Receptfeltöltés
Flan – egyszerű, de remek desszert
2019.02.15.
Flan – egyszerű, de remek desszert
Szerző: Wessely Márta

Ahogy már a madártej kapcsán kiderült, Európa népe régóta hódol a tojásos, tejes desszerteknek. Ebbe a sorba illeszkedik a flan is, amelynek gyökerei az ókori Rómáig vezetnek.

Flan történet

A flan pont ugyanarról a tőről származik, amelyről a madártej, ugyanannak a tojássárgájával, tejjel, tejszínnel készített, mézzel ízesített ókori római receptek leszármazottja, amelyet már Apicius is megénekelt, a De Re Coquinaria szakácskönyvében.

A desszert a Birodalom bukását is túlélte, a meghódított területek egy részén pedig igen kedvelt, gyakran készített finomság maradt. A flant a spanyolok örökítették tovább, kicsit megbolondítva némi édes karamell öntettel, a mór hatásnak engedve citrusos, mandulás ízekkel. Majd amikor a konkvisztádorok új vizekre eveztek, felfedezték és leigázták az Újvilágot, ott nem csak a nyelvet és a vallást, hanem a gasztronómiájukat is átadták a helyi lakosoknak. Így lehet, hogy a flan ma már nem csak egy birodalom, hanem egész Latin-Amerika kedvence.

Közép- és Dél-Amerikában azonban nem csak karamellel megbolondítva készítik, hanem többek között kávéval, csokoládéval, kókusszal ízesítve kínálják, és persze emellé gyakorta adnak még egy kis dulce de leche-t.

A flannak azonban nem csak édes változatai vannak. Ahogy az ókorban angolnából készítettek a rómaiak flant, úgy manapság is divat extrém vagy éppen csak sós flanokat készíteni. A friss, szezonális zöldségekből nagyon ízletes és látványos előételek, köretek vagy épp levesbetétek készíthetők is.

Hogyan készül a flan?

A flan előállítása igényel némi rutint és megfelelő eszköztárat. A spanyol típusú flanokhoz úgynevezett flan formára van szükség. Ez egy olyan sima falú edény, amelyben magas hőfokon elkészíthető a desszert, azaz bírja a hőt. A flan formák egyszemélyes desszertek készítésére alkalmasak, ennek megfelelő mennyiséget kell belőlük beszerezni. A forma lehet üvegből, porcelánból, fémből, a lényeg a belső sima felület, amely lehetőséget teremt arra, hogy a megdermedt flan könnyedén kifordítható legyen az edényből.

A flan ugyan sütőben készül, de nem sül, hanem fő. A formákat egy vízzel félig megtöltött tepsiben, vízfürdőben kell elkészíteni, és nagyon ügyelni kell az elkészítés idejére, a sütő hőfokára, hogy a lágy, selymes krém helyett ne egy édes rántottát borítsunk ki a formából.

A cukrot karamellizálni kell. Tej és tejszín keverékét vaníliarúddal, citromhéjjal, cukorral felforraljuk, majd félrehúzzuk. A tojásokat elhabarjuk plusz sárgákkal együtt, majd a langyosra hűlt tejes keverékkel habosra keverjük.

A karamellát a flanformák aljára öntjük, majd erre kanalazzuk a masszát. Magas falú tepsibe állítjuk a megtöltött formákat és a tepsit kétharmadáig feltöltjük meleg vízzel, és 140 fokon nagyjából 45-50 percig sütjük. Ha elkészült, akkor óvatosan – azonnal – kiemeljük a tálakat a tepsiből, hagyjuk hűlni, majd hűtőbe tesszük. Tálalás előtt kis ideig szobahőmérsékleten hagyjuk, majd késsel körben leválasztjuk a flant a tálka oldaláról és a desszertet egy kistálra borítjuk.

Kommentet írok

Kommentelni csak bejelentkezve tudsz!

Belépés Regisztráció
Kommentek (0)

Még nem érkezett hozzászólás, legyél Te az első!