Receptfeltöltés
Hűsítő uborka
Hűsítő uborka
Szerző: Wessely Márta

A hűs nyári levesek sorában előkelő helyet foglal el a hideg uborkaleves, amely igazi szomjoltó és hidratáló élet. Sőt, ha ügyesen bánunk a benne lévő alapanyagokkal, akkor kifejezetten diétás fogás is. Az uborkalevesnek több válfaja ismert, a fürtös uborkából, illetve kígyóuborkából készített változatok mellett, kedveltek a házi kovászos uborkával készített levesek is.

Okroshka és tarator, avagy leves kigyóuborkából

A szinte kalóriamentes, majdnem, hogy csak rostból és vízből álló uborka kitűnő alapja a hűs leveseknek. Önmagában is jól felhasználható, de könnyedén társítható is. Az uborkához jól passzol a retek, a cukkini, a zsenge póréhagyma, az újhagyma, a fűszerek közül értelemszerűen a kaporral ápol nagy barátságot, de petrezselyemmel, korianderrel, kakukkfűvel vagy bazsalikommal is ízesíthető.

Az oroszok nyári hideg levese, az okroshka sok esetben készül uborkával. A rozskenyérből készített kvasz az oroszok egyik kedvenc hűsítő itala, amelyet már több mint ezer éve készítenek és fogyasztanak. Ez a szénsavas, B-vitaminban gazdag, erjesztett lé az alapja a hidegen kínált okroshkának, amelyben az uborka mellett főtt tojást, csirkehúst vagy kolbászt is találni, és amelyet az orosz háziasszonyok szívesen be is habarnak tálalás előtt.

Ugyancsak kigyóuborka alapon nyugszik a bolgár tarator, amely erősen emlékeztet a görög tzatzikire, ugyanis az alapok szinte azonosak: jó minőségű görög joghurt, uborka, olívaolaj, fokhagyma és só. Természetesen a bolgár uborkaleveshez jön még egy nagyobb adag jeges víz, valamint tálaláskor egy kevés pirított, tört mandula, dió vagy más csonthéjas mag.

A levest könnyedén pikánssá tehetjük, ha az alapanyagok turmixolásánál egy kis citromlevet is adunk hozzá. Szintén jó ötlet, ha tálaláskor nem csak magvakkal, hanem frissen vágott kaporral is megszórjuk.

PKM tipp: Mindkét levest elkészíthetjük aludttejjel is.

Kovászos uborka leves

Amíg az okroshkánál a kvasz adta meg a savanykás jelleget és a taratornál az extra citromlé hozta el a pikantériát, addig a házilag eltett kovászos uborkánál nincs szükség plusz trükkre, az erjesztett zöldség és leve ugyanis tökéletesen megadják az alaphangot a legjobb nyári hűs levesekhez. Éppen ezért a kovászos uborkából készített hideg leveseket nem is szabad és nem is kell túlkomplikálni. Sűrítőanyag nem feltétlen kell ezekhez a levesekhez, elég, ha a leves egy jelentős részét leturmixoljuk, de természetesen krémesíthetjük olívaolajjal (a krémesség a turmixolás során kialakuló emulziónak köszönhető), adhatunk hozzá joghurtot vagy épp tejfölt. A fűszerezésnél a már kovászolásnál alkalmazott kapor és fokhagyma kitűnő választás.

A hideg kovászos uborka levest tálaláskor megszórhatjuk pirított krutonnal, adhatunk hozzá lepirított császárszalonna falatkákat vagy füstölt szalonna kockákat.

Kommentet írok

Kommentelni csak bejelentkezve tudsz!

Belépés Regisztráció
Kommentek (0)

Még nem érkezett hozzászólás, legyél Te az első!