Receptfeltöltés
Hogyan pótoljuk természetes úton a D-vitamint?
2020.01.03.
Hogyan pótoljuk természetes úton a D-vitamint?
Szerző: Wessely Márta

A magyar lakosság kiemelten D-vitamin hiányos, ezt már évek óta tudjuk. A pótlás mértékéről és mibenlétéről eltér a szakemberek véleménye, de annyi bizonyos, hogy a téli, szürke hónapokban erősen ajánlott valamilyen módon pótolni a D-vitamint, ami nélkülözhetetlen a szervezetünk számára.

Miért fontos a D-vitamin?

A D-vitamin elsődleges funkciója a vérben lévő kalcium- és foszforszint normál szinten tartása,  ezen kívül nagyon fontos szerepe van a kalcium felszívódásában, azaz az erős csontozat, fogazat kialakításában és fenntartásában, a fogszuvasodás elkerülésében. A D-vitamin véd a csontritkulástól, a magas vérnyomástól, valamint egyes rákos megbetegedések, autoimmun betegségék, cukorbetegség, sclerosis muliplex megelőzésében is fontos szerepet játszik.

Hogyan együnk D-vitamint?

A legegyszerűbb megoldás – ha természetes módon szeretnénk D-vitaminnal feltölteni a szervezetünket –, ha halat fogyasztunk. A lazacban nagyobb mennyiségű D-vitamin található, de a különféle konzervekben, kiemelten a kardhalban, a heringben, a szardíniában, és a tonhalban szintén megfelelő mennyiségű vitamin van. A nagyszüleink, szüleink gyerekkorában oly kedvelt csukamájolaj elképesztően jó D-vitamin forrás, ennek kanalas orvosságként történő bevitele helyett ma már különféle kapszulás megoldások is léteznek.

Azok, akik nem fogyasztanak tengeri herkentyűket és halakat, nem kell lemondaniuk a természetes D-vitaminról, hiszen a tojásban, pontosabban a tojás sárgájában – az esszenciális zsírsavak mellett – nagyobb mennyiségű D-vitamin ugyancsak található.

A zöldségek közül pedig a gomba jelenthet jó megoldást a vegánoknak, a fotoszintetizáló növény nagyobb mennyiségű D-vitamint raktároz el, amelyet mi számos formában magunkhoz vehetünk. Jó forrás lehet a szárított shiitake, illetve a termesztett, UV sugárzásnak kitett csiperkegombában van nagyobb mennyiségű ebből a vitaminból. Ideális D-vitamin bevitel lehet egy gombás omlett, de egy tonhalas, gombás tészta vagy saláta is megalapozhatja az aznapi D-vitamin bevitelünket.

Számos élelmiszert dúsítanak D-vitaminnal, ami főleg a vegetáriánusok, tejérzékenyek számára jelenthet jó megoldást. A magtejek egy jelentős részébe kerül sokszor plusz D-vitamin, illetve a különféle gyümölcsleveket, joghurtokat, reggeliző pelyheket gazdagítják előszeretettel D-vitaminnal, illetve más fontos tápanyagokkal, ásványi anyagokkal.

Mennyi az annyi?

Az eltérő ajánlások ugyan alaposan összezavarhatnak minket, de ha az USA Endokrinológiai Társaság javaslatát vesszük alapul, akkor napi 400-1000 NE D-vitamin-bevitel szükséges 1 éves kor alatt, 600-1000 NE-t 1 éves kor fölött gyermekeknek, amíg 1500-2000 NE szükséges szerintük a 18 évnél idősebbeknek.

10 dkg főtt marhahús cirka 50 NE, 10 dkg főtt lazacban 450 NE, 10 dkg tonhalban 150 NE, két kis szardíniában 46 NE D-vitamin van, 1 evőkanál csukamájolaj 1360 NE D-vitamint tartalmaz, míg 1 tojássárgájában nagyjából 40 NE található.

Kommentet írok

Kommentelni csak bejelentkezve tudsz!

Belépés Regisztráció
Kommentek (0)

Még nem érkezett hozzászólás, legyél Te az első!