Receptfeltöltés
Még szép, hogy a csokoládénak is van világnapja!
2019.07.07.
Még szép, hogy a csokoládénak is van világnapja!
Szerző: Wessely Márta

Nem is akármikor, a legrekkenőbb nyárban ünnepelhetjük együtt az egész bolygóval a létező legjobb édességet, búbajaink feledtetőjét, alakunk megrontóját, az ellenállhatatlan csokoládét!

Az ünnep létrejöttét 2009-re teszik, ekkortájt már sokhelyütt ünnepelték ezen a napon a csokoládét, idén pedig már tizedjére örülünk együtt. Természetesen a dolog nem ilyen egyszerű, a tejcsokoládé külön is ünnepelendő július 28-án, és a fehér csokoládé ugyancsak megérdemel egy saját napot, szeptember 22-én.

Csokoládé történelem

A ma főleg szilárd, táblás formában, bonbonként fogyasztott csokoládét az aztékok először nagy valószínűséggel folyékony formában fogyasztották, édesítés nélküli italként. A mai kor csokoládé rajongói számára jó eséllyel közel élvezhetetlen lett volna az a fűszeres, darabos, csípős ital, amit az aztékok szentként tiszteltek. A xocolatl világkarrierjéhez kellettek a spanyolok, akik ugyan kitartóan és eredményesen dolgoztak az azték kultúra teljes elpusztításán, de pont nekik köszönhetően a csokoládét – szépen, lassan – megismerte és megszerette az egész világ.

Szépen, lassan, ahogy az alapanyag ismerete, a kísérletek és a technológia fejlődése engedte. A csokoládé ugyanis nehezen adta meg magát. A kakaóbab feldolgozásának évszázados múltja, bevett lépései csak egy pörkölt babhoz vezettek, ahonnan hosszú volt még az új a ma ismert krémes, lágy, csábító édességig.

Az európai utat a csokoládé számára a spanyolok mellett a franciák és a hollandok biztosították. A krémességet a konsírozás, a konsológépek feltalálása teremtette meg, addig a kapott masszát csak cukorral elkeverve fogyasztották, a tömböket a folyékony csokoládé előállításához használva fel.

Az áttörést a svájciak érték el. A ma is méltán népszerű Nestlé és Lindt volt az, aki megteremtette a tökéletes csokoládét. Lindt feltalálta a konsírozást, amelynek köszönhetően a csokoládé darabossága, szemcséssége végleg a múlté lett, Nestlé pedig rájött arra, hogy az elképesztően intenzív ízt egy kevés sűrített tejjel hogyan lehet finomítani, lágyítani, neki köszönhetően az évezredes csodaitalból 1875-ben megszületett az első táblás tejcsokoládé.

Csokoládék a világ körül

A csokoládénak számtalan fajtája létezik, már csak a kakaóbab fajtái és termőterületei alapján szelektálva is számtalan változat található. Ha ehhez hozzávesszük a tejcsokoládé, az étcsokoládé és a szigorúan csokinak nem tekinthető, de kakaóvaj alapja miatt mégis annak tekintett fehér csokoládét, akkor a helyzet tovább bonyolódik.

Ezek után beszélhetünk - a különféle táblás csokoládék mellett – a belgák által megalkotott töltött csokoládékról, amelyeknél a korpusz, azaz a csokoládékéreg mibenléte mellett további alternatívákba futunk, hiszen nem mindegy, hogy ezek a korpuszok mivel vannak töltve…

Bárhogy is legyen, ma van a napja, hogy megünnepeljük a világ legkedveltebb édességét. Hogyan máshogyan, mint egy darabka jó minőségű csokoládéval, egy falatnyi bonbonnal, vagy akár egy egész táblával.

rubyszamos.jpg

Kommentet írok

Kommentelni csak bejelentkezve tudsz!

Belépés Regisztráció
Kommentek (0)

Még nem érkezett hozzászólás, legyél Te az első!