Receptfeltöltés
Kesudió, az egészséges ropogtatnivaló
2019.12.28.
Kesudió, az egészséges ropogtatnivaló

Év elején hajlamosak vagyunk megfogadni, hogy egészségesebben fogunk az elkövetkezőkben étkezni. A teljes életmódváltás remek dolog, ha azonban ennél kisebb léptékekben gondolkozunk, akkor a napközbeni étkezéseink számát, mennyiségét és minőségét vizsgáljuk meg először, és ezen alakítsunk. Ehhez nagyon jó alapot adnak a különféle olajos magvak, köztük a kesudió, amelyet könnyedén beépíthetünk a mindennapjainkba. 

A kesudió Brazíliában őshonos, és olyan meglepő rokonokkal rendelkezik, mint a pisztácia vagy a mangó. Az őserdei örökzöld fa termésének fogyasztása nem újkeletű dolog, régóta ismert és kedvelt csemege az Amazonas vidékén. Az Újvilág felfedezése után a konkvisztádorok szintén hamar megismerkedtek a terméssel, ami messze nem az a magocska, amivel mi találkozunk a boltokban. 

A kesudió fa ugyanis nem csak ezt a magocskát adja, hanem egy nagy, almaszerű termést is, amelyet a helyiek előszeretettel fogyasztottak és fogyasztanak a mai napig. A lédús, illatos gyümölcs azonban nem a fa legfontosabb termése, csupán egy úgynevezett áltermés, amelynek árnyékában ott találni, a gyümölcs végében megbújva a magot, ami egyedi alakjának köszönhetően könnyen beazonosítható. 

A maghoz azonban nem egyszerű hozzájutni. Miután nem hagytuk magunkat az álterméssel becsapni, a mag körüli hús is elterelő hadművelet, pontosabban olyan maró anyagú, ami sokak kedvét szegheti, akik szeretnék a kesudió fa valódi termését megkóstolni. 

A maghoz a legcélszerűbben úgy férhetünk hozzá, ha a magot – héjastól – megpörköljük, majd a leváló héjból kiszedegetjük a kesudiót, amelynek tápértéke és szállíthatósága hamar feltűnt a hódítóknak, így már az első Európába induló szállítmányokban helyt kapott a kesudió, amely ezt követően egész hamar elindult világhódító útjára, és a gyarmatosítók nyomdokain haladva mindenütt népszerű csemegévé vált. 

Kesudió, az egészséges 

A kesudió – a többi olajos maghoz hasonlóan – nagyon sok fontos tápanyagot tartalmaz, valamint magas rosttartalommal bír. Az emésztésre jótékonya hatással lévő rostok mellett B2-, B3-, B6-, C-, E-, és K-vitamint is tartalmas, valamint magnézium, kalcium, jód, cink, foszfor, mangán, vas és réz is megtalálható. 

Kesudió a konyhában 

Nálunk elsősorban pirítva kapható, amelyet natúr és sós változatban vásárolhatunk meg. A magas olajtartalmú magot a vegetáriánusok, vegánok is előszeretettel használják, jó ízű és gazdag beltartalmú alternatívája a különféle sajtoknak. Kesudióból könnyedén készíthetünk parmezánhoz hasonlatos sajtpótlókat, illetve a sajtszószos fogásokat is ezzel az olajos maggal vegánosíthatjuk. 

A kesudió a különféle krémlevesekben, ázsiai ragukban, gazdagabb salátákban, tojásos ételekben is tökéletes helyen van. Az sem rossz megoldás, ha tálalás előtt szórjuk meg az ételt a durván tört magokkal, de a kesudiót akár bele is főzhetjük a zöldséges vagy húsos alapon indított egytálételekbe, ragukba.

Kommentet írok

Kommentelni csak bejelentkezve tudsz!

Belépés Regisztráció
Kommentek (0)

Még nem érkezett hozzászólás, legyél Te az első!