A hűs nyári levesek sorában előkelő helyet foglal el a hideg uborkaleves, amely igazi szomjoltó és hidratáló élet. Sőt, ha ügyesen bánunk a benne lévő alapanyagokkal, akkor kifejezetten diétás fogás is. Az uborkalevesnek több válfaja ismert, a fürtös uborkából, illetve kígyóuborkából készített változatok mellett, kedveltek a házi kovászos uborkával készített levesek is.
Okroshka és tarator, avagy leves kigyóuborkából
A szinte kalóriamentes, majdnem, hogy csak rostból és vízből álló uborka kitűnő alapja a hűs leveseknek. Önmagában is jól felhasználható, de könnyedén társítható is. Az uborkához jól passzol a retek, a cukkini, a zsenge póréhagyma, az újhagyma, a fűszerek közül értelemszerűen a kaporral ápol nagy barátságot, de petrezselyemmel, korianderrel, kakukkfűvel vagy bazsalikommal is ízesíthető.
Az oroszok nyári hideg levese, az okroshka sok esetben készül uborkával. A rozskenyérből készített kvasz az oroszok egyik kedvenc hűsítő itala, amelyet már több mint ezer éve készítenek és fogyasztanak. Ez a szénsavas, B-vitaminban gazdag, erjesztett lé az alapja a hidegen kínált okroshkának, amelyben az uborka mellett főtt tojást, csirkehúst vagy kolbászt is találni, és amelyet az orosz háziasszonyok szívesen be is habarnak tálalás előtt.
Ugyancsak kigyóuborka alapon nyugszik a bolgár tarator, amely erősen emlékeztet a görög tzatzikire, ugyanis az alapok szinte azonosak: jó minőségű görög joghurt, uborka, olívaolaj, fokhagyma és só. Természetesen a bolgár uborkaleveshez jön még egy nagyobb adag jeges víz, valamint tálaláskor egy kevés pirított, tört mandula, dió vagy más csonthéjas mag.
A levest könnyedén pikánssá tehetjük, ha az alapanyagok turmixolásánál egy kis citromlevet is adunk hozzá. Szintén jó ötlet, ha tálaláskor nem csak magvakkal, hanem frissen vágott kaporral is megszórjuk.
PKM tipp: Mindkét levest elkészíthetjük aludttejjel is.
Kovászos uborka leves
Amíg az okroshkánál a kvasz adta meg a savanykás jelleget és a taratornál az extra citromlé hozta el a pikantériát, addig a házilag eltett kovászos uborkánál nincs szükség plusz trükkre, az erjesztett zöldség és leve ugyanis tökéletesen megadják az alaphangot a legjobb nyári hűs levesekhez. Éppen ezért a kovászos uborkából készített hideg leveseket nem is szabad és nem is kell túlkomplikálni. Sűrítőanyag nem feltétlen kell ezekhez a levesekhez, elég, ha a leves egy jelentős részét leturmixoljuk, de természetesen krémesíthetjük olívaolajjal (a krémesség a turmixolás során kialakuló emulziónak köszönhető), adhatunk hozzá joghurtot vagy épp tejfölt. A fűszerezésnél a már kovászolásnál alkalmazott kapor és fokhagyma kitűnő választás.
A hideg kovászos uborka levest tálaláskor megszórhatjuk pirított krutonnal, adhatunk hozzá lepirított császárszalonna falatkákat vagy füstölt szalonna kockákat.
Még nem érkezett hozzászólás, legyél Te az első!