Receptfeltöltés
Tartalmas saláták - vitaminpótlás könnyedén
2018.01.20.
Tartalmas saláták - vitaminpótlás könnyedén
Szerző: Wessely Márta

Az év elején szeretünk visszafogottan étkezni. Ami nem is csoda, hiszen a karácsonyi időszak sokak szervezetét megterheli. Aki nem most vág bele élete diétájába vagy tervez gyökeres átalakítást az életvitelében, annak is érdemes az étkezéseibe beiktatni egy-két tartalmasabb salátát.

A saláta nem az önsanyargatásról szól, sőt! Elhozza a remélt tavaszt ezekben a borongós napokban, megtölti színekkel a tányérunkat és olyan vitaminlökettel lát el, amitől máris szebben látjuk az életet.

Salátalapok, alapsaláták

A legtöbb salátát egy nagyobb adag zöld salátával érdemes előkészíteni. Ehhez jó lehet a roppanós, de kissé vízízű jégsaláta,  választhatjuk a ropogós és meglepően sokáig frissen tartható szívsalátát, a kellemesen karakteres,  nem túl tolakodó ízvilágú madársalátát, bébispenótot, illetve a rukkolát, amivel azért bánjunk óvatosan, főleg, ha mást is meg szeretnénk kínálni az elkészült fogásból, a rukkola karakteres íze miatt elég megosztó. Ezeken kívül frissen reszelt káposztára is építhetjük a fogásunkat, vagy laskára vágott kínai kellel indíthatjuk.

Azért is érdemes ezekkel a salátákkal „megágyazni” a többi összetevőnek, mert a zöldsaláták szinte kivétel nélkül nagyon alacsony kalóriatartalommal és rendkívül gazdag belső értékekkel bírnak.

A saláta színei

Amikor megvannak az alapok, akkor jöhet a számtalan zöldség kiegészítő. Illetve gyümölcs. Bár sok esetben ódzkodunk a gyümölccsel kevert salátáktól, azért az avokádó és a citrusfélék már egy jó ideje megtalálhatók a salátáinkban.

A zöldségek közül a téli időszak kedvez a fagyasztott vagy konzerv változatoknak. A fagyasztott zöldségeket javasolt a salátákhoz párolni és nem főzni, beltartalmuk jobban megmarad és állaguk is jobban közelít a többi friss összetevőhöz, ha nincsenek túlfőzve. A tartalmas salátánkba mehetnek a hüvelyesek, kukorica, zöldborsó, paprika, paradicsom, uborka (akár kockára vágott csemegeuborka is), édeskömény, batáta, sütőtök, brokkoli, répa, karfiol. A hagymafélék között is célszerű körülnézni, ha nem munkahelyi ebédre készülünk.

Gyümölcsök a salátában

A salátákban sokszor találkozni az avokádóval, de apróra szedett pomelo, mandarin, narancs, alma, körte, füge is gyakorta kerül egy-egy salátába a piros bogyós gyümölcsökről és a különféle aszalványokról nem is beszélve.

Tartalmas kiegészítők

A saláta sok esetben valóban egy komplett főfogás, amely tisztes mennyiségű húst is tartalmaz. Ez lehet párolt vagy konzerv hal, tengeri herkentyű, hideg sült vagy rántott hús, illetve felvágottakkal is készíthetők ezek a saláták. A tartalmasságuk növelhető főtt vagy posírozott tojással, reszelt vagy kockázott sajtokkal, tofuval, főtt tésztával, valamint a saláta összeforgatásához felhasznált anyagokkal, lásd majonéz vagy tartármártás.

Izgalmas kiegészítők

A salátáknak, ahogy minden ételnek jó tesz, ha eltérő textúrák jelennek meg benne. Azaz jó, ha van benne lágy, de mellé kell, hogy legyen benne valami roppanós. A salátákat számtalan módon kiegészíthetjük, krutonnal, pirított fűszeres morzsával, olajos magvakkal, de ne feledkezzünk meg a fűszerezésről sem, ahol a zöld fűszerekkel együtt a teljes repertoár bevethető.

Kommentet írok

Kommentelni csak bejelentkezve tudsz!

Belépés Regisztráció
Kommentek (0)

Még nem érkezett hozzászólás, legyél Te az első!