Receptfeltöltés
Lazac az ünnepi asztalon
Lazac az ünnepi asztalon
Szerző: Wessely Márta

A karácsony közeledtével egyre gyakrabban merül fel a kérdés: Mi kerüljön az ünnepi asztalra? Mi legyen a menü? S erre a kérdésre sok esetben a hal a biztos válasz. A megszokott halászlé és egyben sült halak mellett vagy helyett szenteste nyugodtan kínálhatunk lazacot is, amelyet szinte mindenki kedvel, arról nem beszélve, hogy könnyedén és sokféleképpen elkészíthető.

Lazac az előételekben

A lazacnak nem feltétlen a főfogásoknál kell domborítania, az ünnepi hangvételhez már a közös étkezés elején is hozzájárulhat. Az apró vendégváró falatkák, kanapék, töltött tojások vagy épp sós fánkok ideális alapanyaga a lazactörmelék, amelyet egyszerűen feldolgozhatunk, kis krémsajttal, fűszerekkel összeboronálva remek krémet készíthetünk. A tört, zúzott lazachúst csak ki kell kevernünk a krémsajttal, túróval, görög joghurttal, vajjal vagy épp a főtt tojások sárgájával, kevés kaporral, citromhéjjal vagy kevés citromlével ízesíteni és máris tölthetjük vele az égetett tésztát, a tojásfehérje csónakot, vagy kenhetjük a kész krémet egy szeletnyi pirítósra, kisebb pogácsára.

Ezeket a kencéket frissen sütött vagy lazacból is elkészíthetjük. Ebben az esetben egy kicsit intenzívebb fűszerezés is megengedett, s dekoráció gyanánt egy kevés lazackaviárt is bevethetünk.

Lazac a levesekben

A lazactöret  illetve a belőle készített falatkákat a levesben szintén felhasználhatjuk, de ha igazán finom lazacos betétet szeretnénk, akkor az apró kockára vágott halat pirítsuk le és tálalás előtt mindenkinek kanalazzunk a tányérjába egy-egy adaggal.

Lazacderék bőrén sütve

A legegyszerűbb és talán a legkelendőbb lazacos főétel. Könnyen elkészíthető, csak be kell tartani a halsütés szabályait és nem szabad túlságosan sokáig hőkezelni a halat. A roston sütött lazachoz jól illik a petrezselymes burgonya, de pennével vagy pirított gnocchival, édesburgonyával, esetleg marokkói petrezselyemsalátával is nyugodtan kínálható. A halhoz adhatunk különféle mártásokat, ezek között nagy népszerűségnek örvendenek a majonézes, tejszínes mártások, amiket zöld fűszerekkel, kevés gyömbérrel, fehér borssal vagy rózsaborssal is fűszerezhetünk.

A lazacra különféle rétegeket is halmozhatunk, illetve a rétegekkel együtt vagy attól függetlenül pácolhatjuk is a húsokat. A lazachoz jól illik a zöld fűszeres morzsakéreg, illetve a csonthéjasokkal, dióval, mogyoróval, pekándióval készített morzsa. A lazacot a sütés előtt kell ezzel a kéreggel megszórni vagy ebben meghempergetni. Ízben és textúrában is sokat ad a fogáshoz.

Lazacwellington

A lazacwellington nem más, mint a wellington bélszín hagyományaira épülő vegetáriánus ünnepi fogás, amelyben a bélszín helyett lazacot sütünk a tésztakéregben. Az elkészítéshez jó a klasszikus gombás töltelék, de a lazac mellé javasolt kipróbálni a spenótos, parmezános, fokhagymás tölteléket is. A lazacwellingtonban az is könnyebbség a bélszínes változathoz képest, hogy könnyebben és biztosabban megpárolódik a hús a sütés közben, így a végeredmény mindenki számára élvezetes lesz.

PKM tipp: Még több karácsonyi fogást, tippet, trükköt találhatunk a Príma Konyha Magazin decemberi számában!

Kommentet írok

Kommentelni csak bejelentkezve tudsz!

Belépés Regisztráció
Kommentek (0)

Még nem érkezett hozzászólás, legyél Te az első!