Receptfeltöltés
Húsvéti túrós fogások
Húsvéti túrós fogások
Szerző: Wessely Márta

A húsvéti asztal fontos eleme a túró, amelyet az előételekbe és a desszertekbe is érdemes belekomponálni. A vegetáriánus családtagok számára szintén jó lehetőséget kínál, ha az ünnepre egy vagy több túrós fogással készülünk.

Sárga túró, a klasszikus

A sárga túró sokáig főleg a görögkeleti vallásúak számára volt ismert, de bizonyos tájegységeken a római katolikusok között is elterjedt és ma már - vallástól függetlenül - népszerű húsvéti étel, amely jól illik a sonkához és a friss kalácshoz is. A sárga túróban minden benne van, amit a nagyböjt ideje alatt nélkülözni kellett, gazdagságával a böjt végét hirdeti a húsvéti asztalon. A sárga túró egyébként nem más, mint sok tojással, vaníliával és cukorral készített friss sajt, amelyet aszalt gyümölcsökkel, mazsolával kevernek el, mielőtt vászonzsákba kötnék és alaposan lecsepegtetnék. A túró formázható, az orosz mintára különféle sajtformázó keretbe is tehető, de bármilyen alakot is öltsön ez a finomság, egy biztos, hogy hamar el fog fogyni.

Körözött: a bryndza és a túró legjobb találkozása

A tavaszi hidegtálak elmaradhatatlan kelléke a körözött, amelynek elkészítésére szinte minden háziasszonynak megvan a jól bevált receptje. A körözött lényege az ízében rejlik, a túróval készített fogásban fontos szerephez jut a juhtúró, azaz a bryndza, amelynek gazdag, kissé túl agresszív ízéhez feltétlen kell a lágyabb, kevésbé telt aromájú tehéntúró. A körözött krémességét megteremthetjük azzal, hogy a kétféle túrót szitán áttörjük, de jó megoldás, ha kevés vajjal, sajtkrémmel összedolgozva készítjük el a krémet. A körözöttet fűszerezhetjük újhagymával, snidlinggel, turbolyával vagy akár a szezon egyik nagy kedvencével, medvehagymával is.

Túrós rétes, túrós pite, túrós kalács és túrós pogácsa

A különféle túrókrémek mellett, a locsolókat túrós süteményekkel, sós falatokkal is várhatjuk. A túrótortát akár sütés nélkül is elkészíthetjük, a túrót lazíthatjuk joghurttal, tejföllel vagy sűrű kókusztejjel, kedvünkre édesíthetjük, keverhetünk bele különféle aszalványokat, izlésünk szerint fűszerezhetjük és az általunk választott állati- vagy növényi eredetű zselírozó anyaggal könnyedén összefogathatjuk.

Ha sült túrótortában gondolkodtunk, akkor érdemes tojásban gazdag módját választani az elkészítésnek. A tojássárgájával színezett, ízesített tortát könnyedén lazíthatjuk a tojásfehérjék felvert habjával. A túrótorta alap tölteléknek is kitűnő, a gazdag krém mehet a réteslapok közé, illetve készíthetünk hozzá omlós pitetésztát is. Az édes túrótölteléket nyugodtan ízesíthetjük egy kevés friss kaporral.

turos-retes.jpg

A túró a húsvéti asztalra szánt kalácsba is belesülhet. Egy kevés túrót - szitán áttörve – magához a tésztához is adhatunk, ettől gazdagabb lesz a tészta, de óvatosan bánjunk vele, mert könnyen elnehezítheti, és akkor nem lesz olyan lukacsos és foszlós a végeredmény. Töltelékként viszont könnyedén belekomponálhatjuk a kalácsba. A villával megtört, tojássárgájával összeforgatott túrót egy kevés vaníliával és kandírozott citrushéjjal (jöhet a narancs és a citrom is) ízesítve kenjük el a kinyújtott tészta teljes felületén, majd a feltekert tésztán csavarjunk egyet vagy kettőt és így fektessük be egy szögletes, sütőpapírral kibélelt őzgerincformába.

A hétfői locsolóknak pedig süssünk túrós pogácsát, amely másnapra sem szárad ki, a túrótól gazdag beltartalmú tésztával könnyen dolgozhatunk, ízesíthetjük kedvünk szerint, adhatunk hozzá reszelt parmezánt, tört magvakat, lenmagot, tökmagot, fekete szezámmagot, kevés édes pirospaprikával színezhetjük és ízesíthetjük a pogácsánkat, sőt akár olyan pirosra is alakíthatjuk a tésztát, hogy tojás helyett ezt vigyék a locsolkodni érkezők.

Kommentet írok

Kommentelni csak bejelentkezve tudsz!

Belépés Regisztráció
Kommentek (0)

Még nem érkezett hozzászólás, legyél Te az első!