Receptfeltöltés
Főzzünk ki a szerencsénket! – szilveszteri gasztrobabonák
2017.12.28.
Főzzünk ki a szerencsénket! – szilveszteri gasztrobabonák
Szerző: Wessely Márta

A szilveszteri babonák jóvoltából az év utolsó napjának menüje szinte adott, hiszen vannak kifejezetten tiltólistás alapanyagok és vannak olyanok, amikkel jó eséllyel alapozzuk meg a következő évünk szerencséjét.

A fogyasztandó és kerülendő élelmiszerek kapcsán azonban vannak ellentétek, hiszen az újév ünneplése az óévben indul és az újévben ér véget. De ami az óév végén még engedélyezett, azt az újévben már nem feltétlen szabad asztalra tenni.

Szárnyas, aki elkaparja a szerencsét

A közismert tiltólista élén a szárnyasok és a halak állnak, hiszen a szárnyas elkaparja a szerencsénket, a hal meg nemes egyszerűséggel elúszik vele. De ha december 31-én tesszük asztalra a sült csirkét, kínálunk pikáns csirkeszárnyat, készítünk pulykamájból falatkákat, az mind nagyon helyénvaló, hiszen az óév feledni kívánt momentumait, így könnyedén eltakaríthatjuk az újév útjából.

Viszont a pulykamájunkat még véletlenül se tekerjük baconbe, mert amíg a malac elengedhetetlen szerencseforrás január elsején, addig csak a bajt hozza ránk, ha még az óévben kerül terítékre.

Malac, aki kitúrja a szerencsét

A malacot így aztán csak és kizárólag éjfél után kínáljuk, virsli, töltött káposzta vagy egyben sült malac formájában, de alapvetően még egy másnaposságra készített sonkás tojással is megoldhatjuk a szerencse kérdéskörét. Valóban nem feltétlen kell egy egész malackát készíteni a szerencsénk végett, bőven jó, ha a vendégeink, családunk számára sült csülökkel, vagy egyben sütött karajjal, tarjával készülünk, amihez nyugodtan kínálhatunk hagymás lencsesalátát. Ha nem szeretjük a sertéshúst, de nem mondanánk le a vélt hozzájárulásról az eljövendő évünkhöz, akkor osztrák módra készítsünk marcipán malackákat és azokat faljuk fel.

Bab, lencse a töltött erszényekért

Az aprópénz, azaz a feltételezett, eljövendő gazdagságot szimbolizáló és azt elősegítő alapanyagok is az újév első napján, annak korai óráiban, azaz éjfél környékén fogyasztandók, állítólag akkor a leghatékonyabb a bab, lencse, csicseriborsó, feles borsó, vörös bab pénztárcánkra kifejtett hatása. Ha nem szeretnénk ilyen típusú hüvelyeseket enni az újév indításakor, akkor nyugodtan készítsünk valamilyen rizses fogást, a koreai hagyományok szerint az is elősegíti a bőséges pénzesőt.

Ha nem kifejezetten aprópénzből szeretnénk összeszedegetni a következő év anyagi jólétét, akkor együnk káposztát, spenótot, mángoldot vagy bármilyen leveles zöldséget, hiszen míg a lencse az aprót jelképezi, ezek a levelek az amerikai dollárt juttathatják eszünkbe és segíthetnek hozzá a meggazdagodáshoz.

chiliconcarne.jpg
Együnk –e halat vagy se szilveszterkor?

Szilveszter idején a halakkal is sok a gond. Egyes tájakon ójév napján is üdvözlik a halakat, hiszen míg az óév végén a sok bajjal, búval úsztak messzire, addig a következő szezont ezer és egy pikkelyükkel készítik elő számunkra, azaz jó óment jelentenek a pénzügyeink kapcsán. A dánok, az olaszok és többek között a svédek is osztják ezt a nézetet, így náluk az újév egy kiadós halas fogással indul. Sok helyütt azonban a hal tiltott elesége az újévnek, mert ugyan pikkelyek fedik a testét, de messze úszik a szerencsénkkel.

Kommentet írok

Kommentelni csak bejelentkezve tudsz!

Belépés Regisztráció
Kommentek (0)

Még nem érkezett hozzászólás, legyél Te az első!