Receptfeltöltés
Öt tipp, hogy hogyan grillezzünk tökéletesen zöldségeket
2019.06.22.
Öt tipp, hogy hogyan grillezzünk tökéletesen zöldségeket
Szerző: Wessely Márta

A grillszezon nem csak a húsokról szól, hanem a különféle sajtok mellett a zöldségek is mind terítékre, pontosabban rácsra kerülnek. De nem mindegy, hogy hogyan készítjük elő, és készítjük el ezeket a fogásokat!

Használjunk bátran egy kis olajat!

A zöldségek ugyanis nagyon könnyedén kiszáradnak, ha kevéske zsiradék nélkül állunk neki a sütésüknek. Nem kell nagy mennyiségű zsiradékban tocsogniuk, bővel elég, ha egy hőálló szilikon ecsettel sütés előtt, és alatta finoman beolajozzuk őket. Használhatunk olívaolajat, hidehen sajtolt kukoricaolajat, tökmagolajat, recpceolajat, olvasztott vajat, olvasztott fűszervajat. Arra ügyeljünk, hogy ne kerüljön túl sok zsiradék a zöldségekre, nehogy belobbanjon a parázs a lecsepegő zsiradéktól.

Annyi ideig süssük csak, ameddig feltétlen szükséges!

A zöldségek jelentős része nem igényel túl nagy, illetve hosszadalmas hőkezelést. Mivel kockázat nélkül fogyaszthatók nyersen is, így nincs egészségügyi oka a túlsütésnek (mint sok esetben a grillhúsoknál), azaz érdemes kísérletezni azzal, hogy hány perc után válik ízletessé a spárga, a sárgarépa, a kukorica, illetve mennyi idő kell a fóliába zárt krumplinak, hogy finoman átpárolódjon.

A nyársra tűzött alapanyagokat szabjuk hasonlóra!

A zöldségek nagyon jól mutatnak nyársra tűzve. Igazi klasszikus a hagymával, krumplival, paprikával, cukkinivel megspékelt nyárs, ahol érdemes egy kis szalonnát tűzni a sorok közé, hogy meglegyen a kellő zsiradék, illetve figyelni kell arra, hogy a falatok nagyjából azonos méretűek legyenek, különben azok, amelyek kilógnak a sorból, könnyen megéghetnek.

Ha sietünk: aprítsunk!

Bizonyos esetekben túl hosszúnak tűnik az idő, mire a krumpli a fóliában megpárolódik, vagy a kukorica grillen megsül. Ilyenkor ugyancsak érdemes a szakácskés után nyúlni, és apróbb darabokra metélni a zöldségeket, hogy könnyebben és gyorsabban átsüljenek. A zöldségeinket vághatjuk kockára, metélhetjük vékonyabb karikákra, illetve hosszúkás hasábokra is, amelyek nem csak esztétikusak, hanem a langyosra hűlt, roppanósra sütött zöldséghasábokat könnyebb különféle mártásokba, dipekbe mártva fogyasztani.

Gondolkozzunk grillbatyukban!

A zöldségeket a grillen könnyedén elkészíthetjük párolva is. Ehhez csupán jó minőségű, vastag grillfóliára van szükség, amibe összekészítjük az egyformára vágott zöldségeket, kis zsiradékkal, alaplével, borral, vízzel meglocsolva, finoman fűszerezve belecsavarjuk a fóliabatyuba, és így hagyjuk párolódni, sülni. A batyu kitűnő választás, ha személyre szabott választékkal szeretnénk kedveskedni a vendégeinknek. Komplett köreteket, zöldséges főfogásokat állíthatunk össze egy-egy ilyen csomagon belül.

Kommentet írok

Kommentelni csak bejelentkezve tudsz!

Belépés Regisztráció
Kommentek (0)

Még nem érkezett hozzászólás, legyél Te az első!