Receptfeltöltés
Mértékletes ünneplés
2019.12.22.
Mértékletes ünneplés
Szerző: Wessely Márta

A karácsonyi időszakban hajlamosak vagyunk kicsit elengedni a gyeplőt. Igaz, ilyenkor mindenki szeretetnyelve a főzés lesz, a családlátogatások alkalmával elkerülhetetlen a kóstolás, a tányér tisztára törlése. Ennek ellenére, vagy pont ezért, érdemes tudatosan készülni az ünnepi evésekre, hogy a beigli mellett ne a bilagit legyen a legtöbb, amit az év végén fogyasztottunk.

A megnövekedett fogyasztásunk az ünnepi időszakban szinte állandósulni látszik. A vendégségekben kóstolt finomságok, a kiadós – a hétköznapokban nem fogyasztott – zsíros, nehéz, kalóriadús ételek, a pihenésnek köszönhetően időben jobban megjelenő kisétkezések, kiadós tízóraik, kávézások, brunchok, és uzsonnák mind-mind telítik a szervezetünket.

Sokan azt gondolják, hogy a karácsonyi traktára előre fel lehet készülni, kalóriaszegény életmóddal, sok mozgással, vagy épp abban hisznek, hogy az újévi fogadalmaik egyike lehet a „Leadom az ünnep alatt felszedett felesleget.”, azaz arra törekszenek, hogy az ünnep után kemény fogyókúrába vagy életmódváltásba kezdenek. Nekik sajnos rossz hír, hogy az emésztőrendszerünk nem bánik ilyen nagyvonalúan a rátukmált ételekkel, kalóriákkal, a folyamatos megterhelő evéssel a szervezetünkre is extra terhelést teszünk, akár koplaltunk előtte, akár utána kívánjuk visszavenni a tempót.

Azzal, hogy a szokásosnál jóval többet eszünk, anyagcserénket is igen nagy próba elé állítjuk. A extra mennyiségű étel feldolgozása megemeli a pulzust, ami a magas vérnyomással, szívproblémákkal küzdők számára igencsak veszélyes. A feleslegesen felpörgetett anyagcsere folyamatok ugyanis növelik a szívinfarktus kockázatát. A mértéktelen ételfogyasztás hatására megnövő vérnyomás nem csak a diagnosztizált betegek esetében jelent rizikót, hanem a kezeletlen magasvérnyomás-betegséggel együtt élők számára is veszélyt jelenthet.

Ugyanígy problémát okozhat a túlzott zsírfogyasztás, ami megemeli a vér koleszterinszintjét, ami vezethet akár szívkoszorúér-gyulladáshoz, és ebből – szerencsétlen esetben – akár egy szívroham is kialakulhat.

Az epe szintén megsínyli a túl sok evést, és a túl sok zsírt. Akinek hajlama van az epegörcsre, az különösen figyeljen erre, de az egyébként tünetmentes fogyasztók körében is okozhat epebántalmakat a mértéktelen ételfogyasztás.

Próbáljuk meg megtalálni az arany középutat. Ha rajtunk múlik, akkor válasszunk egészségesebb ételeket, próbáljuk meg a megszokott időben, a megszokott mennyiségű kalóriát fogyasztani, mindenből mértékkel vegyünk, a bevitt kalóriát ellensúlyozzuk megfelelő mennyiségű aktivitással (sétával, korcsolyázással, vagy akár komplett edzésekkel), ügyeljünk arra, hogy este keveset vagy egyáltalán ne együnk, illetve fogyasszunk kellő mennyiségű – alkohol- és cukormentes – folyadékot.

Kommentet írok

Kommentelni csak bejelentkezve tudsz!

Belépés Regisztráció
Kommentek (0)

Még nem érkezett hozzászólás, legyél Te az első!