Receptfeltöltés
A tojásos reggelik koronázatlan királya: Eggs Benedict
A tojásos reggelik koronázatlan királya: Eggs Benedict
Szerző: Wessely Márta

Egy jól elkészített Eggs Benedict akár egy egész étterem, bisztró, reggeliző mibenlétét meghatározhatja, igazi zászlóshajó, amely a tisztességgel elkészített, igényes reggelik üzenetét hordozza.

A jó Eggs Benedict elkészítése természetesen nem kivitelezhetetlen, de igényel néhány dolgot: jó alapanyagokat, konyhai ismereteket és alázatot. Ha ezek megvannak, akkor a végeredmény is meggyőző lesz.

Az Eggs Benedict történet

Természetesen az Eggs Benedict is több eredettörténettel büszkélkedhet, mint a nagy klasszikusok. Az egyik történet szerint az 1860-as évek Amerikájában, a francia születésű, Párizsban tanult Charles Ranhofer, a Delmonico étterem séfje volt az, aki az egyik törzsvendég, egy bizonyos Mrs. LeGrand Benedict számára készített valami újdonságot. Ranhofer történetét bizonyítja a tény, miszerint az 1894-ben kiadott The Epicurean című szakácskönyvében ott a recept: Eggs à la Benedick, és a leírás is megfelel az általunk ismert klasszikusnak.

Érdemes megjegyezni, hogy Charles Ranhofer nem csak ezzel a tojásétellel rukkolt elő, ismerőseiről és kedvenceiről számos kreációját nevezte el, így született a Dumas saláta vagy a Sarah Bernard ihlette krumpli.

benedictwaldorf.jpg

Az Eggs Benedict születésével kapcsolatos másik legenda egy ponton egyezik Charles Ranhoferével, Amerikában játszódik. 1894-ben a New York-i Waldorf-Astoriában, ahol egy ott tartózkodó vendég, név szerint Lemuel Benedict tőzsdeügynök a reggelire kért vajas pirítósát, a mellé kínált szalonnával és a mártott (azaz buggyantott) tojásokkal egy fogássá tette, megfejelve mindezt egy kevés hollandi mártással. A legenda szerint a látványos és újszerű fogás a Waldorf saláta atyjának, Oscar Tschirky-nek is megtetszett, kis módosításokat eszközölt rajta, a húsos szalonnát sonkára cserélte, a vajas pirítóst pedig angol muffinra, majd fel is tette az étlapra.

benedictwaldorfetlap.jpg

Milyen is a jó Eggs Benedict?

A jó Eggs Benedict-nél az össztevők tökéletes összhangba kerülnek. Azaz kell az english muffin, amit készíthetünk otthon, de kisebb-nagyobb láncok kínálatában is előfordul már. Ez a laza bélzetű, kelt tésztás, zsemlére emlékeztető péksütemény nálunk kevéssé ismert, talán csak a nagyobb gyorséttermi láncok reggelijében találkozhattunk hasonlóval. A muffin szó megtévesztő, a péksütemény maga nem édes. A kevés vajjal készített kenyértészta meglehetősen lágy, formázás után egy kevés kukoricalisztbe forgatva kell tepsire tenni és aranybarnára sütni.

Az Eggs Benedict másik sarokköve a buggyantott, mártott vagy posírozott tojás, amelynek elkészítésére számtalan trükk létezik. A kissé savas vízben érdemes egy kanállal örvényt létrehozni és ebbe önteni a tojást, így nem csak a sav segíti a tojás egyben maradását, hanem az örvény is nekünk dolgozik, nem engedi, hogy a tojásfehérje leváljon a sárgájáról. A buggyantott tojást soha ne lobogó, inkább gyöngyöző vízben főzzük, nagyjából három percig.

