Receptfeltöltés
Milyen édességet hoz a nyuszi?
2019.04.18.
Milyen édességet hoz a nyuszi?
Szerző: Wessely Márta

Az utóbbi néhány évben látványos változáson megy keresztül a húsvétkor beszerzésre kerülő édességek piaca, egyfelől a gyártók igyekeznek követni a trendeket, másrészt a fogyasztók igénye, elképzelése folyamatosan alakul, változik.

A csokinyúl uralma töretlen

A csokinyúl és a tőle elválaszthatatlan csokitojás több évtizedes uralma nincs veszélyben, a piac változásai ellenére a lakosság nagymértékben hű maradt ezekhez a finomságokhoz, az ünnep kapcsán eladott édességek nyolcvan százaléka vagy csokinyuszi vagy valamilyen töltött, esetleg üreges csokitojás. Természetesen ez nem véletlen, az ünnep részét képezi a tojás szimbolikája, az újjászületés, és a termékenységet jelképező nyúl is több száz éve, nagyjából a XVI. század óta – a németeknek köszönhetően - ennek az időszaknak a jelképévé vált (igaz, jóval később, mint a tojás), mint a tavaszi napfordulóhoz, a termékenységhez, az új élet születéséhez köthető szimbólum.

Nem mindegy, hogy mit tojik a nyuszi

Ahogy a karácsonyi édességeknél is látszik, a Húsvét kapcsán adott, vett desszerteknél ugyancsak előtérbe került a minőség: inkább kevesebb, de magasabb minőségű, prémium édesség kerül a kosarunkba, a tejbevonót lassan kiszorítja a magas kakaótartalmú csokoládé, illetve kedvelt és keresett a tavalyi év szenzációja, a negyedik csokoládé, a gyümölcsös, savas ízjegyekkel rendelkező rózsaszínes ruby.

A hagyományos, üreges tej- és étcsoki termékek köre olyan újdonságokkal bővült, mint a rubinvörös csokoládétojás, a sajttorta ízvilágát idéző csokinyuszi, illetve újabb kedves erdei állat, a mókus szintén csatlakozott az ünnephez, stílszerűen törökmogyoróval dúsított csokoládéfigura formájában – tudjuk meg a Magyar Édességgyártók Szövetségének szezonális közleményéből.

Azaz az új ízek és a különböző ízek párosítása az, amivel az készítők tudják fokozni ünnepi finomságok nyújtotta élményt, így született nem csak a mogyorós mókus és a rubinszínű csokitojás, hanem olyan édességek is piacra kerülnek, amelyeket a kókusz-karamell, kókusz-mandula, alma-lime, vagy épp az eper-mogyoróvaj ízkombináció jellemez majd. 

Nem csak a belső számít

A külsővel szintén hódítanak a szezon sztárjai, egyre színesebb, izgalmasabb bevonattal jelennek meg a termékek, nagyon sok korosztályra, nemre célzott ajándékot, meglepetést tartogató cikk van a piacon, illetve a pucér termékek is megjelentek az utóbbi években, ahol a gyártó - a színes csomagolás elhagyásával - a termék belső kiválóságára kívánja felhívni a figyelmet.

Egészséges nassok a nyuszi kosarában

Amíg régen egyértelműen a tej- és étcsokoládé figurák és tojások képezték az ajándékot gyerekek és locsolók számára is, addig mára már a superfood ugyancsak megjelent a mértékletes, tudatos táplálkozást folyatató felhasználók húsvéti kosaraiban, többek között különféle aszalványok, gyümölcsös, magvas szeletek, tallérok formájában.

Kommentet írok

Kommentelni csak bejelentkezve tudsz!

Belépés Regisztráció
Kommentek (0)

Még nem érkezett hozzászólás, legyél Te az első!