Receptfeltöltés
Konyhánk fűszerei: a fahéj
2017.11.24.
Konyhánk fűszerei: a fahéj
Szerző: Wessely Márta

A fahéj szinte minden háztartásban megtalálható, ahol néhanap készül sütemény. Az édes fogásaink nélkülözhetetlen fűszere hihetetlen gazdag történelemmel rendelkezik és széles körben felhasználható.

Ahogy a legtöbb zöld fűszer esetében elmondható, hogy gyógynövényekkel ízesítjük az ételeinket, úgy a fahéjra is igaz, hogy az ízén túl erős fertőtlenítő hatása miatt használták évezredeken keresztül. A kínaiak mellett, az ókori Európa is rajongott a fahéjért, ami nehezen beszerezhető, éppen ezért meglehetősen drága alapanyag volt. Egészen a XVI. század elejéig veszélyes karavánutakon át jutott Európába a fahéj, majd Vasco De Gama Ceylon felfedezésével megteremtette a lehetőséget, hogy a középkor embere közelebbről megismerkedjék ezzel az ízletes fakéreggel. A fahéj még ebben az időszakban is gyógyító hatásáról volt ismert, a nem éppen friss húsok tárolásához és a romlásnak indult áru „felfrissítéséhez” használták.

Fahéjas főételek

Bár a magyar gasztronómiában jellemzően a desszertek kapcsán használjuk ezt a fűszert, a sós fogásoknál is van létjogosultsága. Az ázsiai, arab konyha fűszerkeverékeiben szinte mindig jelenlévő fahéj ugyanis kis mennyiségben nagyon jól muzsikál, nem viszi el az étel ízét, nem érezni ki a fogásból, szépen belesimul az étel ízvilágába, kiteljesítve azt. A keverékeken túl érdemes a fahéjat magát is felhasználni, a paradicsomos ételeknek egészen különleges, kellemes, meleg karaktert ad, visszafogja a savasságukat. Egy picike fahéjat nyugodtan tehetünk a paradicsomlevesbe, a spagettire vagy épp pizzára szánt paradicsomszószba, a nyár örök slágerének számító lecsóba vagy épp a töltött paprika szaftjába.

PKM tipp: A karácsonyi pácolt szárnyasokhoz, kacsához, pulykához készített citrusos pácba is nyugodtan tehetünk egy kevés fahéjat, sőt még egy negyed rúd vaníliát is.

Fahéjas desszertek

A téli ünnepkör fahéj nélkül teljességgel elképzelhetetlen. A rendkívül dekoratív fűszert sok esetben nem is az ételbe tesszük, hanem az ajtóra vagy asztalra készített koszorúban kap helyet. A fahéj nagyon jól használható a különféle aprósüteményekhez, önmagában is kellemes végeredményt ad, de jól társítható szegfűszeggel, szerecsendióval, ánizzsal, csillagánizzsal, szegfűborssal, kardamommal vagy vaníliával. A fahéj kitűnő fűszere a gyümölcsöknek, a citrusfélékkel (citrom, narancs, mandarin), almával, körtével, erdei gyümölcsökkel és természetesen a szilvával készített sütemények első számú fűszere. Fahéjjal ízesíthetjük a kevert tésztáinkat, adhatunk belőle egy keveset a piskótákhoz, a töltésre szánt krémekben is ott a helye.

Az őrölt fahéj mellett minden esetben célszerű nagyobb kínai vagy ceyloni fahéjdarabot is tartani otthon. Egyrészt az őrölt fahéjnak idővel – gondos tárolás mellett is - elillan az íze, illata, másrészt bizonyos desszertek készítéséhez jó, ha van egy darabka fahéj kéznél. Tipikusan ilyen a tejberizs, illetve az ebből születő rizskoch, de a téli szezonban gyakorta készített forralt borhoz sem árt, ha van egy darabka fahéj a konyhában.

Kommentet írok

Kommentelni csak bejelentkezve tudsz!

Belépés Regisztráció
Kommentek (0)

Még nem érkezett hozzászólás, legyél Te az első!