Receptfeltöltés
Célegyenesben a magyar csapat!
2019.01.14.
Célegyenesben a magyar csapat!
Szerző: Wessely Márta

A Bocuse d’Or világverseny magyar döntőjének nyertese, Pohner Ádám tavaly sikerrel vette az európai selejtezőt és ezzel akkreditálta magát a világdöntőre, amelyet idén január végén rendeznek Lyonban. 

A versenyt – mint mindig – most is a SIRHA nemzetközi szakkiállítás keretein belül rendezik meg. A világdöntőn 24 ország csapata méri össze tudását. Az idei évben január 28-29-én zajlik a megmérettetés, mindkét nap 12-12 csapat versenyzik. A magyar csapat az első versenynapon főz és tálal. 

Ahogy megszokhattuk most is két ételt kell elkészíteniük a csapatoknak. Az idei verseny tematikája a tavaly elhunyt alapító Paul Bocuse és Joel Robuchon munkásságának állítanak emléket. 
Joel Robuchon tiszteletére a tányértéma egy francia klasszikus, a zöldség chartreuse, amelyet meghatározott kagylófélékkel kell elkészíteni. Minden csapat rendelkezésére áll majd 32 db fésűkagyló, 60 db szívkagyló, 18 db osztriga és 60 db feketekagyló, amelyeket lehetőség szerint mind fel kell használni.

A hústál - amely Bocuse-nek állít emléket - kötelező alapanyaga ebben a szezonban a csontos borjúkaraj, aminél nem cask a színhúst, hanem a csontot is fel kell használni, még együtt is kell főzni vele. 

A magyar csapat felkészülésében két nemzetközileg is elismert szakember, Ørjan Johannessen és Odd Ivar Solvold segített. Johannessen 2009-ben commis-ként vett részt először a versenyen, amit meg is nyertek Geir Skeie-vel, majd 2012-ben megnyerte a brüsszeli európai döntőt, végül minden babér beérett, hiszen 2015-ben megnyerte a Bocuse d'Or világdöntőjét is, Lyonban.

Odd Ivar Solvold 1997-ben versenyzőként a bronz szobrot vihette haza Lyonból, később ő volt a 2009-es és a 2015-ös lyoni világdöntő győztes norvég csapat coach-a.  

Pohner Ádám a mezőny legfiatalabb versenyzője, ennek ellenére azonban nem elhanyagolható Bocuse múlttal rendelkezik. 2015-ben már ott volt commis-ként Molnár Gábor oldalán Lyonban, és a következő évben második helyen végzett a magyar döntőn Széll Tamás mögött. 

Ádám izgatottan várja versenyt. Fogásaiban megjelenik majd - többek között - a derelye, a tokaji borecet, a bikavér, a technológiák közül pedig kiemelten fontos szerephez jut majd a marinálás. 

A csapat coach-a Segal Viktor, a commis pedig Csillag Richárd. 

 

Kommentet írok

Kommentelni csak bejelentkezve tudsz!

Belépés Regisztráció
Kommentek (0)

Még nem érkezett hozzászólás, legyél Te az első!