Receptfeltöltés
Galette sósan és édesen
2018.07.11.
Galette sósan és édesen
Szerző: Wessely Márta

A galette a világ egyik legjobb étele, amit elkészíthetünk sósan és édesen, ami lehet családi vagy épp egy személyes, amit alkothatunk omlós tésztából, de ami egy sűrű palacsintatészta alapon is tökéletes. A galette nem más, mint egy finom tésztatányér, amit azzal és úgy pakolunk meg, ahogy jól esik.

Ráérős reggeli, avagy a breton galette complète

A hagyományos, a mi palacsintatésztánkra emlékeztető, legtöbb esetben hajdinaliszttel készülő breton galette tökéletes alapja lehet egy gazdag reggelinek vagy vacsorának. A palacsintának kisütött galette lapokba sok mindent tölthetünk, a felvágottak mellett különféle sajtokkal, grillezett vagy párolt zöldséggel tömhetjük meg a tésztát, amit – a palacsintától eltérően – nem feltekerünk, hanem üresen tepsire fektetünk, megtöltjük úgy, hogy a széleit 2 ujjnyira üresen hagyjuk, majd a négy szélét felhajtjuk (mint egy borítéknak) és így sütjük át, a töltelékkel együtt. Az ilyen, reggeli vagy vacsora helyett kínált galettenél kedvelt, hogy a sütés előtt a töltelék tetejére meg egy kisebb tojást is ráütnek. Igazi klasszikusnak számít a főtt sonkás, almaszeletekkel és reszelt sajttal kínált breton galette, amelyet természetesen egy tükörtojás koronáz.

Ugyancsak ez a hajdinalisztes tészta az alapja a galette saucisse-nek is, ami nem más, mint tésztába töltött kolbász, amit afféle hot-dog-ként fogyasztanak, azzal a különbséggel, hogy a palacsintatésztába csomagolt sertéskolbász mellé ketchupot vagy majonézt tenni kész szentségtörés a helyiek szerint, egyedül egy kevés dijoni mustárral és némi karamellizált hagymával ízesíthető a galette saucisse.

Pizza helyett galette

Bár – mint láthattuk – a galettet szigorú szabályok övezik, azért nem feltétlen kell mindent betartani, sőt, a nem palacsinta alapú, azaz több személyre szóló tésztákat valóban úgy alakíthatjuk, ahogy csak szeretnénk. A finoman sózott omlós tésztát szintén az ízlésünknek és a tervezett tölteléknek megfelelően formálhatjuk, a liszt egy részét cserélhetjük pirított, darált csonthéjasokra, mehet bele mandulaliszt, lenmagliszt, a tészta készülhet teljes kiőrlésű liszttel, illetve használhatunk hozzá gluténmentes célliszteket is. Ha könnyen kezelhető, jól nyújtható, rugalmas tésztát szeretnénk, akkor az eredeti receptben szereplő tojás vagy víz mennyiség helyett tejfölt adjunk a tésztához.

A hűtött tésztát ezután kerek lappá nyújtjuk, majd sütőpapírra fektetjük és jöhet is a galette tölteléke. Az omlós tésztás galette töltésénél fontos szempont, hogy a széleit a végén körbe felhajtjuk, azaz ennek megfelelő mennyiségű és konzisztenciájú töltelékkel készüljünk. Szintén fontos, hogy ne tegyünk a tésztára túl nagy nedvességtartalmú tölteléket, mert az könnyedén eláztatja és a végeredmény szalonnás lesz. A pizza helyett kínált galettenek jó alapja lehet egy sűrű, fűszeres paradicsomszósz, vagy egy zöld fűszerekkel, sóval, borssal, citromhéjjal ízesített mascarpone. Az alapra pedig kerülhet a feltét, jöhetnek a párolt vagy grillezett zöldségek, a felvágott, a hideg sült húsok maradéka, karikára szelt kolbász, koktélvirsli, bármi, ami maradt a hűtőben és szívesen látnánk a tésztán.

Zárásként – akárcsak a pizzánál – szeletelt vagy reszelt sajtot tehetünk a töltelékre. Ez egyrészt jó indikátor, hiszen ha jó hőfokra van beállítva a sütő, akkor a barnuló sajt jól jelzi, hogy milyen tempóban készül az ételünk, másrészt a tészta felhajtott szélei mellett az olvadó sajt hálója is segít egyben tartani a tölteléket.

Pitének álcázott galette

Mind az omlós tésztás, mind a hajdina palacsintás galette jó alapja lehet a szezonális desszerteknek. Itt nincsenek fix szabályok, a galette korábbi felhasználása pont elég iránymutatást ad, azaz kevés krémre sok gyümölcsöt érdemes ráültetni, majd a tészta széleit felhajtva az egészet összesütni. Itt is jó választás a mascarpone, amit kevés porcukorral vagy mézzel édesíthetünk, finoman fűszerezhetünk is. Szintén jó a marcipánhoz hasonló darált mandulás, édes krém, amit megszórhatunk kimagozott cseresznyével, alaposan megpakolhatjuk szeletelt sárgabarackkal vagy cikkekre szedett ringlót ültethetünk bele.

PKM tipp: Az omlós tésztás galettet akár több apróbb részletben is megsüthetjük, nem egy nagy pitét készítve, hanem jó néhány péksütemény méretű, személyre szabott nyitott pitét tálalhatunk a vendégeinknek, családtagjainknak.

Kommentet írok

Kommentelni csak bejelentkezve tudsz!

Belépés Regisztráció
Kommentek (0)

Még nem érkezett hozzászólás, legyél Te az első!