Nem is akármikor, a legrekkenőbb nyárban ünnepelhetjük együtt az egész bolygóval a létező legjobb édességet, búbajaink feledtetőjét, alakunk megrontóját, az ellenállhatatlan csokoládét!
Az ünnep létrejöttét 2009-re teszik, ekkortájt már sokhelyütt ünnepelték ezen a napon a csokoládét, idén pedig már tizedjére örülünk együtt. Természetesen a dolog nem ilyen egyszerű, a tejcsokoládé külön is ünnepelendő július 28-án, és a fehér csokoládé ugyancsak megérdemel egy saját napot, szeptember 22-én.
Csokoládé történelem
A ma főleg szilárd, táblás formában, bonbonként fogyasztott csokoládét az aztékok először nagy valószínűséggel folyékony formában fogyasztották, édesítés nélküli italként. A mai kor csokoládé rajongói számára jó eséllyel közel élvezhetetlen lett volna az a fűszeres, darabos, csípős ital, amit az aztékok szentként tiszteltek. A xocolatl világkarrierjéhez kellettek a spanyolok, akik ugyan kitartóan és eredményesen dolgoztak az azték kultúra teljes elpusztításán, de pont nekik köszönhetően a csokoládét – szépen, lassan – megismerte és megszerette az egész világ.
Szépen, lassan, ahogy az alapanyag ismerete, a kísérletek és a technológia fejlődése engedte. A csokoládé ugyanis nehezen adta meg magát. A kakaóbab feldolgozásának évszázados múltja, bevett lépései csak egy pörkölt babhoz vezettek, ahonnan hosszú volt még az új a ma ismert krémes, lágy, csábító édességig.
Az európai utat a csokoládé számára a spanyolok mellett a franciák és a hollandok biztosították. A krémességet a konsírozás, a konsológépek feltalálása teremtette meg, addig a kapott masszát csak cukorral elkeverve fogyasztották, a tömböket a folyékony csokoládé előállításához használva fel.
Az áttörést a svájciak érték el. A ma is méltán népszerű Nestlé és Lindt volt az, aki megteremtette a tökéletes csokoládét. Lindt feltalálta a konsírozást, amelynek köszönhetően a csokoládé darabossága, szemcséssége végleg a múlté lett, Nestlé pedig rájött arra, hogy az elképesztően intenzív ízt egy kevés sűrített tejjel hogyan lehet finomítani, lágyítani, neki köszönhetően az évezredes csodaitalból 1875-ben megszületett az első táblás tejcsokoládé.
Csokoládék a világ körül
A csokoládénak számtalan fajtája létezik, már csak a kakaóbab fajtái és termőterületei alapján szelektálva is számtalan változat található. Ha ehhez hozzávesszük a tejcsokoládé, az étcsokoládé és a szigorúan csokinak nem tekinthető, de kakaóvaj alapja miatt mégis annak tekintett fehér csokoládét, akkor a helyzet tovább bonyolódik.
Ezek után beszélhetünk - a különféle táblás csokoládék mellett – a belgák által megalkotott töltött csokoládékról, amelyeknél a korpusz, azaz a csokoládékéreg mibenléte mellett további alternatívákba futunk, hiszen nem mindegy, hogy ezek a korpuszok mivel vannak töltve…
Bárhogy is legyen, ma van a napja, hogy megünnepeljük a világ legkedveltebb édességét. Hogyan máshogyan, mint egy darabka jó minőségű csokoládéval, egy falatnyi bonbonnal, vagy akár egy egész táblával.
Még nem érkezett hozzászólás, legyél Te az első!