Receptfeltöltés
Tojásvariációk, húsvétra
Tojásvariációk, húsvétra
Szerző: Wessely Márta

A húsvéti asztal megkerülhetetlen eleme a tojás, amelyet a legtöbb esetben a család apraja-nagyja kézzel fest ki az ünnepre. Ha nem szeretnénk, hogy ezek a műalkotások rögvest áldozatul essenek az ünnepi menünek, akkor készítsünk jóféle alternatívákat: kerüljön az asztalra tojássaláta, tojáskrém vagy töltött tojás.

Tojássaláta

A tojássaláta az egyik legegyszerűbb és legfinomabb étel, a keményre főtt tojásokat sokféleképpen módon elkészíthetjük ebben a formában. A tojássaláta általában majonézzel készül, de tejföllel, sűrű görög joghurttal, natúr vagy fűszeres sajtkrémmel, tört avokádóval szintén kialakítható a megfelelő krémessége.

Fűszerezésnél a só-bors páros mellett, jöhetnek a különféle hagymák: lilahagyma, póréhagyma, snidling, sonkahagyma, medvehagyma, illetve a zöld fűszerek, amelyek közül jó partner a zsálya, a bazsalikom, a kakukkfű vagy a keleties összehatást eredményező koriander. Ugyancsak az ázsiai vonalat erősíti a curry fűszerkeverék, illetve a kurkuma, amely színével még tovább élénkíti a salátánkat.

A tojássaláta lazítható párolt vagy friss zöldségekkel, reszelt kemény, félkemény sajttal, kockázott lágy sajtokkal, almával vagy körtével, gyerekeknek kerülhet bele karikára szelt virsli, pirított szalonnapörcök, az ünnepi hangulat kedvéért ízesíthetjük lazacmorzsával és a kiadóssága végett gazdagíthatjuk párolt rizzsel, főtt krumplikockákkal vagy kifőtt tésztával is.

Tojáskrém

A tojáskrém esetében érdemes a „kevesebb több” elvéhez tartani magunkat, itt nem fontos, - mint a salátánál - hogy minél gazdagabb legyen, hanem az a lényeg, hogy a tojás karaktere jusson érvényre. A klasszikus tojáskrém majonézzel vagy libazsírral készül, kevés fűszerrel, sűrűre hagyva. A krém lehet homogén, szűrőn átpasszírozott, de az sem baj, ha csak villával törjük össze az apróra vágott főtt tojást. Ezzel a módszerrel ugyanis maradnak benne kisebb-nagyobb darabok, amelyek a krém textúráját gazdagítják. A tojáskrémet fűszerezhetjük egy kevés mustárral, adhatunk hozzá fehér borsot, szerecsendiót és természetesen egészen finomra vágott újhagymát, medvehagymát, snidlinget vagy annak hiányában sonkahagymát, lilahagymát.

Töltött tojás

A töltött tojásnál csak a forma biztos, a félbe szedett, főtt fehérjébe szinte bármit tölthetünk. A klasszikus töltelékeknél felhasználásra kerül a főtt tojássárgája is, de ez sem feltétlen kell, hogy így legyen. A tojást tölthetjük különféle majonézes salátákkal, körözöttel, tehetünk bele sajtkrémmel kikevert lazacmorzsát vagy tonhalat, friss fűszerekkel átforgatott mascarponét, kerülhet a tojáskagylóba fűszeres besamel.

A töltött tojást tovább dekorálhatjuk friss zöldségekkel, paradicsomszeletekkel, kaliforniai paprikából vágott csíkokkal, zöld fűszerekkel (snidlinggel, petrezselyemmel vagy épp kaporral), a krémben szereplő hozzávalók is visszaköszönhetnek a tojás töltelékére ültetve, így lazacszelettel, sonkával vagy épp egy falatka sajttal is befejezhetjük az egyes töltött tojásokat. A krémbe ültethetünk még apró sós perecet, pirított magokkal vagy sós pirított morzsával is finoman megszórhatjuk.

Kommentet írok

Kommentelni csak bejelentkezve tudsz!

Belépés Regisztráció
Kommentek (0)

Még nem érkezett hozzászólás, legyél Te az első!