Receptfeltöltés
Kukorica a konyhában
Kukorica a konyhában
Szerző: Wessely Márta

A meleg tavasznak köszönhetően már most, július elején megjelentek a megfizethető és szép kukoricák a piacokon, boltokban. A friss kukorica íze semmivel össze nem téveszthető, édes és zsenge, érdemes a nyári időszakot kihasználni és nem csak sós vízben főve enni, egyik csövet a másik után.

Kukorica a grillen

A friss csöves kukorica legjobb felhasználási módja a grillezés. A nyári grillpartik sztárja lehet a különféle fűszervajakkal készített kukorica, illetve a balkáni stílusban készített, pirított kukorica. A vajas sült kukorica esetén semmi más dolgunk nincs, mint a kukoricát takaró leveleket óvatosan lehúzni, hátra kötni, a cső szemeit zöld fűszeres vajjal alaposan megkenni, majd a csövet egy nagyobb darab, kifejezetten grillezéshez ajánlott alufóliába csomagolni és addig sütni, amíg a szemek meg nem puhulnak. A fűszervaj ízesítése sokféle lehet, készíthetünk borsos-citromos vajat, amiben tört bors és kezeletlen citromhéj adja meg a vaj karakterét, de korianderes, kakukkfüves, rózsaborsos vagy éppen himalájai sóval kevert vajjal is bekenhetjük a sütni kívánt csövet.

PKM tipp: Fűszervaj helyett vékonyra szelt baconbe is csavarhatjuk a kukoricacsöveket.

A balkáni pirított kukoricánál ennyi dolgunk sincs, itt csak a hátrakötött levelű csöveket a grill szélére kell tenni és óvatosan addig sütni, amíg szépen meg nem barnulnak a szemek.

Mikróban főtt kukorica

Ha nem szeretnénk grillezni, de vízben sem főznénk, akkor érdemes kipróbálni a csuhéban mikrózást. Ennél egyszerűbb módja valóban nincs a kukorica készítésének, hiszen csak be kell tenni a friss csövet a mikróba és néhány perc után csipesszel kiszedni, rácsra téve hagyni kicsit hűlni, majd a leveleket lefejtve elfogyasztani. A grillezéskor használt fűszervajakat az így készített kukoricánál is bevethetjük, kifejezetten jól áll a fűszeres vaj a friss, zsenge zöldségnek.

Kukoricasaláta

A friss főtt kukorica szemeit nem csak magukban ropogtathatjuk el, hanem különféle salátákat is készíthetünk belőlük. A klasszikus majonézes saláta mellett számlatan más módon is tányérra kerülhetnek a csőről lehántott szemek. A kukoricából készíthetünk avokádóval és salsával mexikói ihletésű, könnyű, de tartalmas salátát, összekeverhetjük friss kápia paprikával, kockázott paradicsommal, apróra vágott uborkával és egy kevés szója szósszal, fűszerezhetjük friss petrezselyemmel, korianderrel, citromlével vagy lime héjjal.

Kukoricaropogós

A friss szemeket számtalan fogásba kombinálhatjuk, lehet belőlük kukoricaropogós is, ahol a szemeket sűrű palacsintatésztával összefogatjuk, fűszerezzük és kevés olajon kisütjük. A ropogóst könnyedén alakíthatjuk. Tehetünk bele más zöldségeket, illetve a megfelelő célliszt használatával könnyedén gluténmentessé is tehetjük. Az elkészült, papírtörlőn lecsepegtetett ropogósokat friss kevert salátával és fűszeres mártogatóssal kínáljuk. Mártásnak jó választás lehet az enyhén fokhagymás tejföl, vagy a snidlinggel kikevert görög joghurt.

Kommentet írok

Kommentelni csak bejelentkezve tudsz!

Belépés Regisztráció
Kommentek (0)

Még nem érkezett hozzászólás, legyél Te az első!