Receptfeltöltés
Kinek a Márton nap, kinek a Hálaadás
2018.11.17.
Kinek a Márton nap, kinek a Hálaadás
Szerző: Wessely Márta

Az ünnep eredete ugyanis azonos, mind a Márton nap, mind a Hálaadás a bőséges termés ünnepe, a betakarítási idény végét jelentő vigasság. Az amerikaiak ünnepe egészen a XVII. század első harmadáig vezethető vissza, amikor az angol puritánok a tél közepén megérkeztek, majd letelepedtek az Újvilágban, de az ismeretlen vidék kegyetlen volt hozzájuk, mire kitavaszodott sokuk meghalt. Ám ekkor nem várt segítséget kaptak az itt élő indiánoktól, a wampanoag-októl, akik megmutatták nekik, hogy hogyan boldoguljanak új hazájukban. Az eredmény nem is maradt el, bőséges terméssel zárták az idényt, amelyet egy nagy hálaadó vacsorával ünnepeltek meg, amire a helyi indián közösség tagjait is meginvitálták.

Az első hálaadások időpontjai még nem voltak fixek, a szezon végén megrendezett események azonban egyre népszerűbbek lettek az angol telepesek között, a függetlenségi nyilatkozat után nem sokkal már nemzeti ünnepé emelték a Hálaadást, amely jó közös platformként szolgált polgárháborútól sújtott Egyesült Államokban, éppen ezért Lincoln indítványára november utolsó csütörtökét a Hálaadás napjának nyilvánították, nemzeti ünneppé hivatalosan az 1940-es évek elején vált.

A pontos dátumtól és a nemzeti ünneppé avanzsálástól függetlenül a Thanksgiving Day a XVIII. század vége óta az Egyesült Államok egyik legnagyobb családi ünnepe, amihez számtalan hagyomány kötődik. 

Mi kerül Hálaadáskor az asztalra?

Nagyjából azt a bőséget próbálják az amerikai háziasszonyok imitálni, ami az angol telepeseket várta a bő termést követő első ünnepi vacsorán. A XVII. századi menü kukoricából, babból és sütőtökből állt, illetve különféle húsokból, többek között pulykából.

A pulykát általában valamilyen, gazdag zsemlés töltelékkel töltve sütik ropogósra. A töltelékek mibenléte családonként változik, vagy ahol kifejezetten pikáns, gyömbéres, zöld fűszerekben gazdag zsemletöltelék kerül a pulykába, és olyan is van, ahol a visszafogottabb hagymás-diós töltelék a család kedvence.

A pulykát gyakorta ültetik zöldségágyra, azaz pucolt gyökérzöldségekkel bélelt tepsibe kerül a töltött szárnyas. A pulyka alatt összegyűlt szaftot a végén javasolt a sült zöldségekkel összeturmixolni, finoman fűszerezni, esetleg sűríteni vagy beforralni, és a kapott szósszal, angolul gravy-vel meglocsolni a tányérra szedett pulykaszeleteket.

A pulykán kívül fix eleme a vacsorának a burgonyából vagy édes burgonyából készített püré. Ezen kívül terítékre kerül a finoman ízesített – gyakorta citrommal, köménnyel, mustármaggal hangolt - párolt kelbimbó, illetve a párolt zöldbab is, amit szintén előszeretettel fűszereznek mustármaggal. Szintén az ünnepi asztalon a helye a tőzegáfonya dzsemnek vagy szósznak, amely sokszor chilivel és egy kis korianderrel ízesített. Természetesen a kenyér szintén a vacsora része, kukoricalisztes veknivel vagy zsemlékkel teli kenyérkosár is illik a pulyka mellé. A Hálaadás elmaradhatatlan eleme még az édes sütőtökös pite, amelyet az ünnepre való tekintettel gyönyörűen dekorálnak is.

Kommentet írok

Kommentelni csak bejelentkezve tudsz!

Belépés Regisztráció
Kommentek (0)

Még nem érkezett hozzászólás, legyél Te az első!