Az utolsó kihívás ebben az ételben a hollandi mártás. A francia anyamártások egyikeként is ismert hollandi mártás alapja a vaj és a tojás, amelyet minimálisan ízesítenek, egy kevéske citomlével, sóval és frissen őrölt borssal. A vajat a tojással gőz felett kell simára keverni, ez adja a mártás nehézségét, ügyelni kell rá, hogy nehogy túl nagy hőt kapjon és kicsapódjon.

Az Eggs Benedict összeállítása meg már gyerekjáték. Alulra kerül egy fél angol muffin, vajjal megkenve, erre kerül a finoman pirított sült sonka vagy húsos szalonna, esetleg mindkettő, majd két kisebb vagy egy nagyobb buggyantott tojás és végezetül a hollandi mártás.

Variációk Eggs Benedictre

Az Eggs Benedictet számos ponton módosíthatjuk. Egyrészt az english muffint cserélhetjük le jóféle vajas pirítósra (tisztelegve az egyik lehetséges feltaláló, Lemuel Benedict előtt), de friss pirított bagette, császárzsömle, egészen friss ciabatta, focaccia, sós gorfi is megteszi alapnak. Péksütemény helyett zöldséges röstin szintén kínálhatjuk.

A sonka vagy szalonna helyett/mellett kerülhet a péksüteményre blansírozott zöldség, cukkiniből vagy más zöldségből készített fasírt, zöldségtempura, párolt mángold vagy spenót, füstölt vagy sült lazac, makréla, tonhal, szardínia. A húsokat és a zöldségeket kiválthatjuk grillezett ananász- vagy körteszeletekkel, esetleg karamellizált őszibarackot is tehetünk a szendvicsünkbe.

Erre jöhet a tojás, amit szintén variálhatunk. Formában sült tükörtojással, friss rántottával vagy egy kisebb omlettel szintén helyettesíthetjük a buggyantott tojást, a lényeg, hogy legyen meg az alapanyag szaftossága, azaz viszonylag lágy rántottában, omlettben vagy tükörtojásban gondolkodjunk.

A változatok közül kedvelt a sajtos Eggs Benedict, ahol egy szeletnyi félkemény sajt kerül a tojás tetejére, ami legtöbb esetben egy nem túl érett cheddar.

Természetesen az sem szentírás, hogy az ételt hollandi mártással zárjuk, sima majonézzel, sajtszósszal vagy bármilyen más fűszeres mártással nyakon önthetjük a tojást. Ezeket a mártásokat fűszerezhetjük, az Eggs Benedictnek nagyon jól áll a kapor, a snidling, de friss korianderrel, bazsalikommal is ízesíthetjük. A mártásra szórhatunk pirított magvakat, reszelt sajtot, kerülhetnek rá különféle friss csírák (pl. borsócsíra vagy retekcsíra).

benedictspargas.jpg

Ahol biztosan jó Eggs Benedictre lelünk: Kempinski Hotel Corvinus

Az Eggs Benedict tipikusan az a tojásétel, amelyet szeretünk étteremben, bisztróban fogyasztani. Az összetevői ugyan nem komplikáltak, de igénylik a szakértelmet és valljuk be, igazán kényelmes dolog, egy jó hétvégi reggeli vagy brunch, ahol nem nekünk kell a megfelelő pillanatban kikapnunk a tojást a vízből, a mártás elkészítésével is más bajlódik. Magyarországon egyre elterjedtebb ez a fogás, de ha szeretnénk autentikus, igazi Eggs Benedictet kóstolni, akkor érdemes ellátogatni a Kempinski Hotel Benediction brunchára, amely kifejezetten ennek a fogásnak hódol, és jól hozza azt a nagyvilági hangulatot, amelyben ez az emblematikus étel megszülethetett. A szombaton és vasárnap is elérhető Benediction origója egyértelműen az Eggs Benedict, de számos más tartalmas tojásételt is kipróbálhatunk a villásreggelijük keretében.

benedictclassicus.JPG

Kommentet írok

Kommentelni csak bejelentkezve tudsz!

Belépés Regisztráció
Kommentek (0)

Még nem érkezett hozzászólás, legyél Te az első!