Receptfeltöltés
Szeretjük vagy gyűlöljük: Koriander
2018.08.28.
Szeretjük vagy gyűlöljük: Koriander
Szerző: Wessely Márta

A megosztó fűszernövények koronázatlan királya, a magyar népnyelvben cigánypetrezselyemként is emlegetett, kissé poloska szagú fűszernövény, a koriander.

A koriander története

A bogárszagú növény az egyik legrégebbi gyógynövény és fűszer. A koriander már a Bibliában is említésre került, az orvostudomány atyja, a görög Hippokratész gyógyszerként történő alkalmazását javasolta, ugyanis jótékonyan hat az emésztésre. A kínaiak szerint a koriandermag hozzásegít a halhatatlansághoz, az arab Ezeregy éjszaka pedig úgy írja le a koriandert, mint a szert, amely segít a gyerekteleneken.

De nem csak a görögök, az arabok és a kínaiak kedvelték a koriandert és annak magvait, hanem már az ókori egyiptomiak, akik gyógyítottak vele, és a mumifikáláshoz is felhasználták, illetve - a görögöket szolgain másoló – rómaiak, akik szintén előszeretettel használták mint gyógy- és fűszernövényt. A Római Birodalom terjeszkedésének köszönhetően az első századra már Nagy-Britanniába is ismerték és használták a koriandert. A magjait többféle fűszerrel és ecettel összemorzsolták, majd a húsokat ebben a pácban tartósították.

A középkor és a reneszánsz viszont egészen más szemmel tekintett a kissé poloskaszagú korianderre: szerelmi bájitalt kevertek belőle és az ételekhez is főként azért adták, mert erőteljes afrodiziákumnak hitték.

Majd a spanyol felfedezőknek köszönhetően a koriander meghódította az Újvilágot és szerves részévé vált a helyi konyháknak.

A friss levél és a szárított mag gyakori többek között a dél-ázsiai, közép-keleti, mediterrán, indiai, Tex-Mex, latin-amerikai, portugál, kínai, afrikai, valamint a skandináv konyhákban. A koriander elengedhetetlen eleme a curryporoknak, illetve az arab világ fűszerkeverékeiben is bérlet helye van.

Koriander a konyhában

Ahogy már az előbb említésre került, a koriander meghatározás a legtöbb esetben két különböző dologra is érthető: a koriandermagra és a koriander levelekre. A két fűszer pontos meghatározása nem árt, ugyanis nem helyettesíthető egyik a másikkal.

A koriandermagot nem csak a különféle fűszerkeverékekhez adhatjuk, hanem a leveseinket, raguinkat, pörköltjeinket is nyugodtan ízesíthetjük vele. A koriandermag a húsos ragulevesekben szintén megállja a helyét, jó partnere a füstölt húsoknak, aromásabb kolbászoknak. A korianderrel fűszerezhetjük a bárányhúst, vörös húsok, halak mellé is kitűnő választás.

A friss korianderleveleket, más néven cigánypetrezselymet, kertiborsot nem főzzük az ételekhez, hanem tálalás előtt fűszerezünk vele. A friss, nagyon zöld, finoman citrusos, karakteres korianderlevéllel egészen üde összhatás érhető el. Nagyon jól áll a nyári salátáknak, a különféle rizses köreteknek, egytálételeknek, bulgur, kuszkusz fűszerezésére szintén használhatjuk. A friss koriander – ízesítéstől függően – levesekhez, főételekhez is adható.

Kommentet írok

Kommentelni csak bejelentkezve tudsz!

Belépés Regisztráció
Kommentek (0)

Még nem érkezett hozzászólás, legyél Te az első!