinte bármelyik. A gyümölcslevese fűszerezése rendkívül egyszerű, a megszokott és megszeretett, süteményekhez használt fűszereinkből válogatva nem is tévedhetünk. Az alma és a szilva mellé dukál a fahéj és a vanília, egy csipet kardamommal és citrusok levével és reszelt héjával szintén ízesíthetők, a körtéhez pedig adhatunk - az előbb felsoroltak mellett - szegfűborsot, kevés szerecsendiót.

Alkohol a levesben

A téli melengető italok egyik alappillére az alkohol, amely az édes levesekben jól muzsikál. Klasszikus kedvenc a borleves, amelyet sokan édes fehérborból készítenek, de javasolt kipróbálni a kissé fűszeresebb, kevésbé édes fehérborokat vagy vörösborokat, könnyebb, ízben gazdagabb eredményt kaphatunk így. A boron kívül a pezsgő szintén jó alapja lehet a leveseinknek, könnyed eleganciát adva a fogáshoz. A pezsgő jól társítható a gyümölcsökhöz, de gesztenyés vagy diós, mandulás alaphoz is nyugodtan adhatjuk.

Édes levesbetétek

Az édeskés levesekhez különleges levesbetétek dukálnak. A hagyományos nokedli, tészta, levesgyöngy itt számításba se jöhet, ellenben a desszertvonalon bevált fogásainkat részben vagy egészben átértelmezhetjük levesbetétnek. Tipikusan ilyen a túrógombóc, amelynek főtt vagy nyers változata egyaránt jó levesbetét lehet. A nudli, illetve a salzburgi galuska szintén ideális alany, a tészta tömörsége itt engedi az esetleges ízesítést, gazdagítást. Az égetett tészta azonban nem csak salzburgi galuska formájában kerülhet ezekbe a levesekbe, hanem aprócska fánkokat ültethetünk a leveseinkre, amelyeket meg is tölthetünk, a leveshez passzoló töltelékkel. Születhetnek gyümölcskrémes, gyümölcsös chutney-s, túrós, lekváros, gesztenyekrémes vagy épp csokoládés-mascarpone krémes töltelékek is.

A madártej tetején ringatózó fehérjecsónakokat szintén nyugodtan ráültethetjük a kedvenc édes levesünkre, vagy ha igazán jó ötlet híján vagyunk, akkor egy nem túl édes madártejjel is indíthatjuk a karácsonyi menüsort. Senki sem fog tiltakozni miatta.

Kommentet írok

Kommentelni csak bejelentkezve tudsz!

Belépés Regisztráció
Kommentek (0)

Még nem érkezett hozzászólás, legyél Te az első!