Receptfeltöltés
Köretkörkép: Polenta
Köretkörkép: Polenta
Szerző: Wessely Márta

Az őszi időszakban előtérbe kerülnek a tartalmasabb fogások, és ezekhez a gazdag ételekhez megfelelő köret is dukál. A krumpli-tészta-rizs háromszögből jó kitörést jelent a polenta, azaz a kukorcamálé, amit számos módon elkészíthetünk.

A kukoricagríz remek alapanyag, sokféle módon felhasználható és viszonylag tempósan lehet belőle reggelit, főfogást, köretet, levesbetétet vagy épp desszertet készíteni.

Kását reggelire!

Az utóbbi években egyre nagyobb teret hódítanak a meleg reggelik, lassan megértjük, hogy valóban érdemes, ha nem is tele hassal, de valamilyen meleg, laktató, vagy inkább kellő energiát adó fogással a gyomrunkban útnak indulni. A zabkása, a melegített granolával megszórt gyümölcs mellett a kukoricakása szintén tökéletes választás, hiszen sósan és édesen is fogyaszthatjuk. A tejben megfőzött polentát gazdagíthatjuk egy kis tejszínnel vagy egy darabka vajjal, adhatunk hozzá reszelt sajtot, fűszerezhetjük friss zöld fűszerekkel, de hangolhatjuk édesre is, ha egy kevés aszalt gyümölcsöt, pirított mandulát és egy kis mézet keverünk a készre főzött grízbe.

Polentát a levesbe!

A polenta kitűnő alternatívája a nokedlinek vagy a csipetkének. A sűrű puliszkamasszából szaggatott golyókat hagyjuk márványlapon vagy olajjal megkent deszkán kihűlni. A kihűlt gombócokat tálakba szedjük, majd erre merjük rá a forró levest.

Polenta, mint töltelék

A kukoricagríz ideális töltelék, jó nedvszívó képességének köszönhetően segít megkötni a különféle alapanyagokat, használhatjuk fasírozottakhoz, rakottasok töltelékébe, töltött szárnyasokhoz, zöldségekhez előkészített masszákhoz.

Polentaköret

A kukoricagrízt sokféleképp köretté nemesíthetjük. Készülhet belőle egyszerű, sajttal, fűszerekkel, túróval átkevert kása, amely sült húsok, raguk vagy épp grillezett zöldségek, sült tök mellé is adható. A kész masszát azonban hagyhatjuk hűlni is, majd a darabolt puliszkát rostlapon vagy egy nagyobb serpenyőben átsüthetjük. Egy ilyen szelet gríztorta tökéletes körete vagy akár feltéte is lehet a sóskának, spenótnak. Az átsütött polentát köretként adhatjuk tartalmasabb húsos raguhoz, de tejföllel, túróval, esetleg ordával vagy gomolyával és sok-sok szalonnapörccel is nyugodtan tálra tehetjük.

Kukoricagríz, mint főfogás

A klasszikus puliszka mellett, a polentából számos egytál készíthető, amelyekhez az előre megfőzött, hűlni hagyott, majd szaggatott és formázott polenta adja az alapot. Erre rétegezhetünk különféle ragukat, zöldséget, vastagon megszórhatjuk sajttal, a lényeg, hogy az egymásra rakott rétegekből álló fogást a végén gondosan süssük át.

Grízpuding, grízkoch, édes málé

A kukoricadarából desszertet is alkothatunk, a reggeliként már bevált édes kukoricakásából elegáns pohárdesszertet készíthetünk, illetve a grízt – a rizzsel azonos módon – felfújtként szintén megsüthetjük. A grízfelfújthoz nagyon jól passzolnak a frissen eltett lekvárok vagy az ősz gyümölcseiből készített fűszeres raguk, mártások. A grízt ezen kívül belekeverhetjük egyensúly tésztákba, illetve különféle túrós, ricottás édességekhez, süteményekhez.

Kommentet írok

Kommentelni csak bejelentkezve tudsz!

Belépés Regisztráció
Kommentek (0)

Még nem érkezett hozzászólás, legyél Te az első!